UPDATE A treia zi de greva foamei la Oltchim: doi protestatari au avut nevoie de îngrijiri medicale

UPDATE A treia zi de greva foamei la Oltchim: doi protestatari au avut nevoie de îngrijiri medicale

Greva a început luni. FOTO: Irina Rîpan

Doi dintre angajaţii Oltchim care spun că protestează în numele celor peste 2000 de salariaţi care nu şi-au primit salariile pe ultimele trei luni au avut nevoie de perfuzii miercuri dimineaţa. Un al treilea continuă greva pe proprie răspundere.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Cei opt muncitori care se află în a treia zi de greva foamei sunt ţinuţi sub supraveghere la cabinetul medical al combinatului, iar doi dintre ei au avut nevoie de perfuzii, fiind diagnosticaţi cu hipoglicemie. Un alt protestatar continuă greva foamei pe propria răspundere, după ce medicii i-au recomandat să renunţe din cauza tensiunii arteriale ridicate.
 
„Două persoane au hipoglicemie, sunt ţinute în staţionar, sunt monitorizate, li s-a pus câte o perfuzie. Din punct de vedere medical, lucrurile sunt sub control. Este şi o persoană hipertensivă dar i-am dat tratament şi este sub control”, a precizat doctorul Daniel Bratu.
 
Angajaţii spun că nu vor renunţa la această formă de protest extrem.
 
”În greva foamei vom rămâne atâta timp cât este nevoie. Binenţeles că mai rezistăm, suntem abia în a treia zi de greva foamei. Sperăm că vor exista şi soluţii pentru revendicările noastre”, spune Alexandru Morcoaşe, unul dintre protestatari.
 
Pe lângă plata drepturilor salariale restante, angajaţii cer şi asigurarea capitalului de lucru astfel încât Oltchim să ajungă să producă la 65 % din capacitate. Pentru acest lucrur, societatea ar avea nevoie de cel puţin 15 milioane de euro. 
 
Greviştii merg la Guvern
 
Joi, o delegaţie formată din cei opt angajaţi aflaţi în greva foamei, liderul sindical Corneliu Cernev şi directorul combinatului Marius Pârvu se deplasează la sediul guvernului pentru discuţii cu ministrul pentru Dialog Social şi un reprezentant al premierului Victor Ponta. 
 
„Cred că oamenii aflaţi în greva foamei nu mai rezistă mai mult de două zile pentru că sunt destul de stresaţi şi supăraţi, am avut un coleg care a făcut tensiunea 20, nu e bine deloc. Sperăm ca cei care se fac vinovaţi de ceea ce se întâmplă la Oltchim să înţeleagă situaţia. Revendicările noastre îl depăşesc pe domnul director general Marius Pârvu, e vorba despre asigurarea capitalului social. Mâine ne deplasăm la guvern şi le vom pune pe masă revendicările noastre”, declară Emil Ghioca, vicepreşedinte Sindicatul „Victoria” din Oltchim.
 
Combinatul Oltchim va fi scos la privatizare în ianuarie 2014. Specialiştii au estimat că Oltchim SPV sau combinatul fără datorii valorează 294 de milioane de euro.
 
 
 
 
   
 
 
Citeşte şi:
 
 
citeste totul despre: