Statul învins de Viorica Vişan, condamnată pe nedrept pentru crimă. Anii de temniţă, consideraţi vechime în muncă. „Procurorul să plătească, nu statul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorica Vişan (68 de ani), femeia care a executat 10 ani de închisoare pentru o crimă comisă în realitate de fiul ei, a obţinut recalcularea pensiei, iar perioada pe care a petrecut-o pe nedrept în spatele gratiilor trebuie considerată vechime în muncă. Decizia, dată miercuri de Curtea de Apel Ploieşti, este una definitivă.

Conform portalului instanţelor de judecată, Casa de Pensii Prahova şi Casa de Pensii Câmpina sunt obligate să recalculeze pensia femeii şi să ia în calcul ca vechime în muncă perioada cuprinsă între anii 1994- 2004, cât a stat închisă nevinovată la Penitenciarul de Femei Târgşor din Prahova.

“Admite apelul. Anulează sentinţa civilă nr. 2000/24.06.2016 pronunţată de Tribunalul Prahova. Evocând fondul respinge excepţiile tardivităţii, autorităţii de lucru judecat şi lipsei procesuale pasive a Casei Judeţene de Pensii Prahova. Admite cererea de chemare în judecată în parte. Obligă pârâtele să recalculeze pensia reclamantei cu luarea în calcul, ca vechime în muncă, a perioadei 21 oct. 1994 - 8 oct. 2004, în care a fost privată de libertate. Respinge capătul de cerere privind revocarea adresei nr. 14459/17.08.2015. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 15 martie 2017”, conform portalului instanţelor de judecată.

Viorica Vişan a fost asistată în sala de judecată de un apărător din cadrul Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor în faţa Abuzurilor Statului.

“Noi considerăm că doamna ar trebui să beneficieze de dreptul la pensie pentru perioada în care a fost încarcerată, perioadă destul de lungă, de zece ani. Gândiţi-vă că dumneaei i-a fost redusă orice şansă la o viaţă normală în această perioadă. Nu a putut să facă nimic, a fost condamnată pe nedrept, s-a stabilit asta printr-o hotărâre judecătorească, astfel că, noi considerăm, că toate argumentele conduc spre calea admiterii acţiunii noastre” a declarat avocatul Virgil Boglea, miercuri, la ieşirea din sala de judecată.

 Femeia a mai încercat, din momentul eliberării din închisoare, să obţină daune pentru condamnarea pe nedrept. Într-o primă fază, Tribunalul Prahova i-a acordat o pensie viageră de câteva sute de lei, însă aceasta a fost anultată de instanţa superioară. În prezent, Vişan are un venit lunar de 400 de lei.

“În anii cât am stat la puşcărie nevinovată puteam să muncesc şi să am şi eu la bătrâneţe o pensie normală din care să pot să trăiesc. Procurorul care m-a acuzat pe nedrept ar trebui să plătească, nu statul român”, a declarat Viorica Vişan.

Femeia a fost condamnată, în anul 1994, la 17 ani de închisoare pentru omor calificat. A ispăşit 10 ani din pedeapsă, dar a fost eliberată după ce o instanţă penală din judeţul Alba, în urma revizuirii dosarului, a achitat-o pentru faptele de care a fost acuzată. Acest lucru a fost posibil abia după ce fiul ei, Cătălin Vişan, a recunoscut că el este autorul crimei.

Cât timp a stat în închisoare, Viorica a fost părăsită de soţ, iar copiii i-au fost crescuţi de rude.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite