Prahova, un paradis al investiţiilor străine. Petrom, Lukoil, Coca-Cola, BAT fac afaceri în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea companiilor de top din economia românească, cu importante contribuţii la PIB-ul ţării, au afaceri în Prahova. Industria de petrol, reprezentată de austriecii de la OMV şi ruşii de la Lukoil, piaţa de ţigarete, reprezentată de British American Tobacco sau cea de sucuri, a francizei greceşti Coca-Cola, au făcut profit pe tărâm prahovean

„Vedeta“ economiei din Prahova este, fără îndoială, OMV, una dintre cele mai mari companii din Austria, şi care deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Compania a raportat, în 2012, o valoare record a vânzărilor, de 26,258 miliarde de lei (5,892 miliarde euro), profit care a plasat compania pe primul loc în topul „granzilor“ din economia românească.

Cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele explorare şi producţie, rafinare şi produse petrochimice, gaze naturale şi energie deţine, în Prahova, rafinăria Petrobrazi şi este unul dintre cei mai mari contributori la PIB-ul României.

Specificul judeţului, axat pe industria de petrol, a atras la Ploieşti şi ruşii de la Lukoil care deţin rafinăria Petrotel. Lukoil România, înfiinţată în 1998, are o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. Potrivit datelor publice ale companiei, în 15 ani, compania cu capital rusesc a investit 400 de milioane de dolari şi a creat peste 3.100 de locuri de muncă.

În primele zece companii private din România se află şi producătorul de ţigarete British American Tobacco (BAT) care deţine o fabrică la Ploieşti. Prezenţi în România din 1996, este unul din cei mai mari jucători de pe piaţa ţigaretelor, compania fiind evaluată la 532 de milioane de euro. Este, totodată, unul din cei mai mari contributori din ţară la bugetul Sănătăţii, prin plata taxelor speciale din această industrie.

Tot străinii sunt cei care afaceri în Prahova şi în domeniul sucurilor. La Ploieşti există, din 1995, una dintre cele trei fabrici de îmbuteliere (cea mai mare din ţară) a Grupului Coca-Cola Hellenic, franciza grecească Coca-Cola. La Ploieşti sunt produse şi distribute majoritatea băuturilor răcoritoare marca Coca-Cola în România.

Cu investiţii şi management străin au fost resuscitate şi industriile de succes din Prahova în perioada comunismului. În 1995, concernul de companii Unilever a achiziţionat fabrica de detergenţi din Ploieşti, fosta DERO, dar şi portofoliul de mărci şi produse.  În 2006, tot la Ploieşti a fost construită o fabrică de alimente, în urma unei investitii de 4 milioane de euro, unde se produc mărci deja consacrate de margarină, muştar, supe instant sau maioneză.

Vă mai recomandăm

Din berea Azuga a rămas doar numele. Licoarea cu hamei se produce la Braşov, iar fabrica a fost închisă

„Tancul“ tranziţiei a trecut nemilos peste Mizil. De la oraşul maşinilor de luptă la oraşul asistaţilor sociali

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite