Subiecte istorie BAC 2018: ”Toţi ne aşteptam să ne dea despre Marea Unire, dar ne-au dat despre comunism”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

”Câte pagini ai scris?” este întrebarea obsesivă pe care au pus-o, la ieşirea din sala de examen, absolvenţii de liceu care au susţinut, miercuri, proba obligatorie la bacalaureat.

 Numărul paginilor, cel puţin la poarta şcolii, pare să dea valoare lucrării şi cântăreşte în ochii elevilor mai mult decât conţinutul. Rare ori cineva întreabă ”ce ai scirs?” la exerciţiul cutare.

Dacă numărul paginilor scrise depăşeşte cifra şapte, atunci cu siguranţă examenul a fost un succes, iar nota va fi pe măsură: ”Aaaa, iei peste opt, stai liniştit!”. Şi cei mai mulţi cred asta.

Când ies din sala de examen, îşi aprind o ţigară sau, după caz, rup un covrig oferit de mama care aştepta la poarta şcolii şi se strigă unii pe alţii sperând ca şi colegul să fi scris mai puţin sau măcar tot atât cât cei mai mulţi. 

Când într-un final iese din clasă şi şeful de promoţie, elevul de zece, se dau toţi la o parte şi aşteaptă verdictul. El trebuie să fi scris cel mai mult. Rămân cu toţii uimiţi când află că numărul paginilor scrise la istorie de cel mai deştept din clasă nu este chiar atât de mare, dar se regrupează rapid şi aruncă o concluzie salvatoare: ”Da, mă, dar el are şi scrisul mic”.

Imagine indisponibilă

David Anton (cu ochelari) este unul dintre absolvenţii de liceu din România (Colegiul N.Grigorescu din Câmpina) care a ales să plece din ţară pentru a-şi continua studiile. Va merge în Suedia, unde îl aşteaptă familia, şi va încerca să urmeze acolo cursurile unei facultăţi de arhitectură FOTO Diana Frîncu

Miercuri, elevii au susţinut proba obligatorie în funcţie de profil. Mulţi dintre absolvenţii care au terminat profilul uman la Colegiul Naţional ”N.Grigorescu” din Câmpina s-au declarat surprinşi de subiectele de la istorie.

Imagine indisponibilă

”Toţi ne aşteptam să fie un subiect despre Marea Unire, având în vedere că anul acesta se împlinesc o sută de ani, dar despre Unire n-am avut decât foarte puţin de scris. Ne-au dat despre comunism, despre regimurile totalitariste.  Nu a fost chiar greu, m-am descurcat”, Leonida Alexe, una dintre absolventele Colegiului N. Grigorescu.

Imagine indisponibilă

Părinţii, mai emoţionaţi decât copiii lor, aşteptau la poartă cu  covrigi şi sucuri FOTO Diana Frîncu

La fel de surprinşi de subiectele de la Istorie au fost şi colegii ei care au declarat toţi în cor că ”Nu ne aşteptam să pice aşa ceva!”. Dileme au avut şi în legătură cu subiectul care cerea să fie redate două acţiuni istorice care au ajutat la formarea statului român modern. Căutau să afle dacă trebuia menţionat şi Tudor Vladimireascu alături de Al.I. Cuza şi Carol I, dar colegul care i-ar fi putut ajuta cu răspunsul salvator întârzia să iasă din sala de examen.

Absolvenţii de liceu mai au de susţinut o singură probă la sesiunea din această vară a bacalaureatului.

Vineri, 29 iunie - Probă scrisă - la alegere a profilului şi specializării - Ed)

Miercuri, 4 iulie – Afişarea primelor rezultate (până la ora 12:00)

Miercuri, 4 iulie – Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00)

5-8 iulie – Soluţionarea contestaţiilor

Luni, 9 iulie - Afişarea rezultatelor finale

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite