Scheletul unui om „de valoare“ răposat acum 5.000 de ani, deshumat în Prahova. De ce este descoperirea excepţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scheletul bărbatului descoperit în Prahova. În zona gâtului se observă şiragul de podoabe. FOTO Alin Frînculeasa
Scheletul bărbatului descoperit în Prahova. În zona gâtului se observă şiragul de podoabe. FOTO Alin Frînculeasa

Arheologii prahoveni au descoperit într-un mormânt tumular din localitatea Ariceştii Rahtivani scheletul unui bărbat care a trăit acum 5.000 de ani, în Epoca Bronzului. Excepţionalul rămăşiţelor vine din podoabele acestuia, în special un şirag cu un pandantiv ochelar din cupru, a doua descoperire de acest fel din România

Prahova este una dintre cele mai bogate zone în morminte tumulare, adică sub forma unor movile de pământ, din România, iar investiţiile masive din ultimii ani ale unor societăţi private au prilejuit şi scoaterea la lumină a unor descoperiri de excepţie. Este şi cazul mormântului descoperit marţi după-amiază în localitatea Ariceştii Rahtivani, unde arheologii prahoveni lucrau pentru descărcarea de sarcini a unui teren pe care se va ridica o hală industrială.

În timpul săpăturilor, aceştia au scos la iveală scheletul unui bărbat care a trăit acum aproximativ 5.000 de ani, înhumat după ritualul specific populaţiei migratoare din care făcea parte, venită pe aceste meleaguri din stepele Eurasiei. Acesta era în poziţie chircită, culcat lateral pe partea dreaptă, cu craniul orientat spre sud.

Excepţionalul descoperirii vine însă din inventarul mormântului, care este unul spectaculos. „În mormânt erau mai multe piese de podoabă, dar cea mai importantă este cea aflată la gâtul bărbatului, un şirag cu mai multe piese din cupru, caolin şi dentalium, un tip de scoică, care se termină cu un pandantiv din de tip ochelar. Un pandantiv de acest fel a mai fost descoperit într-un mormânt tumular o singură dată în România, în 1942, tot în Prahova“, ne-a spus Alin Frînculeasa, şeful biroului Arheologie din cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova. 

Scheletul a aparţinut cel mai probabil unui bărbat care avea o importanţă deosebită pentru comunitate, un conducător sau o căpetenie, concluzie trasă din faptul că acesta avea în mormânt podoabele, că mormântul era înconjurat de un cerc din piatră şi din întreaga amenajare complexă a tumulului cu un diametru de aproximativ 30 de metri şi o înălţime de un metru.

Datarea exactă a scheletului se va face în Germania, pe baza probelor trimise de arheologi. Zilele trecute, lângă mormânt a mai fost descoperit un altul, în care se aflau un bărbat şi doi copii, datat cu o vechime de 4.700 de ani.

Importanţa descoperirii pentru Europa

Descoperirea din Prahova are importanţă deosebită şi pentru o amplă cercetare privind fenomenul migraţiei pe teritoriul Europei. Scheletul aparţine unei populaţii migratoare din Răsărit care a înlocuit, treptat, populaţia de dinainte, venită din Asia Mică. Trăsăturile noii populaţii, mai înaltă şi cu ten mai deschis la culoare, au conturat trăsăturile de acum ale populaţiei europene după ce s-a extins, în procesul de migraţie, din nordul Mării Negre până în sudul munţilor Urali, nordul Caucazului şi Câmpia Maghiară, iar o altă ramură s-a extins până în sudul Norvegiei.

„Studierea acestor popoare este importantă inclusiv prin modul în care a influenţat trăsăturile europenilor de acum. Aceste neamuri nomade şi-au pus amprenta asupra trăsăturilor de acum ale populaţiei de pe continentul nostrum. În lipsa lor, europenii ar fi arătat altfel, mai asemănători cu iordanienii sau libanezii, cu o statură mai mică şi ten mai închis. Scheletul descoperit acum arată un bărbat adult, înalt, cu trăsăturile specifice migratorilor din Răsărit“, ne-a mai spus Alin Frînculeasa.

Vă mai recomandăm

FOTO Încăperi săpate în piatră care ar fi putut servi drept chilii sau mici biserici rupestre, descoperite alături de urmele unei fortificaţii din Epoca Fierului

FOTO Veche cetate, descoperită la Curtea Domnească din Târgovişte. A fost scos la iveală şi un mormânt ce conţinea fragmente dintr-o ţesătură cu fire de aur

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite