FOTO VIDEO Regele Mihai a părăsit Castelul Peleş pentru totdeauna. Convoiul funerar a ajuns în Capitală: „Monarhia salvează România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai pleacă pentru ultima dată de la Castelul Peleş Foto D.F.
Regele Mihai pleacă pentru ultima dată de la Castelul Peleş Foto D.F.

Sicriul Regelui Mihai I a fost depus în holul de onoare al Castelului Peleş din Sinaia. Publicul nu a avut acces la catafalcul Suveranului. Oficialităţile, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, au venit pe rând să-şi prezinte omagiile.

UPDATE 20.18 Cortegiul funerar a ajuns în Piaţa Palatului Regal, unde a fost întâmpinat cu aplauze. Se scandează „Monarhia salvează România“ LIVE VIDEO

Sicriul cu trupul neînsufleţit este depus în Sala Tronului 

Oameni la Palatul Regal FOTO Alexandra Serban

UPDATE 20.00 Cortegiul funerar a ajuns în Capitală şi a trecut pe sub Arcul de Triumf. Sute de români s-au aflat pe traseul cortegiului şi aşteaptă la Palatul Regal. 

UPDATE ORA 18.06 Cortegiul funerar al Regelui Mihai s-a pus în mişcare. Regele a părăsit Castelul Peleş pentru totdeauna. LIVE VIDEO

UPDATE ORA 17.55 Uşile Castelului Peleş s-au deschis. Au ieşit prinţul Nicolae, alături de logodnica sa, Principesa Margareta şi Principele Radu Duda, apoi şi ceilalţi membri ai familiei regale. Toţi aşteaptă aliniaţi ieşirea sicriului Regelui Mihai. 

UPDATE ORA 17.15 Pelerinajul la căpătâiul Regelui Mihai este pe sfârşite. La ora 18, pe uşile principale ale Castelului Peleş va ieşi pentru ultima dată Regele Mihai.

Cortegiul funerar va pleca spre Bucureşti. Sicriul Majestăţii Sale va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal (Palatul Elisabeta) din Capitală, situat pe Calea Victoriei nr. 49-53, unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul şi presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal.

Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal, intrarea este liberă, iar accesul presei este permis:

  • Miercuri, 13 decembrie 2017, între ora 21.00 şi ora 24.00;
  • Joi, 14 decembrie 2017, între ora 8.00 şi ora 22.00;
  • Vineri, 15 decembrie 2017, între ora 8.00 şi ora 22.00.  
Sicriul Regelui Mihai a ajuns la Castelul Peleş Foto Diana Frîncu

UPDATE ORA 15.30 Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a venit la Peleş. Oficialităţile stau la coadă pentru a intra în holul de onoare al Castelului Peleş, unde este depus catafalcul Regelui Mihai. 

UPDATE ORA 15.21 Fostul preşedinte Emil Constantinescu a sosit la castel, urmat la câteva momente de chestorul Bogdan Despescu, şeful Poliţiei Române. 

UPDATE ORA 15.20 La Castelul Peleş a ajuns o delegaţie a liderilor PNL condusă de Ludovic Orban. 

UPDATE ORA 15.15 Principele Radu Duda şi Principesa Margareta ies din când în când din castel pentru a mulţumi oamenilor care vin să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai.  

UPDATE ORA 15.15 Ecaterina Andronescu şi Emanoil Savin, senatori PSD, au venit la căpătâiul Regelui. 

UPDATE ORA 15.00 Premierul Mihai Tudose a venit la Peleş însoţit de membri ai Guvernului. În momentul în care Liviu Dragnea a ieşit din holul de onoare, Tudose a putut intra, dar cei doi s-au ignorat când au trecut unul pe lângă celălalt. Primul-ministru Mihai Tudose a întors capul în partea opusă pentru a nu-şi intersecta privirea cu şeful său de partid. 

UPDATE ORA 14.50 Liviu Dragnea, liderul PSD, a adus o coroană de cale pentru Regele Mihai. Toate florile sunt lăsate afară, în faţa castelului. 

Catafalcul Regelui Mihai - holul de onoare Castelul Peleş Sinaia Foto Diana Frîncu

UPDATE ORA 14.45 Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a venit imediat după plecarea preşedintelui Klaus Iohannis. El a adus, de asemenea, o coroană de trandafiri crem. 

UPDATE ORA 14.40 Preşedintele Klaus Iohannis a adus o coroană de trandafiri crem. Iohannis a aprins o candelă pe care a aşezat-o în faţa intrării în castel, s-a recules câteva clipe, apoi a intrat în holul de onoare, unde este catafalcul. Şeful statului a stat înăuntru 5 minute, după care a părăsit Castelul Peleş. 

UPDATE ORA 13.30 Cortegiul funerar a ajuns la Peleş. La ora 14.30 este aşteptat să sosească preşedintele Klaus Iohannis. 

UPDATE ORA 12.50 Oamenii au ieşit pe marginea DN1 să asiste la trecerea cortegiului funerar. În dreptul localităţii Câmpina, ei au salutat tăcuţi, arborând steaguri tricolore, maşina în care se afla trupului ultimului Suveran al României. 

UPDATE ORA 12.30 Cortegiul funerar care transporta sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai va ajunge la Castelul Peleş din Sinaia la ora 13.20. 

În ultimul său popas la Peleş, Regele Mihai va fi întâmpinat de Garda de Onoare formată din 60 de militari din cadrul Batalionului 21 Vânători de munte Predeal. 

Sicriul cu trupul neînsufleţit va fi purtat pe umeri de pe terasa Castelului Peleş până în holul de onoare de 8 militari din cadrul Brigăzii Mihai Viteazul Bucureşti. Coroana de oţel realizată din tunul de la Plevna va sta pe capacul coşciugului. O a doua Carte de condoleanţe a fost deschisă special pentru oficialităţi. Primii au semnat angajaţii Muzeului Naţional Peleş din Sinaia. În prima carte de condoleanţe deschisă la Peleş au semnat 580 de persoane.

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 11.00, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a ajuns la Aeroportul Otopeni, de unde a fost transportat cu maşina la Castelul Peleş. 

image

Foto

Regele Mihai - Castelul Peleş / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 13 dec 2017

Evenimentul se va desfăşura în prezenţa Şefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, şi a membrilor Familiei Regale, a reprezentanţilor instituţiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe şi ai Casei Majestăţii Sale. Conform programului oficial anunţat de Casa Regală, publicul nu va avea acces la ceremoniile de la Sinaia.

Programul vizitei oficialităţilor pentru a transmite condoleanţe la Castelul Peleş este unul foarte strict. Începând cu ora 14.00, sunt aşteptaţi la Sinaia Klaus Iohannis, preşedintele României, reprezentanţi ai Preşedinţiei Republicii Moldova, membrii Guvernului României şi ai Guvernului Republicii Moldova, membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului Republicii Moldova.

Începând cu ora 15.00 şi până la ora 16.00 vor avea acces în Holul de Onoare pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai, reprezentanţii Instituţiilor Statului, centrale şi locale. De la ora 16.00 şi până la ora 17.00 sunt aşteptaţi reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale, iar ultima oră din program, între 17.00 şi 18.00, este rezervată reprezentanţilor Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale Credinţei.

Accesul la Castelul Peleş se face pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal.

Publicul nu va avea acces pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

Tot miercuri, începând cu ora 18.00, sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal, din Bucureşti, unde va ajunge la ora 20.30. 

Vă mai recomandăm: 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost adus în ţară FOTO VIDEO

FOTO Peisajul de care va avea parte convoiul regal pe drumul către Curtea de Argeş

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite