Sebastian Ghiţă, acuzat că l-a mituit cu o casă pe Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului

Sebastian Ghiţă, acuzat că l-a mituit cu o casă pe Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului

Sebastian Ghiţă este acuzat că i-a dat mită o vilă fostului primar Iulian Bădescu. FOTO Adevărul Ploieşti

Procurorii DNA Ploieşti au deschis marţi un nou dosar de urmărire penală pe numele deputatului Sebastian Ghiţă şi al fostului primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu. Bădescu este suspectat că ar fi primit de la Ghiţă o vilă în Ploieşti pentru finanţarea, din bugetul local, a echipei de baschet Asesoft

Ştiri pe aceeaşi temă

Deputatul Sebastian Ghiţă a bifat marţi o nouă vizită la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Ploieşti, vizită precedată  de aducerea lui Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului, aflat în arest preventiv. Peste câteva ore, cei doi ieşit din sediul DNA cu noi capete de acuzare. Potrivit unui comunicat oficial al DNA, procurorii au deschis un nou dosar de urmărire penală pe numele deputatului Sebastian Ghiţă, acuzat de  dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani, iar pe numele lui Iulian Bădescu de luare de mită şi abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, Sebastian Ghiţă i-a oferit mită lui Bădescu o vilă, în 2013, în schimbul finanţării echipei de baschet Asesoft. „Iulian Bădescu (atunci primar al municipiului Ploieşti – n.r.), la instigarea lui Sebastian Ghiţă, a acordat unui club sportiv, susţinut de acesta din urmă, o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unităţii administrativ teritoriale cât şi un folos necuvenit, obţinut de asociaţia respectivă“.

Pentru a aloca aceşti bani, Bădescu a pretins şi primit de la deputat, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de acesta din urmă, „un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploieşti, în valoare de 1.041.600 lei (peste 230.000 de euro), sumă din care Iulian Bădescu a suportat personal doar 124.000 lei“.

Pentru a nu exista suspiciuni, casa a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi suspecţi.

Ulterior, Sebastian Ghiţă a disimulat adevărata natură a provenienţei a imobilului, prin efectuarea unor plăţi (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată de Bădescu Iulian. Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de fostul primar către o altă societate controlată de Sebastian Ghiţă, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită.

Iulian Bădescu este acuzat că ar fi primit mită o vilă de la Sebastian Ghiţă. FOTO Adevărul Ploieşti

La ieşirea de la audieri, Bădescu a spus că „sunt nişte aberaţii cum nu s-au mai văzut în ţara asta”, iar Sebastian Ghiţă a spus că „subiectul anchetei vizează o chestiune complicată care trebuie reglementată în Guvern şi care ţine de finanţarea sportului în România“.

 „Subiectul de astăzi vizează o chestiune complicată care trebuie reglementată în Guvern şi care ţine de finanţarea sportului în România. Ţine de finanţarea echipei de baschet din Ploieşti, chiar dacă această echipă nu mi-a aparţinut niciodată. Procurorii verifică felul în care această finanţare a fost acordată acestei echipe, în sensul că eu l-am determinat pe primar, l-am instigat să ofere această finanţare. La firma aceasta am fost acţionar în urmă cu mulţi ani, presupunerea că eu aş controla firme trebuie dovedită. Oricum, mi-a dat cu rest, în sensul că valoarea respectivului imobil şi valoarea finanţării echipei sunt aproape egale. Dacă tot controlam nişte firme de ce nu s-ar fi dat direct banii la baschet şi ar fi trebuit să-i ia primarul şi apoi să-i dea la Asesoft?“, a spus Sebastian Ghiţă la ieşirea de la DNA Ploieşti.

Sebastian Ghiţă a mai spus că acuzaţiile privind această casă erau prezente şi în primul dosar, cel în care sunt cercetaţi „cumnatul premierului Victor Ponta, Vlad Moisescu, soacra lui Moisescu“,  dar procurorii au hotărât să formuleze acuzaţiile în dosarul lui Iulian Bădescu.

Bădescu, arestat preventiv, Ghiţă, sub control judiciar

În martie, Bădescu a fost arestat preventiv în dosarul finanţării ilegale, din bugetul oraşului, a echipei de fotbal Petrolul, iar la câteva zile a demisionat din funcţia de edil. În mai a fost trimis în judecată şi pentru alte acte de abuz în serviciu şi luare de mită, infracţiuni pe care le-ar fi săvârşit atât în timpul mandatului de senator cât şi cel de primar al Ploieştiului.

În urmă cu două săptămâni, procurorii DNA au extins cercetarea penală pe numele lui Sebastian Ghiţă pentru mai multe infracţiuni precum evaziune fiscală, spălare de bani şi coruperea alegătorilor.

Lucrările la vilă, realizate tot din mită

Vila pe care pe care fostul primar şi-a ridicat-o într-un cartier select din marginea Ploieştiului, cu o suprafaţă de 130 mp şi un teren de 900 mp, este amintită şi în rechizitoriul de trimitere în judecată al lui Iulian Bădescu. Procurorii DNA aminteau că, în 2013,  Bădescu a cerut efectuarea de lucrări de tâmplărie la locuinţa sa din Ploieşti, evaluate la 20.000 de lei, în schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte finanţate de la bugetul primăriei“ unui om de afaceri.

Interesant este şi faptul că, în 2012, când fostul senator Iulian Bădescu a devenit primar în Ploieşti, acesta nici măcar nu avea domiciliul în oraş. Potrivit declaraţiei de avere de atunci, acesta avea un apartament şi o casă, ambele în Bucureşti.

Pe aceeaşi temă

Sebastian Ghiţă, acuzat că i-ar fi dat o casă fostului primar al Ploieştiului. Bădescu şi Ghiţă, audiaţi la DNA Ploieşti. Sebastian Ghiţă a venit din nou marţi la sediul DNA Ploieşti, unde a ajuns, în cursul dimineţii şi Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului, arestat preventiv încă din luna martie. Potrivit unor surse judiciare, Bădescu este acuzat că ar fi primit mită o casă de la Sebastian Ghiţă, în schimbul atribuirii de contracte cu primăria.

Iulian Bădescu rămâne în arest preventiv. Magistraţii au prelungit mandatul fostului primar al Ploieştiului. Magistraţii Tribunalului Prahova au prelungit luni mandatul de arestare preventivă al fostului primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul finanţării ilegale a echipei Petrolul

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările