Prăbuşirea cascadei Bigăr, precedată de alte două dispariţii notorii: Grota Miresei şi Marea Săracilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grota Miresei după prăbuşirea pereţilor FOTO statiunea-slanic.ro
Grota Miresei după prăbuşirea pereţilor FOTO statiunea-slanic.ro

Anii 1999 şi 2009 sunt cei în care România pierdea două dintre simbolurile turismului balnear şi o uriaşă sursă de venit pentru comunităţile locale. Este vorba despre Grota Miresei, de la Slănic Prahova, şi Lacul sărat de la Telega, cunoscut ca „Marea Săracilor”

La finele anilor 90, în urma unei perioade cu ploi torenţiale pereţii Grotei Miresei din oraşul prahovean Slănic se prăbuşeau în lacul format la baza muntelui de sare, finalizând astfel un proces de surpare care începuse în 1914 şi se accentuase imediat după cutremurul din martie 1977.

În 2009, românii pierdeau şi ”Marea Săracilor” de la Telega, după ce lacul sărat a secat brusc în noaptea de 4 spre 5 aprilie. Nivelul apei a scăzut cu 5,6 metri, iar diametrul luciului de apă s-a diminuat atunci cu aproximativ 10 metri. În plus salinitatea a fost mult afectată de inflitraţiile de apă ducle care au scăzut mult din calităţile curative ale acesteia.

În ambele situaţii s-a discutat despre o dublă cauză: intervenţia omului, pe de o parte, dar şi dezastru natural.

Declarată rezervaţie naturală geologică şi geomorfologică în anii 50, suprafaţa zonei protejate este de două hectare. Aici se află Baia Baciului care include Muntele de sare, Grota Miresei şi Baia Miresei, Lacul Mare (cu suprafaţa de 5100 mp şi adâncime maximă de 7 m) şi Baia Porcilor, având o suprafaţă de 1460 mp şi adancime sub 1 m şi conţine nămol terapeutic.

Grota Miresei era de departe atracţia principală a zonei, iar succesul se baza pe o legendă construită pe o dramă din perioada interbelică. La patru zile după nuntă, o localnică, măritată cu forţa de părinţi cu un fecior din sat pe care nu îl iubea, s-a sinucis, aruncându-se din vârful muntelui de sare. Circulă şi o a doua variantă a acestei legende cu acelaşi final, dar cu personaje diferite. Tânăra care s-a siuncis în acest mod spectaculos ar fi fost fiica celui mai înstărit cioban din zonă (de aici şi denumirea de Baia Baciului) pentru că tatăl ar fi ameninţat-o cu dezmoştenirea dacă s-ar fi căsătorit cu tânărul sărac ales de ea.

Grota miresei slanic inainte de prabusirea peretilor in lac

Grota Miresei înainte de prăbuşirea totală a pereţilor din sare FOTO statiunea-slanic.ro

Grota Miresei s-a format într-un munte de sare, exploatat de localnici până la mijlocul secolului XIX când s-a considerat că mina nu mai reprezintă siguranţă pentru ocnaşi, iar cu cât exploatarea mergea spre inima pământului, calitatea sării era din ce în ce mai rea. În 1914, fost mina s-a prăbuşit dând naştere unei grote cu o suprafaţă de aprocimativ 500 de mp şi o adâncime de 20 de metri. Ploile care au măcinat stânca din sare de la exterior, dar şi infiltraţiile au produs fisuri adânci în munte, astfel că a urmat o altă serie de prăbuşiri, după cutremurul din 1977, apoi în 1992, 1999 pentru ca în 2006, o ultimă bucată se stâncă să astupe total grota.

lacul sarat de la telega a pierdut din salinitate

Băile Telega, în anul în care a secat, iar nivelul apei a scăzut cu mai bine de 5 metri. În prezent băile sunt în ruină, nemaifiind funcţionale FOTO Diana Frîncu

Tot infiltraţiile, dar şi alunecările de teren au dus la dispariţia parţială a lacului sărat de la Telega, a cărui apă avea până în anii 90 o concentraţie de clorură de sodiu de peste 270 grame la litru, fiind unică în Europa. Lacul s-a format pe o fostă mină ală cărei plafon s-a prăbuşit. Pereţii din sare au fost afectaţi din cauza unor alunecări de teren care au produs fisuri în pereţii din sare ai lacului, astfel că o parte din saramură s-a scurs încet.

Era vizibl acest lucru pentru că vâlcelul din faţa băilor, avea apă roşiatică, dar nimeni nu a îndrăznit să ia măsuri atunci. În primăvara anului 2009, tot după o perioadă de ploi abundente, lacul de la Telega a secat peste noapte, iar nivelul a scăzut cu cel puţin 5 metri. Dezastrul a fost iremediabil, în ciuda experţilor de la Univeristatea Petrol Gaze aduşi la Telega să găsească o soluţie. În prezent nivelul lacului a crescut din nou, dar apa nu mai are aceleaşi calităţi, şi-a pierdut mult din salinitate şi din proprietăţile curative. Drept dovadă, pe timpul iernii îngheaţă, ceea ce nu se întâmpla cu ani în urmă.

Citeşte şi:

Locul care dădea ora exactă în industria petrolului, astăzi printre cele mai sărace din ţară: „A fost California României!“

Cum s-a ales praful de „Marea Săracilor“. Prăpădul de la Băile Sărate Telega

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite