Unde se află lacul românesc de smarald. Turiştii sunt încântaţi de culoarea unică, vizibilă mai ales în zilele senine de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmat din dronă, lacul de acumulare Paltinu apare în verde smarald FOTO zigzagprinromânia.com
Filmat din dronă, lacul de acumulare Paltinu apare în verde smarald FOTO zigzagprinromânia.com

Unul dintre cele mai spectaculoase lacuri din România se află în judeţul Prahova, pe marginea drumului judeţean care leagă Câmpina de comuna Valea Doftanei. Ascuns de pădure şi de barajul din piatră înalt de peste o sută de metri, lacul Paltinu poate fi una dintre destinaţiile pentru minivacanţa de Paşti şi 1 Mai.

Începând din luna aprilie şi până la final de august, în zilele cu cer senin, lacul Paltinu capătă o culoare specială, unică în peisajul românesc. Lucuiul apei este verde smarald, iar această culoare se atenuează în sezonul rece.

Explicaţia acestui efect optic se datorează zonei în care se află ”marea dintre munţi”, aşa cum mai este cunoscută zona. Valea în care s-a format lacul Păltinoasa are oarecum forma unui cornet, iar pe margini, pe toată circumferinţa luciului apei se află pădure de brazi şi foiase. Astfel, în zilelele însorite de vară, verdele crud al pădurii se reflectă ca într-o oglindă în apă. Tonalitatea de albastru smarald se poate observa cel mai bine la miezul zilei, atunci când razele soarelui se refletcă perpendicular pe luciul apei. Odată cu lăsarea serii, intensitatea culorii se estompează.

lacul paltinu foto trivo.ro

Lacul de acumulare Paltinu, surprins într-o zi de vară FOTO trivo.ro

Ar mai putea fi o explicaţie a fectului de albastru – smarald. De-a lungul anilor scanfandrii care au avut acţiuni de recuperare a cadavrelor celor care au sfârşit în adâncurile acestui lac, au povestit că pereţii lacului, până la o adâncime de 3,5 – 5 metri abundă în vegetaţie care aproape că formează un covor verde, des prin care cu greu au putut răzbate.

 În această porţiune apa este tulbure cu o temperatură de 20-23 de grade Celsius (în timpul verii, evident) petru ca apoi să pornească brusc un abis cu apă limpede şi mult mai rece, de sub 10 grade Celsius. În adâncuri, pereţii lacului sunt din sedimente de culoare gălbuie. Probabil şi acest aspect contribuie la efectul de verde smarald al luciului apei. 

Dincolo de spectacolul oferit, lacul de acumulare Paltinu este extrem de periculos din cauza curenţilor. Trebuie să fii un bun înotător ca să răzbaţi de pe mal până la prima insulă, traseu străbătut frecvent de turiştii tentaţi să se scalde în apă.

lacul paltinu foto trivo.ro

Detaliu cu apa de smarald a lacului Paltinu fotp blog.mihairăitaru.com

Lacul Paltinu are o particularitate pe care nu mulţi o cunosc. Fiind un lac de acumulare, apa circulă în permanenţă. Conul, valea în care este format lacul, este alimentat constant de apele aduse de râul Doftana  şi de afluenţii săi. Mai ales în perioadele cu precipiaţii abundente, la gura de vărsare, debitul apelor râului care intră în vale este extrem de mare şi formează vârtejuri rare ori vizibile cu ochiul liber. Mişcarea apei în bazin devine astfel circulară, ca şi când cineva ar fi amestecat în lac cu un polonic uriaş. Acesta este şi motivul pentru care înotul în Paltinu necesită un efort suplimentar şi nu puţini au fost cei care şi-au pierdut viaţa în lacul de acumulare.

Sursa video: Sky Spirit

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite