Alertă în Vâlcea: 14 localităţi au peste 3/1000 cazuri de COVID -19, în timp ce alte opt nu au bolnavi

Alertă în Vâlcea: 14 localităţi au peste 3/1000 cazuri de COVID -19, în timp ce alte opt nu au bolnavi

Măsuri împotriva pandemiei în Vâlcea Foto colaj

Luni seara, 19 octombrie, vâlcenii din zeci de localităţi au primit mesaje RoAlert în care erau atenţionaţi că în multe zone din judeţ incidenţa cazurilor de infectare cu SARS - CoV-2 a trecut de 3/1000 persoane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vâlcea continuă să fie în topul judeţelor cu cea mai mare rată de infectare cu virusul SARS - CoV-2 (după Bucureşti, Alba şi Prahova),  chiar dacă numărul bolnavilor este destul de scăzut, faţă de alte zone ale ţării. Cu 3.750 de cazuri de COVID - 19, de la începutul pandemiei, se clasează pe locul 19 la nivel naţional.  

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea a transmis în cursul zilei de luni, 19 octombrie, două mesaje RoAlert, dintre care cel difuzat pe timpul serii atrăgea atenţia populaţiei că în 14 dintre localităţi s-a depăşit gradul de 3 infectări la mia de locuitori. 
 
Printre acestea se află şi reşedinţa de judeţ, Râmnicu Vâlcea, unde rata de incidenţă a ajuns la 4,67. Municipiul funcţionează în scenariul roşu de aproximativ o săptămână.
 
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a decis ca de miercuri, 21 octombrie, pe lângă cinematografe, săli de jocuri de noroc, şcoli, în toate aceste localităţi să fie închise şi restaurantele şi cafenelele, în interior. De asemenea, se menţine decizia de interdicţie a nunţilor, botezurilor, meselor festive, aniversărilor etc., atât în spaţiile închise cât şi în cele deschise.
 
 Rata de infectare în Vâlcea, cumulată în ultimele două săptămâni, situaţia pe localităţi; Foto Adevărul
 
Alte 25 de localitati înregistrează între 1,5 şi 3 cazuri de infectare cu virusul SARS - CoV-2 la 1.000 de locuitori, în timp ce în 42 de localitati rata este sub 1,5/1000 de locuitori. 
 
Printre cele din urmă, există şi nu mai puţin de opt localităţi, toate din zona de sud a judeţului, care nu au raportat nici un caz de infectare cu SARS - CoV-2, adică au zero cazuri de COVID - 19, de la începutul acestei pandemii.
 
În localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 este situată între 1.5 şi 3/1000 de locuitori, restaurantele şi cafenelele din spaţiile închise, precum şi operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc vor putea funcţiona la 30% din capacitatea maximă a spaţiului. Sub acest prag, agenţii economici menţionaţi pot funcţiona la 50% din capacitate. 
 
Concertele, spectacolele, festivalurile publice sau private, ori alte evenimente culturale sunt permise în cele 42 de localităţi în care incidenţa infectărilor cu SARS - CoV-2 este mai mică de 1,5/1000 de locuitori.
 
 Rata de infectare în Vâlcea, cumulată în ultimele două săptămâni, situaţia pe localităţi; Foto Adevărul
 
În continuare, în tot judeţul se menţine obligativitatea purtării măştii de protecţie inclusiv în spaţiile publice deschise, de către toate persoanele de peste 5 ani. Numărul focarelor active a ajuns la 48, cel mai mare de până acum.
 
Din 21 octombrie, supermarketurile şi hipermarketurile, precum şi magazinele de bricolaj sunt din nou obligate, la fel ca în perioada de carantină, să limiteze numărul de clienţi în incinta acestora, pentru următoarele 14 zile cel puţin, iar la întâlnirile şi evenimentele private este permisă doar participarea a cel mult 25 de persoane. 
 
Târgurile săptămânale, târgurile de produse tradiţionale, bâlciurile, talciocurile, pieţele volante sunt de asemenea permise doar dacă în cadrul lor sunt comercializate produse agroalimentare: cereale, fructe, lapte şi produse din lapte, carne şi produse din carne, miere etc.
 
Rata incidenţei în Vâlcea din ultimele două săptămâni se situează la 2.52 cazuri noi/1000 de locuitori, întrucât nu au fost luate în calcul focarele din centrele rezidenţiale şi spitale. 
 
Vă mai recomandăm şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările