Premieră la Ploieşti! Expoziţia „Clovnul şi ai săi“ a Getei Caragiu, un altfel de omagiu adus lui Toma Caragiu

Premieră la Ploieşti! Expoziţia „Clovnul şi ai săi“ a Getei Caragiu, un altfel de omagiu adus lui Toma Caragiu

Geta Caragiu (stânga) a expus, în premieră, lucrări care fac referire la relaţiile cu Toma şi familia sa (foto: Lili Maxim)

Regalul teatral de la Ploieşti, adus ca un omagiu marelui Toma Caragiu, a culminat sâmbătă seara cu o expoziţie în premieră, „Clovnul şi ai săi", aparţinând sculptoriţei Geta Caragiu, sora cea mai mică a actorului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru o seară, Geta Caragiu şi-a deschis sufletul publicului larg, prezentând în premieră lucrările pe care le-a realizat după dispariţia fratelui său mai mare.

Cele zece lucrări, expuse în foayerul teatrului ploieştean, catalogate pe bună dreptate „o colecţie de bijuterii, de nestemate" fac referire la marele actor şi la relaţiile sale cu familia, aşa cum au fost ele văzute de Geta Caragiu în cei 33 de ani de când pământul s-a cutremurat şi a înghiţit una dintre cele mai mari valori ale lumii artistice româneşti.

„Ele reprezintă sufletul meu, sunt reprezentarea durerii mele după ce i-am pierdut şi pe Toma, şi pe tatăl meu. Am simţit atunci că totul se năruie pentru mine, iar eu trebuie să fac neapărat ceva pentru a depăşi momentul, pentru a merge mai departe. Şi aşa au luat naştere aceste lucrări, necunoscute până acum, pentru că le-am considerat ca fiind doar ale mele", a mărturisit sora lui Toma Caragiu, cu multă emoţie, la vernisajul unde a venit însoţită de cei doi fii ai săi, Dragoş şi Ştefan, dar şi de cei patru nepoţi.

„Sunt din categoria «râsu'-plânsu'», pentru că dincolo de durere, aveam şi momente în care râdeam când le vedeam aşa hidoase", a completat Geta Caragiu

La început simple desene, lucrările au început să capete treptat forme şi în lemn. Nu le-a lucrat cap-coadă şi nu le-a considerat niciodată finisate. „Începea una, mai lucra la alta, revenea la una dintre cele pe care credea şi credeam că le-a terminat. A fost modul ei de a-şi exprima durerea", ne-a spus Dragoş Caragiu Gheorghiţă.

Pentru opera şi pentru darul făcut ploieştenilor, Geta Caragiu a fost răsplătită de către directorul Teatrului Toma Caragiu cu o medalie în semn de mulţumire şi respect pentru momentul unic, încărcat de valoare, din cadrul Festivalului de Teatru de la Ploieşti.

Alte poveşti, spuse în premieră de către sora cea mică şi nepoţii marelui actor ploieştean, veţi putea citi în ediţia de marţi a cotidianului Adevărul.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: