Pumn în gura presei. La Câmpina, jurnaliştii pot filma doar în primele cinci minute ale şedinţelor publice ale Consiliului Local

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul loal Câmpina FOTO campinatv.ro
Consiliul loal Câmpina FOTO campinatv.ro

Reprezentanţii administraţiei publice din Câmpina vor să impună restricţii fără precedent privind liberul acces al jurnaliştilor în sala unde au loc şedinţele publice ale Consiliului Local (CL).

Potrivit noilor norme ale regulamentului de ordine şi funcţionare (ROF) al Consiliului Local Câmpina, jurnaliştilor nu le mai este permis să filmeze sau să fotografieze consilierii decât în primele cinci minute ale şedinţei. În plus, orice altă înregistrare video sau audio trebuie realizată doar cu acordul personal al fiecărui consilier local din Câmpina.

În cazul în care acesta nu este de acord să fie filmat în timpul şedinţei, jurnalistul poate folosi filmarea cu vocea şi cu imaginea distorsionată, fără să ofere date despre identitatea consilierului.

”Înregistrarea audio-video a şedinţelor de Consiliu local, în alte condiţii decat cele stabilite prin prezentul regulament, precum şi o altă înregistrare audio- video se poate face numai cu acordul fiecărui participant la şedinţă, care în exercitarea dreptului la propria imagine poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, dupa caz, utilizarea unei asemenea reproduceri”, conform dispoziţiilor noului ROF.

„Nu suntem chiar aşa de hitlerişti”

Contactat telefonic, Valentin Creţu, unul dintre iniţiatorii acestui proiect, a fost mirat să audă că astfel de reglementare există în noul regulament de funcţionare al Consiliului Local Câmpina şi a ţinut să precizeze că ”orice poate fi discutat”  şi că probabil ”va exista un amendament”.

”Orice se poate discuta, de aceea este dezbatere publică, inclusiv partea cu filmatul. Probabil că o să fie un amendament. Am discutat şi cu ceilalţi iniţiatori ca să nu mai fie această restricţie care vă deranjează pe dumneavoastră că nu puteţi să vă faceţi treaba, că nu puteţi filma, respectiv înregistra. (…) Nu suntem chiar aşa de hitlerişti cum ni s-a spus că suntem, putem schimba”,  a declarat Valentin Creţu.

Întrebat care a fost motivul pentru care s-au impus astfel de restricţii, Creţu nu a putut da o explicaţie. A ţinut însă să precizeze că din punctul său de vedere, „jurnaliştii vor avea permisiunea să şi filmeze”, dar nu să se şi „plimbe printre mese”.

În sala unde se desfăşoară şedinţele de Consiliul Local birourile consilierilor sunt amplasate în cerc. Jurnaliştii au rezervată o zonă cu două mese undeva la intrare în sală şi nu pot vedea din faţă decât jumătate dintre consilieri. Este motivul pentru care, în timpul înregistrărilor audio sau video, reprezentanţii presei au nevoie să-şi schimbe poziţia în partea opusă a săli pentru a auzi clar discuţiile care se poartă pe marginea proiectelor aflate pe ordinea de zi.

CL Câmpina poate decide ca şedinţele publice să fie organizate „cu uşile închise”

Odată cu noul regulament, jurnaliştii nu vor mai avea voie să plece în timpul şedinţelor din zona rezervată mass-mediei. Înregistrările chiar şi cele din primele cinci minute trebuie realizate din acel loc, în condiţiile în care sala nu este dotată cu un sistem de sonorizare.

”Este permisa numai fotografierea în primele 5 minute după deschiderea şedinţei consiliului local, iar pe durata desfăşurării acesteia se permite înregistrarea audio din spaţiul special amenajat pentru presă. La sfârşitul şedinţei, presa poate lua interviuri şi poate participa la conferinţele de presă organizate”, se artă în noul ROF al CL Câmpina.

O altă restricţie care încalcă evident dreptul la liberul acces la informaţiile publice oferă posibilitatea consilierilor locali să declarare şedinţa ”cu uşile închise”, astfel că nimeni nu mai poate participa la dezbaterile publice în afară de reprezentanţii Consiliului Local şi ai Primăriei Câmpina.

”Consiliul local poate aproba desfăşurarea şedinţei cu uşile închise, în unele situaţii stabilite în raport de prevederile legale”, este una dintre noile reglementări ale consilierilor locali din Câmpina car econtravine caracterului public al şedinţelor acestui for.

”N-are nimeni nimic cu dumneavoastră. S-a strecurat din greşeală. S-a scăpat. În loc să pună la comisii, a pus în partea cealaltă. Am verificat. O să se rezolve. Se va modifica. Nu vrea nimeni să vă pună beţe-n roate. Acum, na, cine a redactat are o grămadă de documente de făcut pentru şedinţă. A scăpat, da. Deci se rezolvă. Nu e nimeni pus pe cineva”, a declarat liberalul Dan Nica, iniţiator al acestui proiect.

Noul Regulament de Ordine şi Funcţionare al CL Câmpina, cu o serie de restricţii fără precedent în România, urmează să fie supus votului în şedinţa ordinară de joi 29 iulie. Proiectul de HCL este iniţiat de liberalul Dan Nica şi de doi dintre colegii săi din coaliţie, Adina Gârbăcică (USR) şi Valentin Creţu (PLUS).

Vă recomandăm să mai citiţi:

„Concedii“ de lux pe banii statului, pentru aleşii locali. Cât plăteşte o primărie din România pentru vizitele de lucru în Grecia, Turcia şi Suedia

Taxele pentru Castelul Hasdeu din Câmpina, mai scumpe ca la Luvru. Consilierii locali au adoptat un proiect greşit

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite