Procurorii DNA descind la sediul RTV. Anchetatorii vor să afle când a fost făcută înregistrarea în care Sebastian Ghiţă face acuzaţii grave la adresa Codruţei Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă poate fi arestat în lipsă, dacă nu se prezintă joi la Poliţie   FOTO: Eduard Enea
Sebastian Ghiţă poate fi arestat în lipsă, dacă nu se prezintă joi la Poliţie   FOTO: Eduard Enea

O înregistrare cu fugarul Sebastian Ghiţă, difuzată, miercuri, de RTV va ajunge pe mâinile procurorilor DNA din Ploieşti. Surse judiciare au confirmat că anchetatorii se vor deplasa la sediul televiziunii, interesaţi fiind de ziua şi locul în care a fost făcută această înregistrare şi de modul în care caseta a ajuns în redacţia România TV.

O înregistrare cu fugarul Sebastian Ghiţă, difuzată miercuri, 28 decembrie, de RTV va ajunge pe mâinile procurorilor DNA din Ploieşti. Surse judiciare au confirmat că anchetatorii se vor deplasa la sediul televiziunii, interesaţi fiind de ziua şi locul în care a fost făcută această înregistrare şi de modul în care caseta a ajuns în redacţia România TV. În această înregistrare, Sebastian Ghiţă aduce acuze grave la adresa Laurei Codruţa Koveşi, dar vorbeşte şi despre măsluirea unor probe din dosare instrumetnate de DNA. 

Fostul deputat Sebastian Ghiţă, de negăsit deja de nouă zile, este aşteptat, joi, 29 decembrie, ora 10.30, la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova pentru a se prezenta în faţa ofiţerului de supraveghere, conform programului impus de măsura preventivă a controlului judiciar. În cazul în care Ghiţă nu-şi va face apariţia, autorităţile vor avea posibilitatea să solicite din nou arestarea preventivă în lipsă.

 Există două motive întemeiate pentru aceasta. În primul rând Ghiţă a încălcat obligaţiile impuse de măsura preventivă, prin neprezentare în faţa ofiţerului de supraveghere la termenul stabilit, iar în al doilea rând, fostul deputat poate fi acuzat că s-a sustras urmăririi penale pentru că în data de 21 decembrie nu s-a prezentat la sediul DNA Ploieşti, când a fost citat în calitate de suspect pentru noi audieri în dosarul Ponta-Blair.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, marţi, ca inadmisibilă solicitarea procurorilor DNA Ploieşti de înlocuire a măsurii preventive a controlului judiciar pe cauţiune cu măsura arestului preventiv pe numele lui Sebastian Ghiţă.

La termenul de marţi, 27 decembrie, la Înalta Curte s-a judecat doar contestaţia DNA la soluţia dată pe fond, atunci când Sebastian Ghiţă a obţinut înlăturarea interdicţiei de părăsire a teritoriului României. Reprezentantul Ministerului Public a încercat să forţeze nota şi să obţină un mandat de arestare în lipsă, doar că instanţa a considerat că nu acesta era obiectul procesului de marţi şi a respins ca inadmisibilă solicitarea procurorului.

Este cunoscut faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova încă din data de 22 decembrie, cu privire la faptul că Sebastian Ghiţă se sustrage urmăririi penale, în sensul că inculpatul nu s-a prezentat în faţa organului de anchetă (DNA Ploieşti) în data de 21 decembrie atunci când a fost citat pentru noi audieri în dosarul cunoscut sub numele de Ponta- Blair.

Această sesisare a fost înregistrată la ÎCCJ, dar până în prezent nu a primit un termen de judecată, spun surse judiciare.

Există două variante: fie sesizarea IJP Prahova se va lua în discuţie într-un dosar separat, când DNA are posibilitatea să intervină şi să ceară din nou arestarea preventivă în lipsă, fie va fi ataşată la dosarul de fond în care Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată împreună cu Liviu Tudose, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi Viorel Dosaru, fostul comandant al IJP Prahova, cauză care are termen în data de 13 ianuarie.

Pe de altă parte, conform articolului 215 din Codul de Procedură Penală, “Instituţia, organul sau autoritatea care a dispus măsura preventivă, verifică periodic respectarea obligaţiilor de către inculpat, iar în cazul în care constată încălcări ale acestora, sesizează de îndată procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanţa de judecată, în cursul judecăţii”. În cazul de faţă, Poliţia Prahova are dreptul să sesizeze din nou Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la faptul că Sebastian Ghiţă, în calitate de inculpat trimis în judecată sub control judiciar, nu a respectat obligaţiile impuse de măsura preventivă. Solicitarea urmează să fie luată în discuţie de ÎCCJ, iar instanţa să dispună arestarea preventivă în lipsă.

În concluzie, pe numele fostului deputat, există în prezent o solicitare de arestare preventivă pentru că s-a sustras urmăriri penale, solicitare emisă de IJP Prahova, iar joi, 28 decembrie, Poliţia poate solicita din nou instanţei să dispună arestul preventive pentru că Sebastian Ghiţă a încălcat controlul judiciar.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite