Secretele murdare din spatele demisiei procurorului Negulescu. Cum a ajuns poliţistul anului „la nebuni“ după ce a încercat să se sinucidă de două ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Negulescu, fostul procuror DNA Ploieşti, care a stârnit furia magistraţilor din Prahova FOTO: luju.ro
Mircea Negulescu, fostul procuror DNA Ploieşti, care a stârnit furia magistraţilor din Prahova FOTO: luju.ro

Convorbirea telefonică, difuzată de România TV, în care Mircea Negulescu, procurorul DNA Ploieşti, foloseşte apelative jignitoare la adresa unor magistraţi, scoate la iveală tensiunile care au existat din 2013 încoace în rândul oamenilor legii care şi-au desfăşurat activitatea în diverse structuri de Parchet din Prahova. Victime colaterale ale acestor scandaluri au fost poliţişti, oameni de afaceri sau şefi în cadrul unor instituţii de stat.

Discuţia purtată la telefon între procurorul Negulescu şi soţia unui anume Vlad Constantin, mai puţin cunoscut la nivel naţional, dar o vedetă pe Valea Prahovei, a apărut în spaţiul public luni, 13 februarie. Apelativele jignitoare  folosite de magistrat la adresa colegilor şi a foştilor săi şefi au avut consecinţe dintre cele mai grave.

Mircea Negulescu şi-a dat demisia marţi, 14 februarie, din funcţia de procuror al DNA Ploieşti, unde activa din 2015, iar acum Inspecţia Judiciară a aprobat anchetarea disciplinară în urma căreia se va stabili dacă procurorul incriminat va mai putea rămâne în magistratură.

În discuţia cu Monica Constantin, Negulescu spunea despre Ionuţ Botnaru, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel (PCA) Ploieşti, că este o „zdreanţă”, iar când a făcut referire la Cătălin Lefter şi Luminiţa Cristea, procurori în cadrul aceluiaşi Parchet, s-a adresat cu apelativele „jegos”, respectiv „zdreanţă”.

Motivul scandalului

Discuţia a avut loc după ce Vlad Constantin, controversat om de afaceri din Comarnic, în prezent trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală, a fost din nou arestat preventiv într-o cauză instrumentată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti (PCA) în care este acuzat de şantaj.

Constantin este un vechi colaborator al procurorilor din cadrul PCA şi în mod special al procurorului Mircea Negulescu. Informaţiile oferite de afacerist au dus la arestarea şi trimiterea în judecată ale unor persoane importante din Prahova, printre care se află fostul deputat PNL, Mircea Roşca, Adrian Strâmbeanu, fost director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Adrian Semcu, fost deputat şi fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mihail Fâcă, fost administrator public al Judeţului Prahova, şi Iulian Văduvan, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia.

Denunţurile făcute de afaceristul din Comarnic, concretizate în dosare penale, ar fi trebuit să-i aducă acestuia beneficiile prevăzute de lege, adică reducerea pedepsei. În schimb, Constantin s-a trezit din nou arestat într-un alt dosar, în condiţiile în care acesta era convins că beneficiază de susţinerea procurorului Mircea Negulescu.

Ghinionul său a fost că Negulescu a plecat de la PCA, acolo unde se aflau în faza de urmărire penală mai multe dosare care vizau mafia afaceriştilor cu lemn din zona Valea Doftanei. Constantin era direct interesat de aceste anchete, fiind şi el implicat în activităţi similare în aceeaşi localitate, iar concurenţa nu-i convenea.

Odată cu plecarea lui Negulescu la DNA, aceste dosare au ajus la un alt procuror (Luminiţa Cristea) care a dat clasare în cauze, iar Vlad Constantin a fost arestat sub acuzaţia de şantaj. Victimele sale, aşa cum reiese din referatul de arestare, au fost şefi de Ocol Silvic, pădurari, oameni de afaceri şi poliţişti pe care ar fi încercat să-i înlăture din calea sa folosid ameninţarea şi violenţa fizică, după cum susţin anchetatorii.

Poliţist cu ştreangul de gât

Unul dintre aceşti poliţişti, pomenit chiar şi de Mircea Negulescu în conversaţia avută cu soţia lui Vlad Constantin, a ajuns să fie internat la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia” după mai multe tentative de suicid. “…poliţistul Popa, că v-am zis că ăla nu şi-a revenit nici acum…”, pomenit de Negulescu în convorbirea telefonică, este de fapt Marius Popa, desemnat Poliţistul Anului în 2009, fusese implicat în anchetarea unor defrişări ilegale în zona Valea Doftanei.

Din erou al Poliţiei Române, Marius Popa a ajuns colaboratorul unui inculpat pentru evaziune fiscală, iar mai nou anchetat pentru furnizare de informaţii nedestinate publicităţii. Numele poliţistului apare în referatul de arestare preventivă emis pe numele lui Vlad Constantin, în cauza în care este acuzat că a şantajat şi ameninţat mai mulţi poliţişti, şefi de Ocol Silvic şi oameni de afaceri.

„De asemenea, pe fondul ameninţărilor, temerile cadrelor de poliţie sunt întemeiate şi pe comportamentul anterior al omului de afaceri (acesta recurgând în mod uzual la formularea de denunţuri împotriva persoanelor ale căror interese contravin într-un fel sau altul intereselor sale) şi pe relaţia neprincipială a acestuia cu comisarul de poliţie P. M. din cadrul Biroului Criminalitate judiciară/Combaterea delictelor silvice – Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova (...)”, se arată în referatul de arestare emis de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti pe numele lui Constantin.

Poliţistul internat la Psihiatrie scapă pe moment de anchetă

Speriat că va ajunge în spatele gratiilor, poliţistul Marius Popa a încercat să se sinucidă de două ori, odată folosind un cuţit, iar a doua oară a încercat să se spânzure într-un parc din Ploieşti, însă ştreangul a cedat sub greutatea corpului.

Popa a ajuns la psihiatrie, iar  dosarul în care este acuzat că a difuzat informaţii nedestinate publicităţii a fost blocat la Parchet. Surse apropiate anchetei au precizat pentru "Adevărul" că Marius Popa îi furniza informaţii din anchete chiar lui Vlad Constantin. Agentul de poliţie este şi în prezent internat la Spitalul Obregia din Capitală.

Din spatele gratiilor, Constantin complotează împotriva fostului său colaborator

Arestat fiind, Vlad Constantin a fost convins că tot răul i se trage de la Mircea Negulescu, cel pe care până nu de mult îl numea Naşul, fără să existe vreo relaţie de rudenie între cei doi şi iese la atac. Din spatele gratiilor, Vlad Constantin a încercat să se rezbune, a făcut un denunţ împotriva procurorului şi a apelat la complicitatea soţiei sale, care a înregistrat toate convorbirile purtate cu Negulescu.

Discuţiile dintre cei doi au avut loc undeva în toamna anului trecut, cel mai  probabil în noiembrie-decembrie, pentru că Negulescu spune la un moment dat că suntem “în postul Crăciunului”. Fostul procuror DNA a simţit nevoia să se justifice în faţa soţiei lui Vlad Constantin pe care a încercat să o convingă de faptul că el nu are nicio legătură cu arestarea afaceristului.

Vinovaţi sunt, din punctul de vedere al lui Mircea Negulescu, tocmai procurorul general al PCA Ploieşti, Ionuţ Botnaru, cel numit “zdreanţa” şi alţi doi procurori din aceeaşi structură de Parchet, Luminiţa Cristea şi Cătălin Lefter, “jegosul”.

De ce s-au certat procurorii

În Prahova este de notorietate faptul că între Botnaru şi Negulescu există tensiuni vechi. Totul a  pornit în 2013, anul în care Mircea Negulescu a iniţiat o anchetă pentru a afla cum se scurg informaţiile din dosarele PCA Ploieşti către persoanele vizate de cercetări.

În acest context, Ionuţ Botnaru, pe atunci procuror şef al DIICOT Ploieşti, dar şi alţi şefi de Parchete şi şefi de Poliţie au avut telefoanele interceptate. Ancheta lui Negulescu s-a finalizat cu celebrul dosar “Papici”, în urma căruia au fost arestaţi magistraţi cu funcţii înalte, dar şi fostul comandant al IJP Prahova, Viorel Dosaru. Mircea Negulescu este convins că acum “zdreanţa”, adică Botnaru, vrea să se răzbune.

În acest scop, PCA Ploieşti a cerut arestarea preventivă a omului de afaceri din Comarnic, în speranţa că acesta va face denunţuri împotriva lui Mircea Negulescu, aşa cum a procedat şi în alte cazuri. 

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite