Traseele turistice din Bucegi, accesibile din luna mai. Piatra Arsă-Cabana Babele, deschis pentru iubitorii muntelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvamontiştii din Valea Prahovei nu vin deloc cu veşti bune pentru montaniarzi. Traseele turistice spre Vârful Omu, cele mai umblate de alpiniştii amatori, rămân închise cel mai probabil până la jumătatea lunii mai, pentru că încă există risc crescut de avalanşă.

După ninsorile abundente din aprilie, s-a aşternut un nou strat de zăpadă proaspătă peste cel vechi şi tasat, aşa că turiştii care se încumetă să urce spre creastă pronind de la Telecabina din Buşteni sau din Valea Cerbului se expun unui risc real. Ultimul strat de zăpadă este instabil, în plus, în aceste zile se anunţă din nou vreme rea, cu lapoviţă şi chiar ninsori.

“Este prematur să anunţăm acum că trasele de creastă se deschid începând de mâine. Vremea este indecisă şi există încă risc de avalanşă pe toate văile. Dacă vreţi să ajungeţi la Vârful Omu, o puteţi face, dar cu telecabina, pentru că funcţionează atunci când vremea o permite. Poate, după această săptămână, când se anunţă ploi abundente şi chiar lapoviţă, stratul nou de zăpadă să se taseze, iar riscul de avalanşă să nu mai fie atât de mare. A nins viscolit pe munte, sunt zone din trasee <<la negru>>, cum spunem noi, iar alte părţi sunt acoperite cu zăpadă de un metru. Am avut un grup de turişti din Bucureşti, chiar săptămâna trecută, care a încercat să urce pe Jepii Mici spre Platoul Bucegi, pe un traseu închis pe timpul iernii, şi au rămas blocaţi în zăpadă. Chiar nu e de glumă. Mai aşteptăm până să anunţăm că se deschid traseele de mare altitudine”, a declarat Gheorghe Haiduc, şeful Serviciului Salvamont Buşteni.

Piatra Arsă-Cabana Babele, deschis

Conform acestuia, singurele trasee din Buşteni care sunt deschise în această perioadă sunt cele de la Telecabină spre Cascada Urlătoarea, unde este un traseu pe potecă, prin pădure, accesibil chiar şi copiilor sau turiştilor mai puţin acomodaţi cu acest sport. Este un traseu de două ore, pas uşor, marcat cu punct roşu. Riscul, dacă putem spune aşa, nu este zăpada, ci noroiul.

Un al doilea traseu, ceva mai dificil, de la Piatra Arsă – Cabana Babele (Sfinx). Până la Piatra Arsă se poate urca cu maşina, drumul fiind practicabil în prezent. De la Piatra Arsa se urcă pe jos urmărind marcajul banda galbenă.

Este apreciat ca fiind un traseu de o oră şi jumătate pe platoul Bucegi, însă doar turiştii experimentaţi pot parcurge acest drum într-un timp atât de scurt. Nu este un traseu greu, ci de dificultate medie, şi aste pentru că se merge în cea mai mare parte pe iarbă, însă sunt şi zone de drum abrupt care necesită ceva mai mult efort. Deşi în Bucegi ninsorile abia s-au oprit, Platoul Bucegi este “la negru”, zăpada aici fiind viscolită.

image

Valea Albă, traseu nemarcat din Bucegi, dar abordat de alpinişti experiementaţi, închis pe timpul iernii FOTO Salvamont Buşteni

Babele – Crucea Eroilor, închis

De la Cabana Babele, în mod firesc ar urma o continuare a drumeţiei spre Crucea Eroilor, dar, deşi scurt, este un traseu dificil, nerecomandat iarna şi pe vreme rea. Drumul de la Babele la Cruce durează aproximativ două ore dus-întors. Cel mai bine ar fi să întrebaţi cabanierii sau jandarmii montani dacă este recomandat să urcaţi şi până la Crucea Eroilor.

Aşadar, până la mijlocul lunii mai, traseele de mare altitudine: 1. de la Cabana Buşteni spre spre Jepi – Babele – Caraiman- Piatra Arsă; 2. Buşteni Cabana Babelor- Hotel Peştera; 3. Buşteni Căminul Alpin – Poiana Coştilei - Pichetul Roşu – La Prepeleac – Cabana Mălăieşti. 4. Buşteni – Valea Cerbului (rulotişti) – Valea Coştilei spre Vf Omu, cele mai umblate trasee din Bucegi, rămân încă închise.

În Sinaia, jandarmii montani anunţă că drumul spre cota 1.400 a fost deschis circulaţiei, se poate urca uşor cu autoturismul, dar şi pe jos. Este încă nerecomandat să alegem un traseu pe jos de la 1.400 până la cota 2.000, pentru că încă sunt zone acoperite cu strat gros de zăpadă.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite