VIDEO DNA i-a interzis lui Sebastian Ghiţă să-şi exercite funcţia de deputat şi să ia legătura cu Ponta: „Nu sunt un neiniţiat al celor din Servicii, ştiu ce vor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă a fost miercuri la audieri la DNA Ploieşti. FOTO Dana Mihai
Sebastian Ghiţă a fost miercuri la audieri la DNA Ploieşti. FOTO Dana Mihai

Sebastian Ghiţă a fost audiat timp de două ore şi jumătate la DNA Ploieşti, miercuri dimineaţă, 24 iunie, în dosarul în care este cercetat alături de Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta. Procurorii au extins urmărirea penală pe numele lui Ghiţă, pentru evaziune fiscală, spălare de bani, trafic de influenţă, interzicându-i acestuia să-şi exercite funcţia de deputat, să ia legătura cu Ponta şi să părăsească, timp de două luni, Ploieştiul.

UPDATE 17.10 Ca urmare a declaraţiilor făcute miercuri, 24 iunie, de către Sebastian Ghiţă la adresa oamenilor legii, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a verifica dacă declaraţiile deputatului afectează independenţa şi imparţialitatea sistemului judiciar din România. 

UPDATe 15.35 La sediul DNA Ploieşti au mai ajuns Vlad Moisescu şi Ion Brad, pentru declaraţii privind instituirea sechestrului asigurator. 

UPDATE 14.00 Cea mai bogată soacră din România, Flavia Ciocodei, soacra fostului trezorier PNL Vlad Moisescu, a ieşit de la DNA Ploieşti însoţită de avocată, după mai multe ore de audieri. Bătrâna a devenit cunoscută în urma descoperirii făcute de anchetatori, ea figurând că a împrumutat-o pe fiica sa cu suma de 670 de milioane de euro. Surse judiciare au declarat, pentru ”Adevărul”, că Flavia Ciocodei a venit la DNA Ploieşti pentru o declaraţie privind contractul de 670 de milioane de euro, găsit săptămâna trecută la percheziţii acasă la Vlad Moisescu”. 

Aceleaşi surse au mai subliniat că soacra lui Vlad Moisescu ar fi precizat în faţa ancheatorilor că respectivul contract (prin care se atesta la notariat un împrumut de 670 de milioane de euro pe care ea îl făcea către fiica ei - n.r.), găsit săptămâna trecută, în timpul percheziţiilor făcute la locuinţa lui Vlad Moisescu, ar data din 2009 şi că, de fapt, ar fi vorba despre o sumă mult mai mică, de 60.000 de euro. În plus, Flavia Ciocodei ar mai fi declarat în faţa procurorilor că acel contract nici nu şi-ar fi produs efectele, în sensul că banii n-ar mai fi ajuns ca împrumut la fiica ei, respectiv soţia lui Moisescu. 

La DNA Ploieşti a ajuns, în jurul orei 14.00, şi Andrei Chiliman, care a intrat în sediul instituţiei fără a face declaraţii. 

UPDATE 12.25 Sebastian Ghiţă, cercetat sub control judiciar, a ieşit, în jurul orei 12.00, de la audieri de la DNA Ploieşti, deputatul primind interdicţia de a-şi mai exercita funcţia în Parlament, de a lua legătura cu premierul Victor Ponta şi de a mai părăsi, timp de două luni, Ploieştiul. Imediat după ce a fost audiat timp de aproximativ două ore şi jumătate, Sebastian Ghiţă a declarat:

”Trebuie să înţelegem că parlamentarii români, oricât de corupţi, sau hoţi, sau urâţi ar zice procurorii că sunt, sunt aleşii oamenilor şi nu le poţi interzice să meargă în Parlament. Toate demersurile făcute de procurorii de la Ploieşti sunt pentru a-l determina pe Victor Ponta să-şi dea demisia şi pentru ca eu, în mod direct, să-l determin să-şi dea demisia. În acest moment, avem un prim-ministru ameninţat, fugărit, iar mie mi s-a spus, în ultimele două săptămâni, că nu voi păţi nimic dacă Victor Ponta îşi dă demisia”.

Procurorii DNA Ploieşti au extins urmărirea penală pe numele lui Sebastian Ghiţă, acesta fiind cercetat pentru trafic de influenţă, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor UE şi coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012 şi la cele prezidenţiale din 2014, potrivit DNA. 

Tot după audieri, Sebastian Ghjţă a mai precizat că procurorii DNA Ploieşeti i-au adus la cunoştinţă că a fost instituit sechestrul asupra conturilor unor firme ale sale sau care aparţin unor persoane cu care a avut relaţii economice de-a lungul timpului, sau chiar pe conturile respectivelor persoane.

”Este urmărită perioada 2000 - 2015, toată activitatea mea economică din acest interval de timp. Mie mi s-a făcut dosar la 21 de ani. De 15 ani, mă plimbă prin instanţe pentru că nu au avut probe. Faptele de care astăzi sunt acuzat vizează o perioadă de 15 ani. ANAF, procurori, Daniel Morar, SRI nu au ştiut că nişte firme din Rmânia, ai căror acţionari îi cunosc, sau care mi-au fost parteneri au făcut evaziune fiscală, trafic de influenţă, corupţie. 15 ani de zile, în care nimeni nu a aflat nimic despre Ghiţă şi, dintr-o dată, un procuror de la Prahova vine şi, pentru a-l determina pe Ponta să-şi dea demisia, pune sub urmărire toţi acţionarii. Un expert de la biroul DNA Prahova este mai priceput decât sute de experţi. Oamenii ăştia au 4.000 de angajaţi, procurorii i-au distrus astăzi. Este vorba despre 50 de firme şi douăzeci şi ceva de persoane”, a mai spus Sebastian Ghiţă.

”Nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar DNA, nici măcar prietenii mei din Servicii”

Parlamentarul a mai susţinut că se aştepta ca Victor Ponta sau Traian Băsescu să demaşte toate jocurile procurorilor, dar, ”cum nu a făcut nimeni asta, voi fi eu cel care îşi asumă rolul acesta, deşi nu eu sunt vedeta”. Ghiţă a mai subliniat că ”tot ce se întâmplă acum este o tentativă de lovitură de stat, din perspectiva faptului că Victor Ponta este presat să-şi dea demisia. Din conţinutul probelor prezentate, nu am înţeles de ce mi s-a interzis să iau legătura cu Victor Ponta. Una dintre acuzaţii este faptul că împreună cu PSD, dar şi cu alţii am făcut campanii electorale în republica Moldova”. Parlamentarul a lăsat de înţeles că, în această tentativă de lovitură de stat ar fi implicate şi serviciile de informaţii. 

Dacă Înalta Curte permite această situaţie (ca o sută de parlamentari să primească interdicţie de a merge în Parlament - n.r.), ne întoarcem la societatea condusă de Securitate, pe care am răsturnat-o înainte de 1989. Este o umilire că mi s-a interzis să îmi exercit funcţia, este o măsură hilară, parlamentul oricum intră în vacanţă. Nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar DNA, nici măcar prietenii mei de acolo, nici măcar prietenii mei din Servicii, iar încercările lor de a mă determina pe mine să-l presez, să-l conving, să-l denunţ pe Victor Ponta reprezintă un act ilegal, un abuz”.

”Avem un fost preşedinte terorizat şi chinuit, pentru a nu spune ce ştie”

”După acest domn procuror de la DNA Prahova, eu controlez tot ce se întâmplă în judeţul Prahova, alegerile parlamentare, partidele din Bucureşti, sute de firme, televiziuni, piaţa media şi nu ştiu câte. Nu aş fi deschis gura dacă nu ajungeam în acest scenariu, aş vrea să-i spun SF, dar e horror”, a mai spus Sebastian Ghiţă, la ieşirea de la audieri.

Parlamentarul a mai precizat că îi va solicita lui Victor Ponta, prin intermediul avocatului său, să fie şi el martor în plângerea pe care o va înainta procurorului general al Românei împotriva grupului de persoane despre care Ghiţă susţine că încearcă acum o lovitură de stat: ”Avem un fost preşedinte (Traian Băsescu - n.r.) care a fost terorizat şi chinuit pentru a nu spune ce ştie, deşi am văzut că, acum câteva zile, a încercat să le spună”.

Ce acuzaţii îi aduce DNA lui Sebastian Ghiţă

Procurorii DNA Ploieşti au precizat, într-un comunict de presă de miercuri, că ”faţă de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, deputat, s-a dispus modificarea condiţiilor controlului judiciar dispus anterior şi prelungit, cu impunerea unor obligaţii suplimentare, şi anume:

- să nu desfăşoare activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârşit fapta, 

- să nu părăsească localitatea Ploieşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent. 

Acestora li se adaugă obligaţiile anterioare, respectiv: să se prezinte la DNA Ploieşti, ori de câte ori este chemat, să-i informeze pe procurori cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu se apropie de persoanele menţionate în ordonanţa procurorilor şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. 

În acelaşi comunicat transmis presei, DNA Ploieşti mai precizează că obligaţiile suplimentare din conţinutul măsurii de control judiciar au fost determinate de extinderea acţiunii penale faţă de inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de :trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată.  

ghita

Prejudiciul adus statului a fost stabilit la peste 37 de milioane de euro

”Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina inculpatului, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracţional organizat. În perioada 2000 – 2015, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a obţinut importante sume de bani în mod nelegal – prin traficarea influenţei – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale. Banii au fost “spălaţi” printr-o multitudine de operaţiuni financiar - bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceştia au fost folosiţi în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si preşedinţiale din anul 2014”, mai arată procurorii DNA în comunicatul transmis presi.

Anchetatorii susţin că ”tranzacţiile financiare menţionate au avut ca scop şi rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentând impozit pe profit şi T.V.A. Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de “spălare” se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit şi taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei”.

Cum explică anchetatorii ingineriile financiare ale lui Sebastian Ghiţă

”În primul rând, în derularea activităţii infracţionale de sprijinire a asocierii dintre S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. şi S.C. Euroconstruct Trading 98 S.R.L. prin exercitarea de presiuni şi influenţe asupra şefului Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul S.C. Hidro Prahova S.A., inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian s-a folosit inclusiv de funcţia de deputat pe care o deţine din anul 2012, în încercarea de a-l determina pe şeful U.I.P. să efectueze plăţi către S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. în condiţii de nelegalitate şi în contextul în care urma să încaseze, din cuantumul acestor plăţi, comisionul stabilit pentru traficul de influenţă exercitat în favoarea agentului economic arătat.


Folosirea ascendentului conferit de funcţia de demnitar – deputat în Parlamentul României, s-a materializat prin întocmirea unei solicitări înregistrată la Cabinetului Parlamentar Ghiţă Sebastian Aurelian şi adresată directorului S.C. Hidro Prahova S.A., persoană care avea posibilitatea să îl schimbe din funcţie pe şeful U.I.P. şi asupra căruia deputatul exercita, de asemenea, presiuni în acelaşi scop. Demersul s-a soldat cu înlocuirea din funcţie a şefului U.I.P.

În al doilea rând, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian controlează încă, direct sau indirect (prin interpuşi - 23 persoane fizice) 54 de firme pe care le-a deţinut până în anul 2012. Operaţiunile efectuate de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, prin intermediul acestor societăţi sunt incompatibile cu funcţia de deputat în Parlamentul României. În acest sens stau dispoziţiile Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
 

O parte din sumele de bani obţinute ilicit prin trafic de influenţă sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienţei lor şi păstrate în conturile societăţilor controlate, au fost folosite de către Ghiţă Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice.
 

Astfel, în concret, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2012, când inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a candidat şi a câştigat un post în Camera Deputaţilor, o parte din banii „ economisiţi” în modalitatea arătată, în cuantum de 279.000 lei, au fost extraşi şi folosiţi pentru achiziţionarea de pe piaţa neagră de aşa zise materiale electorale (de exemplu tigăi), ce au fost utilizate pentru a determina un număr important de persoane să îl voteze. Pentru justificarea aparentă a cheltuielilor, au fost întocmite documente fictive prin intermediul societăţilor controlate de acesta.  


În acelaşi registru infracţional, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a conceput, iniţiat şi coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidenţiale din anul 2014, în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisă de inculpat pentru influenţarea opţiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 euro”. 

Cele 51 de firme asupra cărora s-a instaurat sechestru, în dosarul în care este cercetat Ghiţă

Vă prezentăm mai jos lista celor 51 de firme asupra cătora anchetatorii au pus sechestru, în dosarul în care Sebastian Ghiţă este cercetat. Luarea măsurii asigurătorii, susţin oamenii legii, constând în indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile, bunurilor imobile, acţiunilor şi părţilor sociale deţinute, sumelor existente în conturile bancare, precum şi poprirea sumelor ce urmează a fi încasate în conturile aparţinând inculpatului Sebastian Ghiţă, fără limită de sumă, în vederea asigurării confiscării speciale şi confiscării extinse, până la concurenţa sumei de 129.343.768 lei, cu excepţia fondurilor alocate plăţii salariilor angajaţilor şi a celor destinate achitării datoriilor către bugetele publice.

1. S.C. ASESOFT INTERNATIONAL S.A. –

2. S.C. ASESOFT COM S.R.L. – C.U.I. 9633151;

3. S.C. ASESOFT DISTRIBUTION S.A. – C.U.I. 1543248;

4. S.C. ASESOFT NET S.R.L. (actual S.C. SHOPMANIA NET S.R.L.) – C.U.I. 16451481;

5. S.C. ASESOFT SMART S.R.L. – C.U.I. 15683807;

6. S.C. ASESOFT SERVICES S.R.L.  – C.U.I. 15056379;

7. S.C. ASESOFT TECHNOLOGIES S.R.L. – C.U.I. 30009338;

8. S.C. ASESOFT WEB S.R.L. – C.U.I. 2366182;

9. S.C. ASESOFT WORLD WIDE S.R.L. – C.U.I. 161082555;

10. ASOCIAŢIA SPORTIVĂ BASKET CLUB ASESOFT – C.U.I. 26213592;

11. ASOCIAŢIA SPORTIVĂ BASCHET CLUB PLOIEŞTI;

12. S.C. ACCESS NET INTERNAŢIONAL S.R.L. – C.U.I. 13610744;

13. S.C. ALFA TRADE S.R.L. – C.U.I. 24051478;

14. S.C. ALPEDOR S.R.L. – C.U.I. 14527990;

15. S.C. A&S WORLD TRAVEL S.R.L. – C.U.I. 25011153;

16. S.C. CONECO SERV S.R.L. – C.U.I. 23511039;

17. S.C. DNS BIROTICA S.R.L. – C.U.I. 16310679;

18. S.C. DOMENIILE VITICOLE S.R.L. – C.U.I. 15257712;

19. S.C. EDEL WEISS S.A. – C.U.I. 945195;

20. S.C. FEDERAL MEDIA PARTENER S.R.L. – C.U.I. 31454163;

21. S.C. FOTO TEHNOLOGIES S.R.L. – C.U.I. 23264435;

22. S.C. GLAR CONSTRUCT S.R.L. – C.U.I. 15589967;

23. S.C. IDILIS S.R.L. –  C.U.I. 13763446;

24. S.C. INFRATEL NET S.R.L. – C.U.I. 18895650;

25. S.C. IT INFOCONS SERVICES S.R.L. – C.U.I. 26129611;

26. S.C. MASTER SOFTWARE INFO S.R.L. – C.U.I. 26805420;

27. S.C. MEDIA FANTASYSOLUTION S.R.L. – C.U.I. 28526634;

28. S.C. MEDIATA CONSULTING S.R.L. – C.U.I. 25115936;

29. S.C. MERCONSULT TEAM S.R.L. – C.U.I. 18020450;

30. S.C. MUNTENIA FURNIZARE S.R.L. – C.U.I. 22147771;

31. S.C. NETWORK ONE DISTRIBUTION S.R.L. – C.U.I. 15056387;

32. S.C. NXTEL SOLUTIONS S.R.L. – C.U.I. 17811759;

33. S.C. PLOIEŞTI IMPORT EXPORT S.R.L. – C.U.I. 2708152;

34. S.C. PODGORIILE TOHANI S.R.L. – C.U.I. 19072970;

35. S.C. Q NET INTERNAŢIONAL S.R.L. – C.U.I. 28672605;

36. S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. – C.U.I. 14954665;

37. S.C. ROTHERFIELD PROPERTIES ROMANIA S.R.L. – C.U.I. 12647770;

38. S.C. RTV SATELLITE NET S.R.L. – C.U.I. 28330130;

39. S.C. SENIOR CONSULTING GROUP S.R.L. – C.U.I. 22980096;

40. S.C. SPORT ARENA S.R.L. – C.U.I. 15865124;

41. S.C. STAR SOFT S.R.L. – C.U.I. 11426290;

42. S.C. STUDIO HARRY S.R.L. – C.U.I. 13455306;

43. S.C. SUNGARD SYSTEMS S.R.L. (fostă SOFTBIT SERVICES S.R.L.) – C.U.I. 21313876;

44. S.C. SUNSMART INTEGRARE IT S.R.L. – C.U.I. 30016106;

45. S.C. TEAMNET INTERNAŢIONAL S.A. – C.U.I. 13904073;

46. S.C. TOHANI S.A. – C.U.I. 1307578;

47. S.C. TVMP S.R.L. – C.U.I. 15219700;

48. S.C. VIEWPEDIA SOFT S.R.L. – C.U.I. 27905630;

49. S.C. XOR IT SYSTEMS S.R.L. (S.C. EXPERT ONE RESEARCH S.R.L.) – C.U.I. 14730293;

50. S.C. 2 K TELECOM S.R.L. – C.U.I. 12920860;

51. S.C. 360 REVOLUTION S.R.L. – C.U.I. 21678244

Totodată, anchetatorii au instaurat sechestru asupra acţiunilor şi părţilor sociale deţinute, sumelor existente în conturile bancare, precum şi poprirea sumelor ce urmează a fi încasate în conturile aparţinând următoarelor 24 persoane fizice, până la concurenţa sumei de 129.343.768 lei, cu excepţia a 2/3 din drepturile primite cu titlu de salariu: ANASTASESCU CRISTIAN, ANGHEL GABRIEL MARIAN, BUDULUŞ DANIEL IULIAN, CHIRILĂ SORIN-ADRIAN, CHIRILĂ RĂZVAN IONUŢ, DIMULESCU MARIANA MERI, GHIŢĂ ALEXANDRU, GHIŢĂ MARIA, GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN, IACOBESCU ALEXANDRU, IACOBESCU VLAD DUMITRU, IORDĂCHESCU ALINA DANIELA, IORDĂCHESCU IONUŢ ALEXANDRU, NEACŞU VALENTIN, NEDELCU RADU BOGDAN, NIŢU VALENTIN GABRIEL, PADIU BOGDAN, SĂNDULESCU CRISTIAN, TAN ADINA LILIANA, STAN GEORGE MIHAIL, STAN MARIUS LAURENŢIU, STANCIU IULIAN GABRIEL, TRAŞCU ION OVIDIU, VĂLEANU OVIDIU ROMULUS, 

UPDATE ORA 10.40 Cea mai bogată soacră din România, Flavia Ciocodei, soacra fostului trezorier PNL Vlad Moisescu, a sosit la DNA Ploieşti însoţită de avocată. Bătrâna a devenit cunoscută în urma descoperirii făcute de anchetatori, ea figurând că a împrumutat-o pe fiica sa cu suma de 3 miliarde lei vechi.

Potrivit unor surse judiciare, Flavia Ciocodei a fost citată ca martor în dosarul în care Vlad Moisescu este cercetat pentru trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional.

UPDATE ORA 9.00 „Nu ştiu exact pentru ce am fost citat. Mi se pare ciudat că după pierderea alegerilor prezidenţiale de o anumită zonă a eşichierului politic, anumite persoane sunt urmărite de DNA“, a declarat Sebastian Ghiţă la sosirea la DNA Ploieşti. Procurorii DNA i-au trasat interdicţie deputatului de exercitare a funcţiei din Parlament.

Conform unor surse citate de Mediafax, Sebastian Ghiţă este acuzat de noi fapte de corupţie săvărşite înainte de 2012, dată la care a fost ales deputat într-un colegiu din judeţul Prahova, dar şi în perioada mandatului de parlamentar. Sebastian Ghiţă este aşteptat, miercuri dimineaţă, la DNA Ploieşti, unde au fost citate, de asemenea, mai multe persoane apropiate acestuia.

Despre averea sa, pe care pcoruroii DNA au instaurat sechestru, Sebastian Ghiţă susţine că a vândut socetăţi care valorau ”zeci de milioane, mi-am plătit impozitele şi sunt bani curaţi. Prin urmare, nu pot fi acuzat că banii au ajuns ilegal în conturile mele”.

Sechestrul pe averea lui Sebastian Ghiţă se extinde  

De asemenea, sursele judiciare au precizat că procurorii DNA Ploieşti vor extinde sechestrul asigurător asupra averii lui Sebastian Ghiţă, în condiţiile în care pe o parte din bunurile acestuia a fost deja pus sechestru în dosarul în care este urmărit penal pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, alături de Iulian Herţanu, cumnatul premierului Vixtor Ponta, de preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosmn, dar şi de alţi inculpaţi cu putere de decizie în judeţul Prahova.

În 16 iunie, deputatul Sebastian Ghiţă a mers la DNA Ploieşti, unde procurorii au prelungit cu 60 de zile măsura controlului judiciar pe numele său, în dosarul lui Iulian Herţanu. Tot atunci, la DNA Ploieşti au venit şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, procurorii prelungind măsura controlului judiciar şi în cazul acestora. Şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi deputaţii Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă se află sub control judiciar de peste 120 de zile în dosarul în care DNA Ploieşti anchetează modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrărilor de canalizare din oraşul Comarnic.

În 18 februarie, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herţanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanţei supreme. În acelaşi dosar, au mai fost plasaţi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Roman, Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro. Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit), arăta DNA.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

În dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfârşitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploieşti atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cât şi sora acestuia, Alexandra Herţanu. Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociată, alături de ginerele său, Iulian Herţanu, în firma "Hertanu Projects" SRL. Herţanu mai este asociat în firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociaţi, în timp ce soţia sa, Alexandra Florina Herţanu, sora premierului Victor Ponta, este asociată în firma SC Exfin 2000 SRL, unde deţine 49 % din acţiuni, iar o altă persoană, Natalia Maier, deţine 51 % din acţiunile firmei.

Firma Hertanu Projects SRL, al cărei asociat principal este Iulian Herţanu, a fost înregistrată în anul 2004, cu sediul social în Bucureşti şi are ca principal domeniu de activitate specific agenţiilor de publicitate. Herţanu deţine 95% din această firmă, al cărei administrator este, în timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%. SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comerţului alte câteva zeci de activităţi secundare, de la editarea ziarelor la "activităţi de servicii suport pentru învăţământ” sau intermedieri în comerţul cu animale.

Vă mai recomandăm:

INTERCEPTĂRI Caracatiţa afacerilor cu statul din Prahova. Cum se băteau „mogulii“ şi „mogulaşii“ pe banii europeni pentru canalizarea judeţului

UPDATE Mircea Cosma, Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă, prelungire a controlului judiciar în dosarul cumnatului lui Victor Ponta

Sebastian Ghiţă are verde de la procurori să plece în Grecia pentru a-l boteza pe fiul patronului Euroconstruct 98 Trading, cercetat şi el de DIICOT

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite