Sfaturile unui antrenor care se ocupă de minte şi de suflet: „Trăim ca nişte ambalaje şi ne validăm prin obiecte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loredana Mocescu, antrenor pentru minte şi suflet FOTO Ovidiu Cristea / arhiva personală Loredana Mocescu
Loredana Mocescu, antrenor pentru minte şi suflet FOTO Ovidiu Cristea / arhiva personală Loredana Mocescu

Într-o lume tot mai nebună, în care pierdem contactul cu sinele, familia şi propriii copii, Loredana Mocescu, „life coaching“, învaţă oamenii să găsească echilibrul necesar între relaţii, carieră, sănătate, bani şi evoluţia personală. „Avem acasă cei mai buni antrenori personali, propriii copii, însă nu mai ştim să fim atenţi la ei“

Absolventă a trei facultăţi cu specializări diferite, română-franceză, administraţie publică şi drept, Loredana Mocescu, o ploieşteancă de 37 de ani a făcut, în urmă cu un an, o schimbare bruscă de macaz. După o carieră în administraţia publică şi în sistemul bancar, unde a ocupat poziţii de top management, şi-a dat seama că a intrat într-un „carusel“ nebun în care cariera îi ocupa foarte mult timp, în detrimentul celor doi copii, acum de 3 ani şi 14 ani, dar şi al familiei în general.

„Progresul, evoluţia apare în viaţa fiecăruia dintre noi, la un moment dat sub diverse forme, două fiind mai frecvent întâlnite: efort personal sau şoc. Efortul personal presupune multă dedicaţie şi pasiune pentru lectură, dar mai ales pentru experimentarea celor citite. Şocul are o poveste mai puţin confortabilă, dar are avantajul de a trezi mai repede la realitate, de a te obliga să iei măsuri urgente pentru binele tău imediat. Eu am testat ambele variante“, spune Loredana.

Femeia s-a specializat pe consultanţă de bussines, „coach bussines“ şi pe „life coaching“, adică consultanţă pentru provocările vieţii moderne, prin trainingul minţii, al corpului şi al sufletului, pentru găsirea echilibrului interior. Workshop-urile sale, care îmbină diverse tehnici, printre care meditaţia sau programarea neuro-lingvistică, sfaturile pertinente, dar şi „teme“ pentru acasă se bucură de un succes extraordinar. 

„Am ajuns să trăim ca nişte ambalaje, ne punem funde şi sclipici şi defilăm prin lume ca nişte carcase goale. Este normal ca, la un moment dat, să clacăm, să ne oprim şi să începem să ne punem întrebări, încotro vrem să ne îndreptăm. Sunt, la rândul meu, o persoană preocupată permanent de devenire, de existenţă, de progres, iar misiunea mea este să ajut, să ghidez, să motivez oamenii pentru a-şi recâştiga echilibrul optim între relaţii, carieră, sănătate, bani şi evoluţia personală“, spune Loredana.

Copiii, antrenorii personali de acasă

La „antrenor“ ajung frecvent oamenii robotizaţi ai epocii moderne, care nu mai au timp să-şi cheltuiască banii pentru că serviciul le ocupă tot timpul, părinţi care nu se înţeleg cu cei mici, familii în pragul destrămării, oameni obosiţi sau care simt că nu-şi mai găsesc sensul. „Cred că primul lucru pe care trebuie să-l facem fiecare este să readucem la viaţă copilul din noi, copilul care nu avea temeri şi ştia că imposibilul poate deveni posibil. Avem acasă cei mai buni antrenori personali, copiii noştri, care ne forţează să evoluăm, să ţinem pasul cu provocările. Doar că noi nu ştim să mai fim atenţi. De exemplu, nu ar trebui să blamăm copiii că stau la calculator, chiar şi din fiecare joc învaţă ceva şi îşi dezvoltă imaginaţia. Noi nu suntem adaptaţi, de fapt“, crede Loredana. 

loredana mocescu foto dana mihai

Provocările lumii moderne sunt şi provocările Loredanei Mocescu FOTO Dana Mihai

De asemenea, femeia spune că ceea ce ne enervează la propriii copii – comportamentul în diverse situaţii - sunt, de fapt, probleme nerezolvate cu noi înşine, din copilărie. „Fugim de propriile temeri şi de aceea nu vrem să ne sondăm mai adânc, să vedem ce anume din acel comportament de aduce aminte de ceva din copilăria noastră. Odată identificată şi dizolvată respectiva problemă, vom deveni imuni la ea şi vom evolua“, spune Loredana Mocescu.

Timpul special cu copiii

Tot pentru copii, dar şi în cuplu, femeia propune conceptul de „timp special“, adică măcar 10 minute după ce venim acasă în care să ne îmbrăţişăm copiii şi partenerul, să vorbim în mod real cu ei, fără să le dăm ordine sau să îi repezim. „Dacă venim acasă şi dăm ordine copiilor şi partenerilor, nu îi ascultă, îi repezim, evident că lucrurile nu pot merge bine. Copiii în special au nevoie să-şi umple rezervorul zilnic de iubire, ei se validează prin părinţi, de aceea, dacă le lipseşte afectivitatea, vor avea crize de nervi, vor plânge sau nu vor mânca la grădiniţă, de exemplu. Au nevoie permanent să le confirmi iubirea şi dacă le aloci zilnic timpul special, comportamentul lor se va schimba radical“, spune Loredana.

Să învăţăm să spunem NU

Un alt sfat pentru omul modern este să spunem mai des NU. „Credem că suntem bine educaţi dacă spunem mereu DA, însă preţul plătit de fiecare dintre noi este imens, de la nervi până la timp pierdut, şi, de fapt, ne prefacem. Nu putem ajuta întotdeauna, iar probleme tale trebuie să fie cele mai importante. Românii mai au şi o meteahnă, să ofere sfaturi necerute. Ar trebui să le lăsăm spaţiu celor din jur şi să le respectăm liberul arbitru“, explică antrenorul pentru minte şi suflet.

Defeminizarea femeilor

Nu în ultimul rând, Loredana Mocescu crede că o mare problemă a timpurilor noastre este de-feminizarea femeilor. „Poată părea depăşit, dar femeia nu a venit pe lume pentru a munci, cel puţin nu muncile grele pe care le face în prezent. Femeia este «creatorul» lumii, misiunea ei principală este de a face copii şi a fi «arhitectul» acestei lumi, iar provocările timpurilor noastre, de a face carieră, o taxează, în primul rând hormonal. Pentru a-şi găsi energia, organismul femeii produce din ce în ce mai mult testosteron, hormon masculin care aduce inerente probleme. Nu mai pot rămâne însărcinate, nu se mai căsătoresc sau divorţează. În loc să se valideze prin ceea ce sunt, prin copii şi prin cuplu, sunt în concurenţă cu bărbaţii şi se validează prin case, maşini, haine, adică prin obiecte. S-ar putea crede că au totul, dar, de fapt, nu au nimic. Încerc să le fac să conştientizeze importanţa de a redeveni feminine pentru că femeia este magnetică. În jurul ei gravitează familia şi, în funcţie de cum se simte ea, decurge şi viaţa familiei ei“, spune Loredana care are foarte multe workshop-uri pe aceste teme pentru femei. 

loredana mocescu foto arhiva personala

Workshop-urile dedicate femeilor au un mare succes în Ploieşti FOTO Ovidiu Cristea / arhiva personală Loredana Mocescu

Programarea neuro-lingvistică şi coachingul spiritual

Unele dintre metodele folosite de „antrenor“ sunt şi programarea neuro-psihologică şi „coaching-ul spiritual“. „Programarea neuro-lingvistică, abreviată NLP, caută răspunsuri la întrebarea cum anume funcţionează oamenii. Nu suntem conştienţi, dar ne putem programa să fim fericiţi, să îndepărtăm credinţele limitative şi să ne trăim viata cu gânduri pozitive, dezvoltând abilităţi şi calităţi noi în tot ceea ce facem. Iar prin coachingul spiritual, adică prin meditaţie, ne accesăm subconştientul pentru a schimba şi rescrie programele şi convingerile care ne limitează în a experimenta starea de împlinire, fericirea, bucuria şi viaţa la care aspirăm. Recomand tuturor să îşi rezerve zilnic câteva minute pentru a se reîntâlni cu sine, în linişte. De exemplu, să facă câteva exerciţii de respiraţie profundă, să îşi imagineze că ziua va fi una bună. Chiar şi rugăciunea tot o tehnică de meditaţie este, un moment de linişte cu tine, o gură de aer pentru creier şi suflet. Sunt tehnici care înlătură blocajele interioare şi ne permit să acţionăm cu toată puterea noastră interioară emoţională şi intelectuală“, spune Loredana Mocescu.

Ce este coachingul

Coaching-ul înseamnă un parteneriat între un coach (antrenor) şi clientul său, client care doreşte să atingă un obiectiv anume, în sensul evoluţiei sau creşterii performanţei sale, în plan profesional sau individual.
A evoluat ca metodă de dezvoltare personală şi este, actualmente, o ramură de consultanţă cu o viziune eminamente practică şi orientată spre dezvoltarea potenţialului uman.

Există mai multe tipuri sau sisteme de coaching şi fiecare coach are propria sa cale de a-şi conduce clientul către ţelurile pe care acesta şi le-a stabilit. Coachingul poate fi de business sau life coaching, care se adresează vieţii personale, fiecare bazat pe diverse metode.

Coachingul are drept principiu de bază convingerea că orice om are în el toate resursele necesare atingerii obiectivelor benefice pe care şi le poate propune, de la relaţii, sănătate şi autocunoaştere, spre deosebire de psihologia academică care se bazează pe  conceptul de personalitate. Coachingul operează atât cu mintea conştientă, cât şi cu subconştientul, în funcţie de tipul şi metoda de coaching.
 

Vă mai recomandăm

Artista care transformă textilele vechi în haine-unicat. „Când aruncăm un tricou, irosim 2.000 de litri de apă“

O tânăra din Irlanda de Nord a încercat să doboare şapte recorduri mondiale. Scopul: să lucreze voluntar în România
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite