Un ploieştean a scris primul manual de fotografie cu telefonul. „Un smartphone te face mai sensibil, eşti obligat să fii creativ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Stoica a lansat primul manual de fotografie cu telefonul. FOTO bogdanstoica.ro
Bogdan Stoica a lansat primul manual de fotografie cu telefonul. FOTO bogdanstoica.ro

Bogdan Stoica, un jurnalist freelancer din Ploieşti, a scris primul manual de fotografie cu telefonul, în format ebook. „Spre deosebire de un aparat foto, care dispune de o mulţime de setări, telefonul te obligă să fii creativ, te face mai deştept şi mai sensibil“, spune Bogdan.

Bogdan Stoica, sau Fido, un fost jurnalist „old style, din generaţia care n-avea maşină, mobil, acreditări, suport juridic“, editorialist la mai multe publicaţii în online şi autor al unui „blog de fotograf cu chef de scris“, a scris recent primul manual de fotografie cu telefonul.

„Din ceea ce ştiu eu, un manual similar nu a mai fost scris, cel puţin nu unul de 150 de pagini. Sunt în online multe articole, texte şi tutoriale, dar, din ceea ce am cercetat eu până acum, manualul meu este primul focusat pe fotografia cu telefonul. Dacă greşesc, îmi cer scuze primului“, spune Bogdan Stoica.

Ideea a pornit de la nişte cursuri de fotografie cu telefonul mobil pe care le-a susţinut în Ploieşti. „Au venit la curs oameni din toate domeniile, care habar nu aveau de fotografie. Aproape toţi au început să facă acum fotografii atât de bune,încât am ilustrat manualul cu fotografiile lor, nu cu ale mele. Au ieşit nişte chestii formidabile“, explică Bogdan Stoica.

Au fost şi alte motive care l-au determinat pe jurnalist să scrie manualul. „Am fost cucerit de potenţialul tot mai mare pe care-l au camerele foto de pe smartphone-uri. Culmea e că oamenii dau între 1.000 şi 3.000 de lei pe un asemenea device, atraşi fix de funcţiile foto/video, dar continuă să posteze, pe reţelele sociale, fotografii proaste. Nu este normal să nu ai o fotografie bună de la serbarea copilului tău sau din vacanţă, dupa ce ai cheltuit o sumă atât de mare“, spune jurnalistul care dă exemplul personal.

„Ca jurnalist şi om de PR am fost nevoit să fac fotografii cu o droaie de smartphone-uri, camere foto compacte sau aparate foto profesionale, ale mele şi ale altora. Şi să vezi chestie: am făcut fotografii proaste cu aparate foto performante şi fotografii foarte bune cu telefoane modeste. Am înţeles că secretul nu e numai în «scula» din mână, ci în modul în care ştii să-i exploatezi performanţele şi în modul în care interpretezi ceea ce vezi. Pot să spun, fără să greşesc foarte mult, că mi-am creat abilităţile de fotograf exersând cu Nikonul, dar mi-am dobândit mentalitatea de fotograf folosind telefonul pe post de cameră foto“.

Fido explică şi faptul că, spre deosebire de un aparat foto, care are o mulţime de setări, care trebuie stabilite manual, un telefon, chiar şi de generaţie mai veche poate face fotografii mult mai bune în modul automat. „Dar, pentru că eşti redus în opţiuni faţă de un DSLR sau un aparat compact, eşti mai concentrat pe compoziţie. Poţi să te dezlipeşti de canoane, eşti obligat să fii creativ. Un telefon te face mai deştept şi mai sensibil“, spune Bogdan.

Un manual pe înţelesul tuturor

Manualul conţine capitole despre cum faci poze noaptea sau în lumină slabă, fotografii bune ale unui apus, în vacanţă, cum fotografiezi o clădire, o farfurie cu mâncare, un peisaj, un selfie perfect, fotografii macro fără un obiectiv special, poze sub apă, în piscină, fără o husă subacvatică, fotografii în care prietenii tăi plutesc în aer etc.

Capitolele sunt scrise într-un mod relaxat, pe înţelesul tuturor şi într-un limbaj accesibil. „Ţine telefonul cu două mâini, nu cu una, pentru că nu nu eşti Cool Hand Luke. E normal să ai un tremur al mâinii. Când ţii telefonul cu două mâini, sunt şanse mai mari să faci o fotografie în care imaginea să nu fie mişcată. Nu întinde mâinile. Avem acest obicei stupid, mai ales când fotografiem ceva aflat la câţiva metri distanţă. Cei 50-60 de centimetri nu vor face diferenţa în bine. Dimpotrivă, când ţii mâinile apropiate de corp ai ceva mai multă stabilitate, iar fotografiile vor ieşi mai clare“, este unul dintre testimoniale.

Manualul este în format electronic (ebook), costă 9,9 lei şi se poate descărca de pe site-ul editurii care l-a publicat, streamland.ro. „Nu am făcut manualul pentru bani, preţul este modic, iar din vânzarea unui exemplar, prin scăderea drepturilor de autor, îmi revin în jur de 3 lei“, ne-a mai spus Bogdan Stoica.

Vă mai recomandăm

Curiozităţi fotografice de acum un secol. De ce aveau meseriaşii din domeniu atelierul la etaj şi acoperişul din sticlă

Povestea fotografului care a lucrat o jumătate de secol pentru Casa Regală. A fotografiat prinţi şi prinţese, dar şi ţărănci şi precupeţe

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite