Românii vor fi apăraţi de prima generaţie de „tele-poliţişti“. Cum sunt instruiţi elevii admişi în ianuarie la şcolile MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevi ai Şcolii de Poliţie FOTO scoalapolitie.ro
Elevi ai Şcolii de Poliţie FOTO scoalapolitie.ro

700 de tineri care au fost admişi în ianuarie 2020 la Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Vasile Lascăr” din Câmpina vor fi instruiţi prin sistemul tele-şcoală. Decizia autorităţilor de a închide toate unităţile de învăţământ până la 1 septembrie afectează inclusiv şcolile aflate în subordinea MAI.

 Astfel, România va avea în decembrie 2020 prima generaţie de poliţişti instruită în sistem on-line.

Tinerii care au fost admişi în ianuarie 2020 la Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Vasile Lascăr” din Câmpina au venit la cursuri în luna februarie şi au fost trimişi acasă în data de 11 martie, odată cu toţi elevii din România. Au făcut o lună de şcoală, timp în care nu au reuşit să acumuleze nici măcar baza informaţiilor necesare pentru cariera de poliţist.

Astfel, din data de 11 martie, toţi elevii Şcolii de Poliţie de la Câmpina s-au întors în localităţile de domiciliu. Pentru că nu au reuşit să depună nici Jurământul de credinţă, aceştia nu au putut fi incluşi în sistemul de practică, în cadrul Inspectoratelor Poliţie din judeţele unde locuiesc.

Anul şcolar pentru unităţile postliceale ale MAI are o cu totul altă structură de cel stabilit de Ministerul Învăţământului pentru şcolile civile. Viitorii poliţişti încep cursurile în ianuarie-februarie şi le termină în decembrie acelaşi an.

În aceste condiţii Ministerul de Interne urmează să stabilească o procedură prin care viitorii agenţi de poliţie să poată fi instruiţi în sistem on-line . Există însă cel puţin două piedici.

scoala de politie campina foto scoaladepolitie.ro

În timpul cursurilor de la Câmpina, elevii învaţă tehnici de încătuşare a infractorului FOTO şcoalapolitie.ro

Pe lângă cursurile teoretice (elemente de Drept Penal, Procedură Penală) care pot fi explicate în sistem on-line, elevii din şcolile de poliţie au şi cursuri practice (trageri, autoapărare, tactică poliţienească etc), dar şi alte module în care sunt folosite informaţii nedestinate publicităţii.

”Nu ştim în ce măsură o platformă on-line poate asigura securitatea în ceea ce priveşte aceste informaţii nedestinate publicităţii”, spun voci din rândul profesorilor MAI.

Pe de altă parte nu este clar încă nici cum va fi făcută instrucţia pracitcă pentru viitorii poliţişti. Cei mai mulţi dintre ei se pregătesc pentru arma Ordine Publică pentru care tehnicile de autoapărare, încătuşarea unui infractor sau tactica poliţienească sunt vitale.

Ramona Dabija, purtător de cuvânt al IGPR, a precizat că în prezent MAI pregăteşte o procedură prin care elevii aflaţi în şcolile postliceale din ţară să poate fi instruţi în sistem on-line. În paralel, aceştia vor face practică în cadrul Inspectoratelor de Poliţie din judeţele de domiciliu, iar de la 1 septembrie vor reveni în şcoală pentru a recupera materia.

Există varianta ca elevii postlicealelor aflate în subordinea MAI să poată depune Jurământul de credinţă tot în cadrul IJP-urilor, fără ceremonia fastuoasă de care aveau parte în şcoală.

Conform Legii 360 din 2002 privind Statutul Poliţistului, ”poliţistul este obligat să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, Constituţia şi legile ţării, jurământul de credinţă faţă de România, prevederile regulamentelor de serviciu şi să îndeplinească dispoziţiile legale ale şefilor ierarhici privind activitatea sa profesională”.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite