UPDATE Sechestru de două miliarde de euro pe conturile Lukoil. Compania contestă acuzaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au instituit sechestru asupra conturilor şi ale unor bunuri ale Lukoil până la concurenţa sumei de 2 miliarde de euro. Doi cetăţeni ruşi au fost puşi sub control judiciar

UPDATE

Lukoil a contestat joi acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală aduse de procurori Petrotel Lukoil Ploieşti şi celor cinci angajaţi ai companiei, spunând că va face recurs împotria deciziei Procuraturii.

„Compania LUKOIL îşi exprimă speranţa că se vor evita orice obstacole care ar putea afecta funcţionarea acestei rafinării strategice”, se arată în comunicatul Lukoil.


Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care instrumentează dosarul Lukoil, au extins cercetarea penală faţă de SC Petrotel Lukoil şi directorului acestuia, Andrey Bogdanov. La acuzaţiile iniţiale de spălare de bani şi evaziune fiscală, a fost adăugată şi cea de folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii.

Procurorii au instituit măsuri asiguratorii asupra bunurilor şi conturilor Lukoil până la concurenţa sumei de 2 miliarde de euro, iar cinci persoane, dintre care doi cetăţeni ruşi, toţi angajaţi ai Petrotel Lukoil, au fost puşi sub control judiciar.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de lângă Curtea de Apel Ploieşti, „ca urmare a politicii comerciale practicate de S.C.Petrotel Lukoil S.A., s-a realizat decapitalizarea societăţii, fapt relevat şi de rapoartele administratorilor societăţii, rapoarte aferente anilor 2012 si 2013“.

Valoarea prejudiciului, estimată în acest moment, prin acţiunile nelegale ale societăţii, este în cuatum de 1.185.268.188,35 euro şi 1.526.293.530,93 dolari pentru infracţiunea prev. de art. 272, alin.1, lit. b din Legea 31/1990 republicată - folosirea cu rea-credinţă de bunuri sau credite - şi în cuantum de 1.526.293.530,93 dolari şi 552.977.284,35 euro pentru infracţiunea prev. de art. 29, alin. 1, lit. a din Legea 656/2002 - schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscand ca provin din savarsirea de infractiuni, in scopul ascunderi sau al disimulari originii ilicite a acestor bunuri.

Cercetările au fost extinse şi faţă de Lukoil Europe Holding Bvatrium Olanda, acţionarul majoritar.  De asemenea, procurorii au extins şi sechestrul în cazul celor două societăţi.

„În cauză, în urma extinderii cercetărilor faţă de Lukoil Europe Holding Bvatrium Olanda şi faţă de SC petrotel Lukoil SA Ploieşti  au fost extinse şi măsurile asigurătorii. Acestea au fost aplicate  asupra unor bunuri aparţinândLukoil Europe Holding Bvatrium Olanda, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare deţinute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în U.K. şi Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei  precum şi asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni, deţinute de aceasta în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti“, se arată în comunicatul procurorilor.

La începutul lunii octombrie 2014, procurorii au făcut 23 de percheziţii la sediile mai multor companii aparţinând grupului Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei, din care 505 milioane de lei din evaziune fiscală şi 533 de milioane de lei din spălare de bani.

Procurorii au percheziţionat sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti.

Oamenii legii au ridicat mai mulţi saci cu documente, iar la o zi de la efectuarea percheziţiilor Lukoil a oprit producţia rafinăriei din Ploieşti. Ulterior, producţia a fost repornită.

Pe aceeaşi temă

Procurorul din cazul Lukoil, spaima evazioniştilor. Ce alte nume mari s-au ales cu dosare penale ca urmare a cercetărilor lui Mircea Negulescu

Ruşii de la Lukoil ameninţă cu închiderea rafinăriei Petrotel. Procurorii au blocat stocurile strategice

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti: “Ridicarea sechestrului la Lukoil a avut la bază dorinţa de a nu afecta salariaţii”

Directorul general al Lukoil Ploieşti, cercetat sub control judiciar

CSM s-a sesizat în cazul declaraţiilor lui Victor Ponta despre dosarul Lukoil

Procurorii au ridicat parţial sechestrul în cazul Lukoil pentru a putea fi reluată producţia

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite