Tratament salvator cu plasmă pentru bolnavii de COVID în stare gravă: „Nu e lucru puţin să stai 50 de minute cu acul în venă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai tânără donatoare de plasmă din Prahova FOTO Georgeta Hanganu
Cea mai tânără donatoare de plasmă din Prahova FOTO Georgeta Hanganu

Nouă prahoveni care s-au vindecat de COVID-19 au acceptat să doneze plasmă cu anticorpi, salvatoare pentru colegii lor de suferinţă care au dezvoltat forme grave ale bolii.

 Recoltarea de plasmă a demarat la Centrul de Transfuzii Sanguine din Ploieşti în data de 10 iunie, odată cu al doilea val de infectări cu coronavirus.

Până în prezent, medicii ploieşteni au recoltat nu mai puţin de cinci litri şi jumătate de plasmă cu anticorpi, o parte din cantitate fiind deja folosită pentru bolnavi de COVID-19 internaţi în spitalele din Bucureşti şi Bistriţa Năsăud.

Medicii de la Centrul de Transfuzii din Ploieşti spun că recoltarea de plasmă este mult mai complexă decât donarea de sânge. Procedura impune mai întâi un set de analize care să dovedească faptul că donatorul nu suferă de boli transmisibile. Dacă analizele sunt în parametri, atunci donatorul este chemat din nou la Centrul de Transfuzii pentru recoltare.

”Pacienţii noştri au fost foarte curajoşi şi determinaţi şi pentru asta le mulţumim. Ei au trecut prin boală şi şi-au dorit tare mult să salveze şi alte vieţi cu anticorpii lor valoroşi. Nu e lucru puţin să stai 50 de minute cu acul în venă, pentru că atât durează recoltarea de plasmă spre deosebire de donarea de sânge care durează între 8 şi 10 minute”, a explicat medicul Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzii din Ploieşti.

donatori de plasmă foto georgeta hanganu

Prima pacientă din Prahova care a acceptat să doneze plasmă pentru bolnavii de COVID-19 FOTO Georgeta Hananu

Aceasta a precizat că medicii de la centru contactează telefonic fiecare pacient vindecat de COVID-19 pe care îl anunţă că poate face acest gest salvator de vieţi.

”Eliminăm copiii şi persoanele în vârstă din listă. Au fost, evident, şi persoane care au refuzat, dar îi înţelegem. Oamenii au stat atât de mult în spitale că nu mai vor să audă de medici o perioadă, alţii au plecat din ţară sau au alte probleme de sănătate. Totuşi, am reuşit să chemăm nouă pacienţi până acum, iar de la fiecare am recoltat câte 600 mililitri de plasmafereză. Unii dintre ei, printre care se află şi prima noastră donatoare de plasmă, ne-au promis şi chiar au venit să doneze şi a doua oară”, e precizat dr. Hanganu.

Imagine indisponibilă

Unul dintre donatorii din Prahova care au donat plasma cu anticorpi pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 FOTO Georgeta Hanganu

Cei 600 de mililitrii de plasmă recoltaţi de la o singură persoană se împart în trei doze terapeutice, care pot ajunge la trei bolnavi. Procedura de recoltare de plasmă se poate repeta la o distanţă de două săptămâni, spre deosebire de donarea de sânge unde este nevoie să treacă şase luni până la o nouă recoltare.

Mediucul Gerogeta Hanganu a precizat că următorii donatori de plasmă vor fi pompierii de la Detaşamentul Câmpina care s-au infectat cu coronavirus în urmă cu trei săptămâni. Aceştia vor fi chemaţi la analize la începutul săptămânii viitoare.

Transfuzia cu plasmă recoltată de la bolnavii vindecaţi de COVID-19 este unul dintre tratamentele eficiente pentru combaterea bolii.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite