VIDEO Lebede eşuate într-un iaz plin cu produse petroliere. Două dintre păsări au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lebedele care au înghiţit produs petrolier nu au mai putut fi salvate FOTO captură facebook/allforluana.com
Lebedele care au înghiţit produs petrolier nu au mai putut fi salvate FOTO captură facebook/allforluana.com

Cinci lebede au fost descoperite într-un iaz de decantare de produse petroliere din apropierea oraşului Ploieşti. Păsările aveau penele acoperite cu păcură, iar două dintre acestea nu au mai putut fi salvate.

Reprezentanţii fundaţiei ”Visul Luanei” au postat pe pagina de facebook povestea lebedelor care au eşuat în iazul de lângă Ploieşti. Păsările au fost scoase din păcură, spălate şi îngrijite de către voluntari, dar doar trei dintre ele au reuşit să supravieţuiască.

”În urmă cu două săptămâni ni s-a adus la cunoştinţă că lângă halta de tren Triaj - Ploieşti există câteva lebede care au aterizat într-un iaz de decantare de produse petroliere de apoximativ 20 000 mp. După câte am înţeles, iazul ţine de halta respectivă şi ar fi scos din uz, dar nu prezintă nicio structură de protejare exterioară. 

De asemenea, la 100 de metri de aceast iaz se găseşte un lac natural plin de animale. Cel mai probabil din cauza furtunilor din perioada respectivă, lebedele au aterizat din greşală în iazul de decantare şi nu în lacul natural.

Împreună cu partenerii de specialitate de la ARCA - Four Paws am intervenit şi salvat 5 lebede acoperite în totalitate de produsele petroliere din iazul respectiv. Două dintre lebede se aflau într-o stare foarte gravă, înghiţând din produsele petroliere. Acestea din păcate au murit la scurt timp după intervenţie.

Odată capturate, am transportat lebedele la Centrul de Salvare şi Reabilitare a Animalelor Sălbatice de lângă Bucureşti, unde împreună cu colegii de la Wilderness Research and Conservation am început imediat un program de spălare şi decontaminare specific. După trei astfel de proceduri, pe parcusul unei întregi săptămâni, am reuşit să curăţăm corespunzător lebedele, pe care, ulterior, le-am eliberat într-un mediu adecvat.

În urma acestei intervenţii am sesizat Garda de Mediu pentru a investiga iazul de decantare Triaj - Ploieşti şi vecinătăţile acestuia, şi a lua măsurile necesare protejării biodiversităţii adiacente lui.

Vă rugăm faceţi cunoscut acest caz pentru a pune presiune asupra autorităţilor şi celor responsabili în gestionarea acestui iaz de decantare ce prezintă un risc înalt de contaminare ecologică”, scriu reprezentanţii fundaţiei pe pagina oficială de facebook.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite