Retrospectivă 2014 Vâlcea. Primarul Râmnicului, arestat, preşedintele CJ, răpus de boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2014, an plin de frământări şi schimbări în administraţia publică locală, după ce procurorii DNA i-au lăsat pe râmniceni, pentru a doua oară, fără primar, Emilian Frâncu fiind condamnat în primăvară la închisoare pentru luare de mită. Aşa se face că Municipiul  Râmnicu Vâlcea a ajuns să fie cunoscut în 2014 drept singurul oraş din ţară cu doi primari condamnaţi pentru fapte de corupţie.

Ales primar al Râmnicului pe listele USL în 2012, Emilian Frâncu nu a apucat să-şi ducă la bun sfârşit mandatul întrucât, în luna martie a acestui an, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. 

După un proces care a durat mai puţin de un an, fostul edil al Râmnicului a pierdut lupta cu procurorii DNA şi a ajuns în spatele gratiilor, la Penitenciarul Colibaşi.  Emilian Frâncu a ajuns în atenţia procurorilor anticorupţie la scurt timp de la instalarea sa în fruntea primăriei Râmnicu Vâlcea, după ce un arhitect din Bucureşti  a reclamat că acesta i-a cerut mită 20 000 de euro. Suma pretinsă de fostul primar  reprezenta 10 % din valoarea unui contract încheiat între denunţător şi Primăria Râmnicu Vâlcea, după ce arhitectul a câştigat un concurs de proiecte pentru amenajarea spaţiului public din zona centrală a oraşului. 

Frâncu este al doilea primar al Râmnicului condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. În 2010, ex pedelistul Mircia Gutău a fost şi el nevoit să renunţe la mandatul de primar după ce a fost declarat vinovat de judecători şi condamnat la 3 ani de închisoare, tot pentru luare de mită. 

Ion Cîlea, răpus de o boală necruţătoare

Sfârşitul de an a adus şi câteva schimbări în ceea ce priveşte legislativul judeţean, după ce  preşedintele instituţiei, Ion Cîlea, s-a stins din viaţă în urma unei lungi suferinţe.  Aflat la al doilea mandat în fruntea CJ Vâlcea, Ion Cîlea a pierdut lupta cu o bolaă necruţătoare în data de 3 decembrie 2014.  După trecerea sa în nefiinţă, consilierii PNL au provocat un adevărat blocaj în activitatea CJ Vâlcea, acestia refuzând să-şi desemneze un coleg liberal în funcţia de preşedinte interimar. După cinci şedinţe extraordinare, aceştia au ajuns la un numitor comun şi au reuşit să-l impună pe Gheorghe Păsat în fruntea instituţie. 

Mandatul acestuia se preconizează a fi unul destul de scurt, de numai câteva luni, deoarece în primăvara lui 2015 s-ar putea organiza alegeri anticipate atât pentru funcţia de primar al Râmnicului, cât şi pentru funcţia de preşedinte al CJ. 

Privatizarea Oltchim, un eşec 

Din punct de vedere economic, 2014 a fost un an greu pentru vâlcenii care şi-au pierdut locurile de muncă sau pentru cei care au sperat în salvarea combinatului chimic Oltchim. După patru licitaţii la care nu s-a prezentat niciun investitor, administratorii judiciari au anunţat in decembrie că societatea nu va mai fi scoasă la vânzare în următorii trei ani. Oltchim funcţionează şi acum la capacitate redusă, de aproxiamtiv 30 %,  secţia OXO repornită în toamna acestui an cu mare tam-tam a fost închisă în decembrie din lipsă de comenzi. 

În martie 2014, administratorii judiciari vor prezenta planul de reorganizare a societăţii, iar cei  2200 de salariaţi din Vâlcea şi Argeş vor afla dacă este cazul să-şi caute un alt loc de muncă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite