Adolescentă de la casa de copii, bănuită că a incendiat centrul şi casa părinţilor de trei ori într-o lună

Adolescentă de la casa de copii, bănuită că a incendiat centrul şi casa părinţilor de trei ori într-o lună

Incendii suspecte la un centru de plasament din Râmnicu Vâlcea, Foto: Adevărul

Centrul de Plasament Ana din Râmnicu Vâlcea a luat foc de două ori în trei zile. Prima dată, pe 28 aprilie, când, din cauza unui aparat de întins părul, uitat în priză, s-a aprins lejeria patului şi s-au afumat pereţii. Luni, 30 aprile, pompierii au foc chemaţi să stingă un nou incendiu la centrul de plasament, în aceeaşi cameră, locuită de o adolescentă de 16 ani dată în grijă statului.

La al doilea incendiu, mobilierul, hainele şi lenjeriile, dar şi încălţămintea din cameră s-au transformat în scrum. 15 copii şi personalul centrului au fost evacuaţi.

Autorităţile locale spun că tânăra a fost să-şi viziteze părinţii de Paşte, ocazie cu care casa acestora a luat foc.

„Probabil îi place să atragă atenţia. Îi plac maşinile de pompieri, agitaţia… Cine ştie”, spune o sursă care a participat la stingerea incendiilor.

Autorităţile au stabilit acum drept cauză probabilă de producere a incendiului - „utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor”. O anchetă aflată în curs de desfăşurare va clarifica cum s-au produs incendiile.

Locatara camerei a susţinut că nu este vinovată când a fost audiată de poliţişti. Între timp, şefii centrului şi cei ai Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vâlcea au decis s-o interneze pe adolecentă pentru investigaţii la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Vâlcea.

„Aşteptăm să se pronunţe Poliţia. Fata care locuia în cameră este într-adevăr bănuită pentru ambele incendii. Prima dată şi-a uitat un uscător de păr în priză, cel puţin asta susţine ea. A doua oară însă... nu a mai fost nimic în priză, nu înţelegem cum a luat foc. Ştim că s-a întors în cameră, că a fost prima care a văzut, prima care a auzit, în ambele cazuri. Ştim că, şi în perioada în care a fost învoită la părinţi, casa acestora a luat foc. Rămâne de văzut ce legătură este între toate cele trei situaţii. N-am vrea să speculăm”, declară Nicolae Badea, şeful Direcţiei Judeţene pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea. 

A fugit de violenţele soţului mamei sale

Tot şeful direcţiei a explicat şi cum a ajuns copila suspectată de piromanie la Centrul de Plasament Ana: „Fata provine dintr-o căsătorie anterioară a mamei, iar actualul soţ o agresează pe femeie de când fata era mică. Bănuim că nici copila nu era departe de ce făcea el. Prima dată, au venit la Adăpostul de zi şi noapte de la noi în 2011, pentru o perioadă scurtă. Mama a fugit de furia soţului şi ne-a cerut ajutorul. Apoi, femeia s-a reîntors acasă şi a cerut reintegrarea copilei, care pe atunci avea 9 ani, lucru care s-a şi întâmplat. S-a considerat că omul fiind consiliat psihologic şi-a dat seama de greşelile sale şi se va îndrepta, iar anchetele ne-au permis reintegrarea. Ulterior, bărbatul a recidivat, în 2013, fata a venit din nou la noi şi a rămas în sistem definitiv.”

„Acum ce să vă zic: că a vrut să scape de acolo, că a vrut să se răzbune?”

De ce nu s-a întors din nou acasă la familie, ne lămureşte tot directorul Badea: „Nu am riscat să o înapoiem familiei, chiar dacă mama, de mai multe ori, a cerut reintegrarea. În această situaţie conflictuală, noi a trebuit să protejăm copilul fiindcă femeia se tot întorcea la soţ. Permitem doar găzduirea fetei la familia ei doar pe timpul vacanţei, cum s-a întâmplat şi acum de sărbătorile Pascale”.

Numai că de Paşte s-a produs primul incendiu: „În perioada vacanţei de luna trecută, fata s-a dus acasă, într-o comună din sudul judeţului. Am înţeles că au o casă bătrânească din lemn, cu o prelungire din BCA, cu trei camere. În perioada în care fata era acolo, a luat foc casa, am aflat că au ars camerele de lemn şi acoperişul. Copila a revenit în centru. Acum ce să vă zic: că a vrut să scape de acolo, că a vrut să se răzbune? Nu ştim. Noi cunoaştem doar faptele”, ne-a mai spus directorul Badea.

Incendiul din casa părintească, confirmat de ISU

În raportul pompierilor referitor la incendiul de la casa părintească apare drept posibilă cauză a incendiului „coşul de fum neprotejat termic faţă de materiale combustibile”. 

Surse din cadrul ISU ne-au explicat însă că această cauză nu exclude alte variante, inclusiv cea privind producerea intenţionată a focului. „Pompierii văd doar de unde a izbucnit incendiul, în acest caz din zona coşului de fum, dar asta nu înseamnă neapărat că este vorba despre coş. Şi da, există şi posibilitatea ca incendiul să fi fost declanşat de cineva”, ne-a mai explicat sursa noastră.

Familia din care provine fata nu are o situaţie materială strălucită. Casa care a ars, din lemn, avea doar 12 mp, iar cea care a rămas fără acoperiş - 15 mp.  

Soţul mamei trimis în judecată pentru violenţă domestică

Iar situaţia conflictuală din familie a continuat pe tot parcursul acestor ani: „În urma anchetei făcută de noi, am mai aflat şi despre soţul mamei, că i s-a deschis un dosar penal în urma deselor agresiuni împotriva nevestei sale. Deci, obiceiul lui de a o agresa pe femeie a persistat”, ne-a mai lămurit directorul Badea.

Poliţia a deschis pe numele bărbatului violent un dosar penal pentru agresiune. În urma cercetărilor, acesta a fost trimis în judecată pentru violenţă domestică. Pe data de 24 aprilie a avut loc prima înfăţişare, la care bărbatul nu a participat, drept pentru care riscă să fie adus în faţa judecătorului cu un mandat, însoţit de poliţişti.   

Adolescenta implicată şi într-un caz de prostituţie şi proxenetism

Fata suspectată de piromanie are acum 16 ani. „Ne-a mai creat probleme, dar nu „incendiare”, nu cu focul. E un copil rebel, cu o educaţie cu multe carenţe. Ne-a mai sesizat că a agresat-o una din fete că a obligat-o să se ducă nu ştiu unde”, ne mai spune şeful DJASPC. Este vorba despre un caz de proxenetism în care apare o altă fată de la centru. Aceasta este acuzată că a obligat mai multe colege să se prostitueze.

„Dacă mergem pe suspiciunea de piromană, faptele s-ar lega”

„Dacă mergem pe suspiciunea de piromană, faptele s-ar lega. Acum poliţia cercetează. Fata are multe probleme, că aşa sunt copiii care vin la noi. Pe unii îi recuperăm, pe alţii doar parţial, alţii sunt irecuperabili”, ne mai spune şeful direcţiei.

Internată la Psihiatrie

Fata este acum internată la Psihiatrie. „Ea a mai avut crize, mai mima că-i este rău, ajungea la Urgenţe, se interna când nu voia să respecte programul nostru. Reuşeşte să păcălească foarte bine. E obişnuită să se autointerneze. A ajuns la spital cu şefa de centru. Noi vrem să-i facem o serie de investigaţii: de discernământ, de comportament... de mai multe. Are un comportament destul de ciudat. E bine să fie investigată până la capăt. Şi noi bănuiam chestia aceasta cu piromania, poate cu tratament psihiatric, consiliere psihologică, spune adevărul”, a mai declarat directorul DJASPC.

„Nu putem risca s-o primim, din nou, în centru să ne trezim cu alte incendii”

Acesta recunoaşte că: „Nu ne putem risca s-o primim, din nou, în centru să ne trezim cu alte incendii. Dacă se va confirma că adolescenta este piromană, vom vedea ce tratament va recomanda Psihiatria şi vom căuta nişte soluţii – de izolare, ori strictă supraveghere. Într-un centru mare, unde sunt mulţi copii, poate fi un real pericol pentru aceştia. Vedem dacă se pune problema unei locuinţe protejate. Dacă se întâmplă noaptea? Aşteptăm şi noi rezultatul investigaţiilor şi ale poliţiei şi ale pompierilor, apoi vom decide ce vom face mai departe”, a mai declarat directorul DJASPC Vâlcea pentru Adevărul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: