Sătenii din Gornet continuă lupta cu statul pe seama carantinei. Au făcut recurs şi cer 2 milioane de euro daune

Sătenii din Gornet continuă lupta cu statul pe seama carantinei. Au făcut recurs şi cer 2 milioane de euro daune

Satul a fost izolat de lume mai multe zile din cauza carantinei FOTO Diana F.

În prima fază a procesului, localnicii au obţinut anularea ordinului de carantinare a satului, însă judecătorii au respins pretenţiile materiale cifrate la 4 milioane de euro. În recurs, pretenţiile materiale ale sătenilor s-au înjumătăţit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Saga „satul Gornet versus statul român” continuă. Avocatul care a contestat în instanţă şi a obţinut anularea ordinului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă privind carantinarea satului Gornet din judeţul Prahova a recurat sentinţa civilă pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus anularea ordinului privind carantinarea, dar a respins cererea prin care reclamanţii solicitau daune morale şi materiale în cuantum de patru milioane de euro.

”Solicităm (...) admiterea parţială a capătului 2 de cerere privind acordarea de daune morale în cuantum de 2.000.000 de euro locuitorilor satului Gornet şi menţinerea în rest a dispozitivului hotărârii judecătoreşti”, se arată în recursul înaintat de Bogdan Dumitru, în numele comunei Gornet, la sentinţa Curţii de Apel Bucureşti.

Deşi instanţa de fond a refuzat acordarea daunelor morale solicitate în numele localnicilor pe motiv că reclamant este unitatea administrativ-teritorială, care nu a suferit pagube nici în ceea ce priveşte bugetul nici în ceea ce priveşte patrimoniul, apărătorul susţine, în recurs, că ordinul emis de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă „a produs efecte juridice asupra fiecărei persoane fizice ce locuieşte în satul Gornet” şi că cei 2.300 de localnici din satul carantinat „nu aveau posibilitatea să devină subiecte de sezină pentru a avea calitate procesuală activă” în litigiul cu DSU.

Recursul depus vineri în numele comunei Gornet va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Satul Gornet din comuna prahoveană cu acelaşi nume a fost introdus în carantină în 22 iulie, iar măsura a fost ridicată la termen miercuri, 5 august, la o zi după ce Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat cu privire la legalitatea ordinului de carantinare, pe care judecătorii l-au anulat. 

Magistraţii au respins însă solicitarea de acordare a patru milioane de euro daune morale şi materiale pe motiv că reclamanta, comuna Gornet, nu a suferit niciun prejudiciu de pe urma acestei măsuri.

CITIŢI ŞI:

Sătenii din Gornet, eliberaţi din carantină, dar tot săraci. Instanţa a anulat măsura, dar a şi respins daunele de 4 milioane de euro

13 cazuri noi de COVID-19 în comuna din Prahova unde s-a instituit carantina. Autorităţile au hotărât să renunţe la restricţiile de circulaţie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările