Procurorul care a băgat spaima în cei mai temuţi penali. Cum a ajuns DNA Ploieşti vedeta anticorupţiei din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Onea, procurorul-şef al DNA Ploieşti
Lucian Onea, procurorul-şef al DNA Ploieşti

Despre DNA Ploieşti se vorbeşte ca despre Mecca, după ce VIP-uri din lumea politică şi de afaceri, magistraţi, dar şi personaje-cheie din administraţia publică, precum Sebastian Ghiţă, Vasile Blaga, Victor Ponta, Andrei Chiliman, şi-au făcut un obicei din a veni periodic în „pelerinaj” aici, fiind „eroii negativi” în unele dintre cele mai grele dosare penale făcute, în ultimii patru ani, de procurorii anticorupţie.

Explozia de anchete sonore a început la DNA Ploieşti în urmă cu patru ani, odată cu numirea noului şef, procurorul Lucian Onea (42 de ani), devenit spaima corupţilor. „Adevărul” a făcut o analiză detaliată a dosarelor de la DNA Ploieşti instrumantate din 2012 până acum, pe care le prezentăm, începând de astăzi, într-un serial dedicat luptei anticorupţie. Veţi vedea cum o mână de procurori determinaţi au pornit de la un singur nume şi au mers, pas cu pas, pe urmele caracatiţei politico-administrative corupte din România

Nu mai puţin de 66 de dosare trimise în judecată şi alte unsprezece aflate în faza de urmărire penală, peste 200 de inculpaţi, pe listă aflându-se zece primari, dintre care doi judecaţi în două dosare de corupţie, un prefect, trei preşedinţi de consiliu judeţean, opt parlamentari, dintre care un fost premier şi un fost preşedinte al Senatului, zece magistraţi, printre care un procuror cu rang de Înaltă Curte, 12 ofiţeri de poliţie, dintre care un secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi fost inspector şef, un director de spital şi zeci de funcţionari publici cu funcţii de conducere, 400.000.000 lei prejudiciu şi 165.000.000 lei măsuri asiguratorii, sumă calculată doar în perioada 2013-2015 şi o cauţiune record la nivel naţional, de 13 milioane de euro, este bilanţul, pe scurt, al muncii procurorilor anticorupţie din Ploieşti, în ultimii patru ani.

dna ploiesti

Victor Ponta, client ”fidel” al DNA Ploieşti.  FOTO: inquam

Toate aceste dosare penale sonore au făcut din Structura Teritorială Ploieşti vedeta Departamentului Naţional Anticorupţie. Ziarul „Adevărul” prezintă, începând de astăzi, un serial despre felul în care procurorii DNA din Ploieşti au ajuns spaima corupţilor din România. Despre DNA Ploieşti se vorbeşte ca despre Mecca, şi asta pentru că oameni politici, şefi din administraţia publică, importanţi oameni de afaceri vin zilnic „în pelerinaj” aici. Unii pleacă liberi, alţii, flancaţi în stânga şi în dreapta de „mascaţi”.

Structura DNA Ploieşti este condusă de Lucian Onea (42 de ani), numit în această funcţie în iulie 2012. Mandatul său la conducerea Serviciului Teritorial Ploieşti a fost prelungit cu încă trei ani, începând cu septembrie 2015. Din echipă fac parte şase procurori şi şapte ofiţeri de poliţie judiciară şi doi specialişti antifraudă.

Miercuri, 13

În dimineaţa zile de 13 noiembrie 2013, un zvon circula în rândul jurnaliştilor din presa prahoveană. Numele unui personaj, catalogat ba interlop, ba controversat om de afaceri, se afla pe lista unor persoane la domiciliile cărora procurorii din cadrul Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Ploieşti (PCA) făcuseră percheziţii într-un dosar de trafic de influenţă. Era vorba despre Răzvan Alexe, despre care se ştia că este un apropiat al familiei fostului baron PSD Prahova Mircea Cosma, ex-preşedinte al Consiliului Judeţean, bun prieten cu cei doi copii ai acestuia, Vlad şi Andreea.

Alexe se întorsese recent în ţară, pentru că era urmărit penal într-un alt dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, instrumentat de PCA, cu un prejudiciu record la acea dată pentru Prahova, 35 de milioane de euro. Spre prânz informaţia a fost confirmată printr-un comunicat remis presei de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti. 

Temutul Alexe era urmărit penal pentru că „în perioada 2012-2013, prin acţiuni repetate, a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova şi că poate asigura câştigarea unor licitaţii organizate de această instituţie în domeniul reabilitării unor drumuri judeţene. Ca mod de operare s-a stabilit că, în schimbul câştigării licitaţiilor, inculpatul Răzvan Alexe a pretins şi obţinut indirect sume importante de bani de la societatea administrată de denunţător.

 Cercetările au relevat că societatea câştigătoare a licitaţiei era determinată de inculpat să încheie un contract de subantrepriză cu o altă societate controlată de acesta, lucrările erau efectuate de societatea câştigătoare care achita însă contravaloarea lor societăţii subcontractante”.  

Intră în scenă primul baron, Cosma

După prima undă de şoc, tot în ziua de 13 noiembrie 2013, vine o a doua lovitură. DNA Ploieşti anunţă că a preluat ancheta care îl viza pe Alexe şi iese în spaţiul public cu un nou comunicat, mult mai detaliat, în care apăreau date concrete şi nume de persoane.

Mircea Cosma, fostul lider al PSD Prahova, a ieşit cu cătuşe de la DNA Ploieşti FOTO: Inquam

cosma
„În perioada 2012-2013, inculpatul Alexe Razvan, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, a pretins şi primit de la un administrator de societate comercială - denunţător în cauză - sume de bani totalizând 5.204.005 lei, disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de către firma denunţătorului către S.C. Marconstruct Company S.R.L. şi neexecutate în realitate de S.C. Marconstruct Company S.R.L, ci de firma denunţătorului”.

Avea să fie primul dintr-un lung şir de astfel de comunicate de presă care au vizat influenţi oameni politici şi de afaceri din Prahova şi nu numai, de la baronul PSD Mircea Cosma, până la lideri ai lumii politicie, Vasile Blaga şi Victor Ponta.

Percheziţii şi cătuşe la Casa Albă

Răzvan Alexe a fost arestat preventiv în data de 14 noiembrie 2013, zi în care mulţi au ridicat din sprânceană şi au încercat să-şi facă curăţenie prin acte. Trei luni mai târziu, în 11 februarie 2014, curtea din faţa sediului DNA Ploieşti se umpluse de ziarişti, camere de luat vederi şi microfoane.

Erau percheziţii în Casa Albă, aşa cum este numită clădirea unde funcţionează principalele instituţii ale administraţiei judeţene, iar Mircea Cosma, preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Prahova, era adus cu mandat în calitate de suspect la audieri. Câteva ore mai târziu, ieşea în cătuşe.

Procurorii pecetluiau astfel zvonurile legate de puterea pe care o deţinea Mircea Cosma în judeţ şi felul în care acesta atribuia lucrările finanţate cu bani publici. Pentru că afacerile se fac în familie, în acelaşi dosar a început urmărirea penală şi pe numele fiului preşedintelul CJ Prahova, Vlad Cosma, deputat PSD aflat la primul mandat. S-a cerut, atunci, încuviinţarea arestării preventive pe numele tânărului parlamentar, însă colegii săi din Camera Deputaţilor nu şi-au dat acordul.

Potrivit procurorilor anticorupţie, deputatul Cosma a pretins aproape un milion de euro, de la mai mulţi reprezentanţi ai unor firme. În schimbul banilor, acesta promitea că se va folosi de influenţa tatălui său pentru ca respectivii oameni de afaceri să obţină de la Consiliul Judeţean lucrări de întreţinere supraevaluate a drumurilor pe timpul iernii.

Elena din Troia construieşte dosarele de Ploieşti

În ziua în care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arestarea sa preventivă, Mirea Cosma striga pe holurile instituţiei, după ce ieşise din sala de judecată pentru că îi expirase ordonanţa de reţinere, că dosarul său se bazează pe „legenda Elenei din Troia”.  

În realitate, „Elena din Troia” erau, de fapt, denunţurile făcute la DNA Ploieşti de trei oameni de afaceri din Prahova, Ion Dumitru, Costin Gimi Palada şi Nicolae Onea, patronii unor societăţi comerciale abonate la contractele derulate de Consiliul Judeţean. Cei trei erau urmăriţi penal, în prezent trimişi în judecată, în  dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu record de care am amintit anterior. Strânşi cu uşa au acceptat să explice mecanismul prin care au ajuns să câştige pe bandă rulantă lucrări finanţate cu bani de la bugetul judeţean.

Întâmplător sau nu, exact la o lună după punerea în mişcare a urmăririi penale pe numele celor doi Cosma, Nicolae Onea, arestat preventiv în primă fază, este plasat sub control judiciar, iar ceilalţi doi denunţători ai baronului Cosma sunt cercetaţi în continuare în stare de libertate. Faptul că dosarul în care Mircea Cosma şi fiul său, deputatul Vlad Cosma alături de Răzvan Alexe nu s-a bazat deloc pe o legendă a fost consfinţit de instanţă. Curtea Supremă i-a condamnat, pe fond, pe fostul preşedinte al CJ Prahova la opt ani de închisoare, pe fiul său la cinci ani de închisoare, iar pe Alexe la 2 ani şi şase luni de închisoare.

Procurorul Onea, vânătorul de corupţi

Procurorul şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, are 42 de ani, este căsătorit şi are un copil. Are o carieră de 17 ani în domeniu, debutând în activitate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina unde a şi rămas până în anul 2008 când preia conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moreni, din judeţul Dâmboviţa.

Doi ani mai târziu, devine procuror anticorupţie în cadrul structurii DNA Ploieşti, condus, pe atunci, de procurorul şef Mihai Gheorghe, în prezent colonel magistrat în cadrul secţiei militare a DNA Structura Centrală. În 2 iulie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii semnează ordinul de numire în funcţia de procuror-şef al DNA Serviciul Teritorial Ploieşti pe numele lui Lucian Onea. Mandatul său a fost prelungit cu încă trei ani, începând cu septembrie 2015.

Dosarul care a adus, în premieră, toate televiziunile la Ploieşti

Magistratul prahovean a devenit celebru la nivel naţional odată cu declanşarea anchetei care viza un proiect finanţat cu fonduri europene derulat în mai multe localităţi din judeţ. Este vorba despre dosarul Hidro Prahova, în care au fost audiate nume importante din viaţa politică, dar şi din lumea oamenilor de afaceri. De la fostul premier Victor Ponta, în calitate de martor, până la cumnatul acestuia, Iulan Herţanu. 

A fost primul dosar când la Ploioeşti televiziunile naţionale şi-au trimis echipele de la Bucureşti pentru a transmite în direct tot ceea ce se întâmpla în curtea DNA. De atunci au mai urmat alte câteva zeci de cauze care au strânit atenţia atât presei naţionale şi internaţionale.

La Ploieşti au fost audiaţi zeci de parlamentari, printre care Vasile Blaga, Crin Antonescu şi soţia acestuia, europarlamentarul Adina Vălean, Sebastian Ghiţă - care a devenit, în timp, clientul fiel al acestei structuri din cadrul DNA, Victor Ponta, în calitate de inculpat, Vlad Cosma (deputat PSD), Mircea Roşca (deputat PNL), fostul premier Emil Boc, Adriean Videanu, Ana Birchall, Iulian Bădescu, iar lista continuă cu lideri importanţi din administraţia judeţeană, dar şi din Capitală, de la baronul Mircea Cosma până la fostul primar al Sectorului1 din Bucureşti, Andrei Chiliman.

Din rechizitoriile întocmite de procurorii DNA Ploieşti, am aflat care erau liderii ce conduceau din umbră administraţia Capitalei, persoane necunoscute până atunci opiniei publice, aşa cum a fost cazul lui Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL.

dna ploiesti

Sebastian Ghiţă, ”penalul-suprem” care a dat în repetate rânduri cu subsemnatul la DNA Ploieşti FOTO: Inquam 

Tot din sediul DNA Ploieşti au ieşit încătuşaţi magistraţi cu funcţii înalte şi ofiţeri de poliţie, care deţineau posturi de conducere în MAI. Astfel, Viorel Dosaru, fost comandant al IJP Prahova şi fost secretar de stat în cadrul MAI, Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti,  Aurelian Mihăilă, fost procuror general adjunct al PCA Ploieşti, Constantin Ispas, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie.

Important de precizat este faptul că, odată cu anchetele declanşate la DNA Ploieşti sub conducerea procuorului Onea, în Prahova s-a pordus un adevărat curent anticorupţie. Din dosarele mari instrumentate la DNA s-au „rupt” alte anchete care au fost instrumentate ulterior de structurile de Parchet care aveau competenţă pe faptele respective.

Pracitc, la nivelul judeţului Prahova, este greu de arătat pe hartă un oraş unde anchetatorii să nu fi făcăut percheziţii în primărie. Pe de altă parte, odată cu arestarea şefului DGA, această instituţie a devenit o adevărată sperietoare pentru poliţiştii şi funcţionarii publici corupţi, după ce conducerea a fost prealuată de Paul Ştefan. Zeci de agenţi de poliţie au fost trimişi în judecată, într-un singur an, de Parcehtul de pe lângă Tribunalul Prahova pentru luare de mită.

dna ploiesti
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite