VIDEO Cum arată drumul care ar putea scăpa şoferii de coşmarul aglomeraţiei  spre Valea Prahovei: „Toată lumea vorbeşte despre el, dar nimeni nu-l face“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drumul judeţean 102 (DJ 102) care face legătura între judeţele Prahova şi Braşov prin Câmpina-Valea Doftanei-Săcele ar putea fi alternativa care ar scăpa şoferii de coşmarul celebrei aglomeraţii de pe DN1.

DJ 102l nu este recomandat şoferilor în prezent.

În condiţiile în care realizarea autostrăzii Comarnic-Braşov este tot mai incertă, autorităţile centrale văd în DJ102 o soluţie capabilă să preia fie şi parţial traficul de pe DN1. Este clar că nu poate fi o alternativă la autostradă, dar poate decongestiona aglomeraţia din zona Breaza – Nistoreşti – Comarnic.

 Varianta ocolitoare a DN1, prin Valea Doftanei a fost depistată încă din anul 1988, atunci când a început amenajarea acestui drum judeţean. Inexplicabil, timp de mai bine de 30 de ani, proiectul a fost abandonat de autorităţile centrale.

”În 1988 a fost singura perioadă în care s-a lucrat la acest drum. Eu atunci eram angajat la primărie. Au venit 7-8 buldozere şi s-au configurat serpentinele pe pasul Predeluş. Era vorba să vină să lucreze soldaţii la asfaltarea lui. De atunci tot timpul s-a vorbit despre el dar nimeni nu a făcut nimic. Din păcate se tot fac confuzii şi mulţi îşi dau cu părerea fără să ştie despre ce drum este vorba. Nu este un drum forestier, ci are categorie de drum judeţean, cu o lăţime suficient de mare pentru a permite camioanelor să circule paralel, câte unul pe un sens, nu aşa cun s-a spus că pe acolo încape doar un ATV, exclus. Oamenii nu ştiu despre ce vorbesc. Evident nu poate înlocui autostrada şi nu poate prelua traficul greu, dar poate fi o centură, und rum turistic dacă vreţi, care să funcţioneze în paralel cu DN1”, explică Lucian Vileford Costea, primarul comunei Valea Doftanei.

Imagine indisponibilă

DJ102 porneşte de la ieşirea din municipiul Câmpina spre barajul Paltinu, traversează comuna Valea Doftanei exact prin dreptul primăriei, apoi merge drept până în punctul cunoscut drept Valea Neagră şi apoi se îndreaptă spre Săcele, localitate din judeţul Braşov.  Este asfaltat parţial, iar o porţiune de 12 kikometrii din Prahova şi alţi 12 kilometri în Braşov este doar un drum pietruit, care poate fi circulat până la limita dintre cele două judeţe pe timpul verii.


”Problema apare la baza pasului Predeluţ, exact în dreptul serpentinelor care traversează Carpaţii. Este o porţiune de aproape trei kilometri destul de dificilă şi nerecomandată decât maşinilor cu adevărat 4x4 şi doar pe timpul verii. E important să precizăm asta, pentru că n-aş vrea să ne trezim cu maşini blocate acolo. Ei bine, noi ne dorim să asfaltăm acest drum integral, iar acum căutam soluţia cea mai bună de finanţare”, a precizat edilul din Valea Doftanei.

Acesta a precizat că în urmă cu trei ani, Consiliul Judeţean Prahova a obţinut finanţare prin PNDL pentru modernizarea unui tronson scurt, de 3 kilometri din cei 12 care se află pe teritoriul judeţului Prahova.

”S-a dat ordinul de începere anul trecut. Într-o lună, două încep lucrările pe acest tronson scurt de 3 kilometri”, a mai spus Vileford.

Primarul comunei Valea Doftanei susţine că asfaltarea integrală a celor 24 de kilometri costă aproximativ 25,30 de milioane de euro, bani care ar putea veni de la Compania Naţională de Investiţii. Autorităţile locale şi judeţene sunt în prezent în discuţii cu ministrul Dezvoltării şi cu CNI pentru finanţarea proiectului.

”Este un drum uşor de făcut, realizabil de către o companie seriosă într-un an şi jumătate. Ştiu ce spun. Acest drum are o zestre, în terminologia constructorilor zestrea unui drum înseamnă că suprafaţa de dedesupt este cu piatră cu balast. Nu este un drum cu pământ, de căruţă. Substratul lui este sănătos, cu piatră. Acolo trebuie raşchetată partea de sus şi apoi să se intervină cu straturi noi de balast, piatră concasată şi asfalt. Nu este vorba despre defrişări, există traseu configurat, există lăţimile necesare”, a adăugat Lucian Vileford.

drum valea doftanei foto diana frincu

Totuşi, modernizarea integrală a DJ101 este fără prea mare valoare pentru şoferii care vor să ajungă în staţiunile montane. În comuna Valea Doftanei nu se poate ajunge din DN1 decât traversând municipiul Câmpina, iar această localitate nu are o infrastructură rutieră capabilă să facă faţă unui aflux mare de maşini. Cu alte cuvinte, fără o centură ocolitoare a Câmpinii care să facă legătura direct cu DJ 102 coada de maşini de pe DN1 se va muta în oraş.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite