VIDEO Drama din spatele evadării „haiducului“ Onorel: a dormit zi de zi la mormântul copilului. „Acolo m-aţi fi găsit mort“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Onorel Lupu, evadatul care a pus în mişcare peste 150 de poliţişti din Prahova, Sibiu şi Bucureşti, a fost prins vineri, 15 mai, de către localnicii din satul Izeşti, comuna Bălteşti.

După 32 de zile de hăituială era epuizat, flămând şi nerăbdător să ajungă pentru ultima dată în locul cel mai drag lui, mormântul copilului său. Ar fi aprins o candelă la căpătâiul băiatului şi apoi şi-ar fi pus capăt zilelor. A fost prins în cursul zilei de vineri, 15 mai.

Onorel are la activ cinci tentative de suicid, iar singura lui dorinţă era să fie alături de băiatul mort. Nu-l interesau urmările evadării sale pentru că nu avea de gând să se lase prins.   

Drama din spatele ”Haiducului”, aşa cum a fost poreclit de poliţiştii care l-au căutat zile la rând prin pădurile din Păcureţi, i-a impresionat pe anchetatorii care au reuşit să stea de vorbă cu el, imediat după ce a fost capturat.

A trăit de la şase ani în pădure

De la şase ani, el şi sora sa au rămas orfani. Mama lor, alcoolică, s-a stins, iar tatăl a vândut gospodăria şi a dispărut. Onorel şi sora lui au trăit singuri în pădure, într-un bordei improvizat în pădurea de la marginea satului Matiţa, ajutaţi de oamenii locului. Fura de foame. Când rămânea fără mâncare, se hrănea cu ce-i oferea natura, frunze de măcriş, de gutui, arţar şi fructe, atunci când era sezonul lor.

Onorel Lupu, fotografie din noaptea de vineri, 15 mai, imediat după ce a fost prins de către localnici FOTO Facebook/ Gabi Dima

Imagine indisponibilă

A dormit pe mormântul copilului în prima noapte de libertate

Este bolnav de mic, suferă de epilepsie, dar asta nu l-a împiedicat să încerce să-şi întemeieze o familie. A avut o relaţie de concubinaj cu o tânără din sat. În 2017, Onorel a devenit tatăl unui băieţel care însă a supravieţuit mai puţin de doi ani. Copilul, Cătălin Ionuţ, s-a stins în martie 2018 şi este înmormântat la marginea satului Măgura din comuna Şoimari.

Este cel mai îngrijit mormânt din acel cimitir. Acesta este şi motivul evadării. Deşi mai avea puţin până la liberarea legală, doar câteva luni, Onorel n-a mai avut răbdare să aştepte decizia instanţei. Nu dorea decât să fie alături de băiatul său. A fugit din închisoare, de la secţia exterioară care se află undeva în apropierea DN1, la ieşirea din Ploieşti spre Câmpina şi a mers pe jos, prin păduri, până în Păcureţi. Direct la crucea copilului s-a oprit şi tot acolo a şi dormit, direct pe mormânt. Cât timp a fost liber, nu era noapte fără să ajungă la cimitirul din Măgura. Poliţiştii care erau pe urmele lui nu au ştiut asta de la început, târziu au aflat despre drama lui Onorel.

Mormântul lui Cătălin Ionuţ, băiatul lui Onorel Lupu. Aici a dormit în prima noapte bărbatul evadat şi tot aici intenţiona să-şi pună capăt zilelor FOTO Diana Frîncu

Imagine indisponibilă

Vineri noapte i se pregătise o capcană. Poliţiştii şi-au dat seama că acolo, în cimitirul din Măgura, Onorel vine cel mai des, noaptea. Bărbatul a făcut însă o greşeală. A ieşit din bârlogul lui din pădure prea devreme, puţin înainte de orele 22.00, când localnicii erau încă pe uliţele satului. A intrat într-o curte nu cu gândul să fure de mâncare. El căuta de câteva zile otravă.

Căuta otravă să-şi pună capăt zilelor la mormântul lui Claudiu

Ştia că oamenii au prin poduri ”şoricioacă”, otravă pentru şoareci. ”Aici m-aţi fi găsit mort”, le-a mărturisit Onorel anchetatorilor. Acesta era scenariul. Să găsească boabele de otravă pe care să le înghită imediat ce-ar fi ajuns la mormântul lui Cătălin, băiatul lui. N-a mai apucat să-şi ducă planul până la capăt, fiind prins pe către oamenii din sat, sătui de prezenţa sutelor de poliţişti care îi împiedicau să reia diverse activităţi infracţionale.

Imagine indisponibilă

Onorel nu a rispostat deloc, a fost paşnic, aşa cum a fost tot timpul în perioada cât a fost fugar. Se ascundea pe creasta dealurilor şi de acolo supraveghea, pe timpul zilei, toate mişcările poliţiştilor. Îşi făcuse un soi de bârlog săpat în pământ, aşa cum ştia el să facă de mic copil. Sunt 700 de hectare de pădure în zona Păcureţi-Şoimari. Poliţiştii nu aveau nicio şansă să-l prindă acolo.

De ce le-a fost frică poliţiştilor

Imagine indisponibilă

Abia când i-au făcut profilul psihologic, când i-au aflat povestea de viaţă, când i-au calculat viteza de deplasare şi locurile pe unde se mişca, şi-au dat seama care este traseul lui Onorel. A fost o mişcare de forţe impresionantă şi o muncă uriaşă în spate. Poliţiştii ştiau că Onorel nu este violent, dar se temeau de reacţia oamenilor care deja intraseră în panică şi ameninţau că, dacă îl vor prinde în curte, nu vor sta prea mult la discuţii.

Bărbatul a fost încarcerat şi cel mai probabil va fi dus la Penitenciarul-Spital Jilava, unde va rămâne sub supraveghere, dat fiind intenţiile sale suicidale.

Din punct de vedere legal, Onorel este acuzat acum de evadare, o faptă penală care îi va mai spori pedeapsa cu câţiva ani. În plus, la Judecătoria Vălenii de Munte se mai află pe rol un dosar de lipsire de libertate.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite