Tablouri de poveste în pinacoteca Ploieștiului FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portretul domnitorului Mihai Viteazu, pictat în 1880 de Tattarescu, este ținut în depozitele muzeului, până la restaurare. Foto Alex Policală
Portretul domnitorului Mihai Viteazu, pictat în 1880 de Tattarescu, este ținut în depozitele muzeului, până la restaurare. Foto Alex Policală

Lucrări originale de Tattarescu, Grigorescu, Tonitza și Andreescu au traversat, la Ploiești, o istorie zbuciumată, de peste 70 de ani.

Colecția de peste 4.000 de lucrări orginale, care formează astăzi „zestrea" Muzeului de Artă din Ploiești, a cunoscut, de-a lungul vremurilor, momente de istorie zbuciumate, mai puțin cunoscute ploieștenilor. Baza patrimoniului a fost pusă, după numeroase încercări de a constitui o pinacotecă, în 1931, la inițiativa autorităților locale și a afaceriștilor vremii care au contribuit cu donații consistente la achizițiile de tablouri, gravuri și statui. „Muzeul de arte frumoase din Ploiești a fost una dintre primele instituții de gen din țară. Avea, la deschidere, 155 de lucrări, multe dintre ele pierdute în timp, și funcționa în incinta Băilor Comunale din strada Gheorghe Lazăr", ne-a povestit Alice Necula, directorul adjunct al Muzeului de Artă din Ploiești.

Interesant este faptul că patru dintre tablourile care au făcut parte încă de la început din colecție sunt și acum în expoziția muzeului. Este vorba despre patru portrete de domnitori - Dragoș Vodă, Ștefan cel Mare, Mircea cel Bătrân și Mihai Viteazul - , realizate la Ploiești, în 1880, de pictorul Gheorghe Tattarescu, la comanda Primăriei. Tablourile sunt păstrate în condiții speciale în depozitele muzeului, urmând ca în viitorul apropiat să intre într-un proces de restaurare.

Ulcică cu flori, Ion Andreescu. Foto Alex Policală

Click pe imagini pentru mai multe foto cu lucrările din muzeu

Tablouri în exil

Un moment de glorie al pinacotecii îl reprezintă venirea la conducerea orașului a primarului Ștefan Moțoi, în anii '30, colecționar și mare iubitor de artă. El a mutat colecția din băile comunale, pline de igrasie, în casele Raiculescu din Piața Cuza și îi alocă un buget anual. „Din păcate, venirea legionarilor la putere a sistat activitatea muzeului, iar pe 10 iunie 1943, în contextul bombardamentelor din Ploiești, colecția a fost evacuată la Cornurile de Jos, pe moșiile lui Ștefan Moțoi", mai spune Alice Necula. În acest timp, unele tablouri sunt furate și a fost nevoie de răscumpărarea lor de către autoritățile locale. Redeschisă în 1948 la Parterul Primăriei, pinacoteca se transformă, în 1956, în Muzeul Raional de Artă Plastică, care funcționa în 7 săli ale Palatului Culturii. Număra, la acel moment, 400 de lucrări de Grigorescu, Andreescu, Tonitza, Tattarescu, Luchian și mulți alții, care pot fi admirate și astăzi. 

Colecția a mai fost evacuată după cutremurul din 1986 când actuala clădire a Muzeului de Artă Prahova, fosta casă a bancherului Ghiță Ionescu de pe Bulevardul cu Castani, a fost serios afectată. Clădire de patrimoniu de clasa A, renovată și consolidată între timp, imobilul a devenit cea mai propice „casă" pentru valoroasa colecție de 4.000 de lucrări. Din motive de spațiu și conservare, ploieștenii pot admira doar parțial „comoara" muzeului.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite