Ponturi pentru a vedea „Cina cea de Taină“. Capodopera poate fi vizitată numai în anumite condiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezervarea pentru a vedea pictura celebră se face cu foarte mult timp înainte FOTO wikipedia.org
Rezervarea pentru a vedea pictura celebră se face cu foarte mult timp înainte FOTO wikipedia.org

Mii de turişti şi iubitori de artă ajung anual la Milano, în faţa mănăstirii care adăposteşte una dintre celebrele picturi ale lumii, „Cina cea de Taină“, dar nu o pot vizita pentru că nu au luat în considerare câteva aspecte esenţiale

„Cina cea de Taină“ („Il Cenacolo“ - în italiană) este, după Mona Lisa, poate a doua cea mai celebră pictură din istoria universală a artelor, ambele aparţinând geniului renascentist Leonardo da Vinci. 

Pictura murală, cu dimensiuni de 4,60 m x 8,80 m, a fost executată între anii 1494 – 1497 şi se găseşte în fosta sală de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano. Da Vinci a executat-o pentru patronul său, ducele Ludovico Sforza din Milano.

„Pentru orice iubitor de artă, deci, nu se poate închipui o frustrare mai mare decât să ajungi la Milano, eventual chiar în faţa mănăstirii şi să constaţi că nu poţi intra pentru a vedea lucrarea, din cauză că nu ai rezervare“, spune Claudius Dociu, jurnalist prahovean, călător împătimit şi blogger de turism.

Bloggerul explică pe site-ul travelontop.ro paşii care trebuie urmaţi pentru a nu suferi o mare dezamăgire, mai ales că nu sunt puţini cei care nu se informează în prealabil şi nu îşi cumpără din timp bilete pentru această experienţă.

Tichetele sunt disponibile online pe un site creat special şi sunt puse în vânzare doar la anumite date anunţate din timp. Acestea se epuizează rapid, aşa că singura soluţie, dacă aveţi în plan o excursie culturală la Milano, este să urmăriţi cu atenţie site-ul şi să le cumpăraţi imediat cum le găsiţi disponibile.

Şi asta deoarece, la jumătatea lunii august, de exemplu, nu mai existau bilete decât pentru o zi din luna în curs şi nici măcar unul pentru septembrie şi octombrie. Potrivit site-ului mănăstirii, biletele pentru noiembrie şi decembrie vor fi puse în vânzare pe 7 septembrie.

Preţul unui bilet întreg este de 10 euro, la care se adaugă o taxă de rezervare de 2 euro. Vizitele de la 9.30 şi 15.30 costă cu 3,5 euro mai mult, pentru că turiştii au un ghid vorbitor de limbă engleză. La celelalte vizite, puteţi închiria contra aceleiaşi sume, un audioghid.

Pictura poate fi vizitată cu reducere sau chiar gratuit de mai multe categorii de turişti, precum persoane cu dizabilităţi, studenţi de la Arte, dar şi alte categorii care sunt detaliate pe site-ul mănăstirii. Lunea, muzeul este închis.

Reguli stricte de vizitare

Toate aceste precauţii vin din faptul că Leonardo nu a folosit pentru „Cina cea de taină“ tehnica vremii, „affresco“ (pictura pe peretele umed), care i-ar fi cerut o viteză de execuţie mai mare, ci o tehnică „a secco“ (uscată), care i-a permis să lucreze în tihnă. Rezultatul a fost că „Cina cea de Taină“ a început să se degradeze chiar la câţiva ani după ce a fost pictată, pe la 1517.

Pentru a o proteja, chiar şi după restaurări succesive, au fost impuse reguli stricte de vizitare, intrându-se în grupuri de cel mult 25 de persoane, care n-au voie să admire lucrarea decât 15 minute, după care trebuie să le facă loc celorlalţi vizitatori. De asemenea, vizitatorii nu au voie cu bagaje sau genţi mari în muzeu.

Curiozităţi despre Cina cea de Taină

Ultima restaurare a picturii, începută în 1948 şi terminată în 1999, a reînnoit pigmentul colorant milimetru cu milimetru, restituind şi consolidând astfel ceea ce mai rămăsese din pictură şi readucând la vedere aspecte dotate de o luminozitate şi prospeţime neaşteptate.

În august 1943, în urma unui bombardament aerian, tavanul încăperii se prăbuşeşte dar pictura rămâne ca prin minune intactă.

În 1980, împreună cu biserica şi cu mănăstirea dominicană, opera lui Leonardo a fost declarată de către UNESCO patrimoniu al umanităţii.

Pictura reprezintă scena biblică a Ultimei Cine a lui Iisus Hristos, aşa cum este descrisă în Evanghelia după Ioan şi surprinde felul divers în care, potrivit vârstei şi temperamentului, apostolii au reacţionat la cuvintele fatidice ale lui Iisus „Unul dintre voi mă va trăda!“. Cea mai mare parte dintre personajele picturii sunt atât de precis şi complet construite, încât ar putea fi desprinse pentru a figura ca nişte portrete independente, deşi integrarea lor în ansamblu este perfectă.

Compoziţional, Cina cea de Taină a fost construită după raţionamente aproape matematice. Apostolii au fost împărţiţi în patru grupuri de câte trei, dispuse două la dreapta şi două la stânga lui Iisus, care se află în centru. Spre a fi mai proeminent, Iisus a fost situat în dreptul unei ferestre prin care se vede un peisaj cu orizontul foarte coborât, având deci ca fundal cerul. 

După unele interpretări literare moderne, discipolul din dreapta lui Iisus Hristos, ar putea fi o femeie, soţia acestuia, respectiv Maria Magdalena.

Vă mai recomandăm

Cum ne alegem destinaţia de vacanţă în funcţie de anotimp

Ghid de vizitat Veneţia ieftin: incursiune într-un oraş enigmatic, ridicat din apele Mării Adriatice
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite