Procurorii din Prahova extind ancheta în dosarul „Fraudă la vot” şi pentru alegerile parlamentare

Procurorii din Prahova extind ancheta în dosarul „Fraudă la vot” şi pentru alegerile parlamentare

Procurorii din Prahova extind ancheta în cazul dosarului ”fraduă la vot” de la Ciorani FOTO ziarulincomod.ro

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti extind cercetările şi asupra alegerilor parlamentare în dosarul de fraudă la vot depistată în comuna prahoveană Ciorani, potrivit unor surse judiciare

Ştiri pe aceeaşi temă

În acest caz, edilul Marin Voicu şi alte 16 persoane au fost arestate preventiv, după ce la sediul primăriei, dar şi la domiciliul primarului au avut loc percheziţii la începutul lunii iunie.

Sursele citate au precizat pentru ”Adevărul” că în dosarul de fraudă electorală instrumentat de PCA Ploieşti patru inculpaţi au făcut acorduri de recunoaştere, iar printre aceştia se află şi o rudă apropiată a primarului Marin Voicu, în prezent aflat în arest preventiv.

După audierea inculpaţilor, procurorii PCA Ploieşti au decis să extindă cercetările şi asupra alegerilor parlamentare din decembrie 2020. Aceştia vor să verifice dacă membrii secţiilor de vot din Ciorani au procedat la fel ca la alegerile locale organizate în septembrie. Atunci, voturile acordate de alegători unei formaţiuni politice au fost ”numărate” pentru alt partid politic, susţin anchetatorii. Numărătoarea viciată a voturilor a afectat rezultatul final al alegerilor locale din Ciorani, în sensul că un partid politic (ALDE) a pierdut două locuri (şi singurele) din Consiliul Local.

Ancheta în cazul fraudei la vot din Prahova a început la finalul anului trecut, după ce reprezentantul unei formaţiuni politice a depus mai multe cereri la instituţiile abilitate, reclamând o serie de probleme legate de turul de scrutin din septembrie 2020. Ancheta a scos la iveală o serie de nereguli care au confirmat informaţiile din plângere. Iniţial, cercetările au fost făcute de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mizil, dar a fost preluată de procurorii de la PCA Ploieşti.

În timpul cercetărilor, sacii cu buletinele de vot de la Ciorani, care erau depozitaţi într-o anexă a Judecătoriei Mizil au fost furaţi de către o persoană neidentificată încă. Probatoriul procurorilor se bazează însă pe filmarea oficială realizată în sediile secţiilor de vot de către echipamentul pus la dispoziţie de STS.

În iunie, procurorii au descins la Ciorani, atât la sediul primăriei din comună, cât şi la domiciliul primarului. Percheziţiile s-au finalizat cu reţinerea şi ulterior arestarea celor 16 suspecţi, dar şi a edilului Marin Voicu. În prezent, doar primarul şi o altă persoană se află încă în arest preventiv, ceilalţi fiind plasaţi în arest la domiciliu.

13 dintre inculpaţii în acest dosar sunt angajaţi ai primăriei Ciorani şi au fost membri în secţiile de vot din comună.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările