VIDEO Imagini de epocă din Sinaia regală. Liceenii care învie tradiţia balurilor somptuoase de altădată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Balul Majoratului de la Sinaia este o tradiţie care datează din anul 1969 şi care este respectată şi în prezent cu sfinţenie de către elevii Colegiului „Mihail Cantacuzino“. Evenimentul este aşteptat cu mare emoţie de adolescenţii din clasele a XII-a, moment pentru care se pregătesc intens săptămâni la rând.

Balul Majoratului de la Sinaia, tradiţie care durează din anul 1969, este respectată şi în prezent cu sfinţenie de elevii Colegiului Mihail Cantacuzino. Este cu siguranţă evenimentul aşteptat cu mare emoţie de adolescenţii din clasele a XII-a, moment pentru care se pregătesc intens săptămâni la rând. Ajuns la cea de-a 47-a ediţie, Balul Majoratului s-a organizat şi în acest an în Sala Oglinzilor de la Cazinoul din Sinaia, clădire emblematică pentru localitate.

Într-un decor unic în ţară, care te ajută să te întorci spre începutul secolului trecut, elevii care se pregătesc pentru o nouă etapă a vieţii lor, îşi arată măiestria pe ringul de dans în faţa părinţilor, a profesorilor, a colegilor mai mici, dar şi în faţa autorităţilor. Pentru această seară specială, renunţă la blugi şi adidaşi, îmbracă o ţinută elegantă şi învaţă complicaţii paşi de vals şi tango.

Pregătirile pentru Balul Majoratului încep cel puţin cu o lună înainte. Sub îndrumarea Leonidei Baciu, profesorul de educaţie fizică, elevii din clasele a XII-a din Colegiul Mihail Cantacuzino au luat lecţii de vals clasic şi tango şi au învăţat o coregrafie specială, în sincron.

„Am repetat timp de o lună, în jur de două ore pe zi. Ne întâlneam în funcţie de programul lor, la finalul cursurilor, în sala de sport. Copiii au fost foarte receptivi şi foarte atenţi, pentru că aşteptau acest moment”, a explicat Leonida Baciu, coregraful absolvenţilor.

Intrare triumfală în Sala Oglinzilor

Spectacolul pe care îl oferă elvii invitaţilor este unul de înaltă clasă şi unic în ţară. Există un dress code, respectat de asemenea de copii. Fetele poartă rochii lungi, elegante, iar băieţii costum negru cu papion sau cravată.

“Balul a început la ora 17.00, dar copiii vin cu o oră înainte pentru a intra uşor în atmosferă, să se obişnuiască puţin cu acele ţinute pe care ei nu le poartă în fiecare zi. Să ştiţi că este o performanţă pentru fete că reuşesc să danseze minute la rând, vals şi tango pe tocuri. Măcar pentru atât ar merita un zece”, spune coregraful.

Programul prezentat de elevi este extrem de emoţionant şi  începe cu o intrare în Sala Oglinzilor din Cazinou pe ritmuri rtimate, puternice, un marş de regulă, pentru ca apoi să aibă prezentarea propriu-zisă a perechilor.

Fac o reverenţă în faţa părinţilor

 În acest an au fost doar 50 de perechi şi asta pentru că, de la o generaţie la alta numărul elevilor se împuţinează tot mai mult.

“Pe rând, vin câte două perechi în faţa publicului. Este momentul lor, când perechile se văd în toată splendoarea. Fata face o piruetă, apoi amândoi partenerii fac o reverenţă în faţa părinţilor, iar băiatul îi se oferă un trandafir partenerei sale de bal. După prezentare urmează un alt moment emoţionant. Se interpretează Gaudeamus Igitur, pe care fiecare clasă îl învaţă înainte cu dirigintele ei. Şeful de promoţie, directorul şcolii, profesorii şi reprezentanţi ai administraţiei publice ţin o scurtă cuvântare, iar cel de-al treilea moment şi cel mai aşteptat cu siguranţă, este valsul. Nu este ceva static. Elevii se aşează în cercuri concentrice şi toată lumea execută în sincron aceiaşi paşi, aceleaşi mişcări. Din cercurile concentrice se ajunge din nou în coloane şi ajungem la tango. Au dansat 12 minute de vals şi aproximativ 4 minute de tango, pe muzia din celebrul film Parfum de femeie. Spectacolul a fost minunat, iar momentul, memorabil mai ales pentru ei, protagoniştii”, a declarat Leonida Baciu.

Balul Majoratului continuă cu un spectacol în care fiecare clasă prezintă un moment artistic, dar şi un film în care sunt surprinse clipe din viaţa de liceean.

Balul majoratului sinaia

În anii 60, invitaţi de onoare erau băieţii de la Liceul Militar

Acest eveniment a fost organizat pentru prima dată în 1969, la iniţiativa directorului de atunci Adrian Ghioca. De atunci şi până în prezent, Balul Majoratului nu a luat pauză niciodată, chiar dacă au fost ani în care nu s-a ţinut la Cazinoul din Sinaia.

“Iniţiativa a aparţinut profesorlui Adrian Ghioca, fostul director al Liceulului. În anii 60, erau invitaţi şi elevi ai Liceului Militar Dimitrie Cantemir de la Breaza, pentru că în acea perioadă nu existau  dectât două clase pentru fiecare generaţie, astfel că nu toate fetele aveau un partener. Băieţii de la Liceul Militar veneau îmbrăcaţi în uniformă, şi dădeau o anumită ţinută balului”, povesteşte Aurora Arieşan, directorul de acum al Liceului Mihail Cantacuzio din Sinaia.

Elevii liceului sinăian de atunci şi de acum sunt probabil printre puţinii din ţară care se pot lăuda că au dansat vals la Balul Majoratului în faţa părinţilor, aşa cum era tradiţia în trecut. Impresionant este şi faptul că an de an, fiecare generaţie de elevi care termină cursurile la Cantacuzino are în albumul de familie măcar o fotografie făcută în seara balului pe scările de la Cazino.

 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite