Precedentul care ar fi putut opri tragedia de la Piatra Neamţ. Autorităţile au ignorat focul de la Spitalul Sinaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu la staţia de oxigen a Spitalului din Sinaia Sursa ISU Prahova
Incendiu la staţia de oxigen a Spitalului din Sinaia Sursa ISU Prahova

Tragedia de la Piatra Neamţ a avut un precedent la Sinaia, în urmă cu doar patru luni, care ar fi putut fi un semnal de alarmă pentru unităţile medicale care funcţionează în clădiri vechi cu infrastructură subdimensionată nevoilor actuale.

În iulie 2020, zeci de pacienţi, printre care şi o lăuză şi bebeluşul ei, au fost evacuaţi de urgenţă din saloanele spitalului orăşenesc din Sinaia din cauza unui incendiu care izbucnise în subsolul clădirii. 

Focul, cu degajare mare de fum, a izbucnit ziua, la prânz, pe lumină, în camera unde se afla instalaţia de oxigen. 

Şi atunci s-ar fi putut întâmpla o tragedie similară, dar norocul a fost că incendiul a avut loc pe timpul zilei, iar fumul dens a fost observat imediat, evitându-se astfel o nenorocire similar celei din Neamţ.

Alarma s-a dat imediat, astfel că 34 de pacienţi, dintre 38 câţi erau internaţi în acea zi în spitalul Sinaia, au fost evacuaţi. Printre aceştia s-au aflat şase persoane care nu se puteau deplasa singure, dar şi o lăuză cu bebeluşul ei. 

La ora izbucnirii incendiului era o operaţie în curs, un alt bolnav era sub anestezie pentru endoscopie, iar un al treilea pacient era la ATI. Cei trei nu au fost evacuaţi din spital.

Întrebat fiind ce arde în spital, Marian Panait, administratorul oraşului Sinaia, a precizat atunci că era vorba despre ”staţia de oxigen”.

Sursa arhivă 

incendiu spital sinaia foto primaria sinaia

Un echipaj de 18 pompieri a intervenit de urgenţă, iar după o oră situaţia era sub control. Nimeni nu a fost rănit.

Dar incendiul de la Spitalul Orăşenesc din Sinaia, din iulie 2020, nu a fost prea mult luat în seamă. Era vorba despre un eveniment care s-a finalizat fără pagube mari şi fără victime, dar ar fi putut atrage atenţia mai ales spitalelor care funcţionează în clădiri vechi, cu infrastructură subdimensionată, care nu mai răspund cerinţelor actuale.

Spitalul din Sinaia a fost înfiinţat la sfârşitul secolului al XIX-lea (1895), a fos renovat, modernizat, dar totuşi funcţionează în clădiri care au mai bine de o sută de ani. Ca acela din Sinaia sunt majoritatea unităţilor medicale din ţară, unde clădirile nu au fost gândite pentru a face faţă unor echipamente, mari consumatoare de energie electrică, aşa cum sunt cele de astăzi.

Pe aceeaşi temă:

Antrenorul emerit de lupte Mircea Covătaru a murit în incendiul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ

Prefectul din Neamţ, întrebat cine ar trebui să îi aibă pe conştiinţă pe cei 10 morţi: Cine a compartimentat, cine a asigurat tehnic zona de oxigen

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite