Şase bizarerii macabre ale corpului uman. Cum se explică ştiinţific digestia, ejacularea sau vocalizele după moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un organism mort se produc o serie de procese chimice care determină reacţii în lanţ şi, implicit, continuarea unor funcţii biologice. Iată cum explică specialiştii creşterea, digestia sau ejacularea la o persoană decedată.

1. Digestia

Digestia este una dintre funcţiile biologice care continuă şi după moarte. Organismul nu mai secretă enzime pentru descompunerea carbohidraţilor, lipidelor sau a proteinelor, dar procesul de digestie continuă şi după deces.  

„Eu nu cred că organismul mai secretă sucuri gastrice după moarte. Digestia în stomac începe însă cu acidul clorhidric (n.r – acest acid transformă enzima care permite descompunerea proteinelor într-o enzimă activă) şi, vorbind de un acid, el mai acţionează foarte puţin şi după moarte, dar nu mai e peristaltic. Există o descompunere, dar foarte puţină”, spune Daniel Roncea, medic primar  de medicină legală.

În funcţie de conţinutul stomacal, legiştii pot aproxima, nu stabili cu exactitate, ora la care a murit o persoană.  

2. Urinatul

Printre funcţiile biologice care nu încetează imediat după constatarea decesului se numără şi urinatul. Specialiştii explică fenomenul prin faptul că oamenii pot să urineze involuntar imediat după ce mor deoarece muşchii corpului sunt relaxaţi, iar creierul nu mai funcţionează.

3. Ejacularea şi erecţia

Pe lângă urinat, există cazuri când persoanele de sex masculin care au decedat ejaculează. Acest lucru se întâmplă din cauza presiunii exercitate de gazele care se formează în corp după deces.

„Organismul intră imediat în autoliză (n.r – dezintegrarea celulelor şi a ţesuturilor). Din cauza gazelor de autoliză creşte presiunea şi apare o emisie de urină sau de spermă, în cazul bărbaţilor. Orice presiune pe abdomen, de exemplu, creează o emisie”, explică legistul Daniel Roncea.

Foarte rar, bărbaţii pot avea erecţie şi după ce a survenit decesul. Când inima se opreşte, sângele ajunge în partea de jos a organismului. Acest lucru se întâmplă în special în cazul persoanelor care au murit în picioare.   

4. Mişcarea muşchilor

Nu puţini sunt cei care au afirmat de-a lungul timpului că au văzut cum un mort şi-a mişcat mâna, de exemplu. Astfel de spasme sunt puse de medici pe seama unor contracţii musculare involuntare, rezultate ale activităţii electrice din organism.

5. Traheea şi „vocalizele”

Gazele dintr-un corp mort sunt eliminate de foarte multe ori prin trahee. Fenomenul este însoţit adesea de „vocalize” sau de nişte sunete care i-ar putea speria pe cei mai slabi de inimă. 

„Creşterea presiunii intrapulmonare din momentul manipulării cadavrului face ca aerul să fie antrenat din plămâni prin trahee, prin coarda vocală. Aşa apar aceste vocalize sau sunete”, spune medicul legist Daniel Roncea.

6. Creşterea părului şi a unghiilor

Printre funcţiile biologige despre care se spune că nu încetează după moartea unui om se numără creşterea părului şi a unghiilor. Specialiştii explică, însă, că teoria nu este tocmai fidelă cu realitatea. Părul şi unghiile par mai mari la o zi sau două de la decesul unei persoane întrucât pielea s-a deshidratat.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite