20 de obiceiuri care ridică bărbatul în ochii femeii. De ce trebuie să intre domnul în restaurant înaintea doamnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să fii un “domn” nu presupune doar să fii îmbrăcat impecabil, cu haine de firmă, ci şi să respecţi câteva uzanţe din codul bunelor maniere. “Adevărul” vă prezintă 20 de reguli care fac din bărbatul modern un gentleman.

1. Prima regulă pe care un bărbat trebuie să o respecte este cea a salutului. Un domn salută primul atunci când întâlneşte o femeie. Acesta trebuie să încline uşor capul şi să scoată pălăria sau căciula, după caz, în faţa unei doamne. Un detaliu esenţial, dar de care fac abstracţie foarte mulţi bărbaţi, este acela că în faţa unei femei nu au voie să stea cu mâinile în buzunar. 

2. Punctualitatea este o dovadă de respect faţă de ceilalaţi. Bărbaţii trebuie să ajungă la întâlnire mai devreme cu câteva minute faţă de ora stabilită, indiferent că este o întâlnire de afaceri sau cu femeia iubită. 

3. Bărbatul intră primul în restaurant, nu femeia. Potrivit uzanţelor, un domn care are cei şapte ani de acasă deschide uşa localului şi intră primul.

“Un bărbat trece în faţa unei femei când intră în restaurant întrucât chelnerul este obişnuit să-i întrebe pe cei care intră în local câte persoane trebuie să se aşeze la masă. Pe de altă parte, un bărbat trece înaintea unei femei când iese din restaurant ca să-i ţină uşa”, explică Olivier Cechman în „Savoir-vivre sau bunele maniere astăzi”.

4. Un bărbat manierat îşi ajută partenera să se aşeze la masă, potrivindu-i scaunul. Domnul se va aşeza la masă, faţă-n faţă cu persoana de sex feminin. Un domn îşi va ajuta întotdeauna partenera cu haina, atât la intrarea în local, cât şi la plecare.

5. Când o doamnă se ridică ori se aşază la masă, bărbatul trebuie să se ridice odată cu ea. De asemenea, un domn se ridică de fiecare data când într-o încăpere intră o doamnă.

6. Nu se foloseşte telefonul mobil la masă. Este de prost gust, mai ales la o primă întâlnire, ca bărbatul să stea tot timpul cu ochii pe mobil ori să aibă convorbiri în faţa partenerei. 

7. Bărbatul este cel care comandă la restaurant, dar fără să aleagă şi meniul partenerei ori să facă semne disperate chelnerului. 

8. Nota de plată. Un gentleman achită nota de plată la restaurant. În cazul în care femeia insistă să împartă cheltuiala, bărbatul va evita o discuţie şi va accepta propunerea, fără să facă însă o socoteală în detaliu. 

9. Un bărbat galant se apleacă şi ridică lucrul scăpat de o doamnă pe jos.
 

10. Codul bunelor maniere spune că un gentleman deschide şi închide portiera când o femeie urcă sau coboară din maşină.

11. Este nepoliticos ca un bărbat să urce scările înaintea unei femei. Domnii au voie să treacă în faţa persoanelor de sex feminin doar atunci când acestea poartă o fustă foarte scurtă. 

Atenţie la garderobă şi parfum!

  

12. În mijloacele de transport public, bărbatul cedează locul doamnelor şi persoanelor în vârstă. Domnii cu bun simţ ar trebui evită să-şi pună picioarele pe scaune atunci când călătoresc cu autobuzul, să ţipe ori să dea muzica tare. Bunele maniere îi obligă pe bărbaţi să evite şi să-şi întindă picioarele sub bancheta din faţă atunci când călătoresc cu trenul sau autobuzul. 

13. Un bărbat manierat nu foloseşte în exces apa de toaletă. Această regulă din codul bunelor maniere este valabilă şi pentru femei.

“Mirosul unui parfum prea puternic poate provoca dureri de cap sau greaţă. În plus, poate fi uşor vulgar. A impune celorlalţi un parfum puternic este la fel de lipsit de delicateţe cu a le impune tuturor propriile mirosuri corporale. În fine, este bine de ştiut că vă obişnuiţi repede cu un parfum, după un anumit timp, îl simţiţi mai puţin... şi aveţi tendinţa de a folosi din ce în ce mai mult. Cei din jurul dumneavoastră, al căror miros a rămas la fel de ascuţit, vor fi loviţi din plin de excesul de parfum. Schimbaţi-vă parfumul în mod regulat sau renunţaţi la parfumul obişnuit preţ de câteva zile. În acest timp, mirosul îşi regăseşte acuitatea”, mai scrie Olivier Cechman.

14. Un bărbat care adoptă o ţinută elegantă nu poartă şosete albe sau sport. Şosetele cu model nu sunt potrivite pentru adulţi, ci pentru copii, iar bermudele nu se potrivesc cu pantofii de oraş.

Când primeşte flori un bărbat

15. Un bărbat manierat îşi va da jos ochelarii de soare atunci când se adresează unei femei.

16. Persoanele care au cei şapte ani de acasă nu scuipă pe jos şi nu cască ori strănută fără să pună mâna la gură.

17. Bărbaţiilor nu li se oferă flori. Potrivit codului de bune maniere, un bărbat poate primi flori doar atunci când se află pe patul de spital.

18.  Domnii care oferă flori reprezentantelor sexului frumos trebuie să ţină cont că buchetul trebuie să conţină un număr impar de fire.Florile se oferă fără ambalajul în care au fost cumpărate.

    

19. Este de prost gust ca un bărbat să fumeze în timp ce alţii mănâncă ori să vorbească cu ţigara în gură. 

20. Un bărbat manierat nu se desparte de iubită prin SMS sau e-mail. Un domn care recurge la astfel de metode pentru a-şi lua adio dă dovadă de lipsă de respect şi consideraţie faţă de cea cu care a împărtăşit momente intime şi, implicit, faţă de sine.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite