Polenul, o altfel de vitamină. Cum trebuie făcută cura, ideală în astenia de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polenul este considerat un aliment complet FOTO Shutterstock
Polenul este considerat un aliment complet FOTO Shutterstock

Un „aliment complet“, polenul este un ajutor de bază în numeroase afecţiuni. Perioada asteniilor de toamnă este una ideală pentru o cură cu polen

Polenul, al cărui nume vine din latinescul „pollen“ este un alt produs miraculos al stupului, fiind, alături de miere, „alimentul complet“. Mierea şi polenul sunt singurele resurse alimentare ce conţin câte 22 de nutrienţi. Se prezintă de obicei ca o pulbere galbenă, constituită din grăuncioare microscopice, care provin din staminele florilor. 

Foarte bogat în vitamine, acizi aminaţi (sau aminoacizi, cei mai importanţi nutrienţi din corp), minerale şi diverse olioelemente, polenul aduce în organism necesarul de principii alimentare pe care alimentaţia modernă nu reuşeşte să-l mai îndeplinească. Polenul conţine de 20 de ori mai multă vitamina A decât morcovul, fier, magneziu, lecitină, vitamine.

Potrivit specialiştilor în apicultură, compuşii polenului acţionează aşa cum o face medicina alopată, astfel că acest miraculos produs al stupului nu poate fi asimilat unui medicament oarecare. Dar, tot datorită compoziţiei sale, nu poate fi consumat în cantităţi exagerate.

Ce afecţiuni ameliorează polenul

Polenul este tonifiant şi deci un adjuvant în anemiile de orice fel, în stres şi oboseală, precum şi în cazurile în care se cere o creştere a imunităţii. El este prin compoziţia sa un factor de creştere şi dezvoltare, şi, în consecinţă, nu ar trebui să lipsească din alimentaţia nici unui copil sau sugar.

Polenul este considerat şi un reechilibrant organic, un depurativ complet şi un regulator enzimatic, mai cu seamă intestinal. Polenul poate fi folosit cu succes în astenii, insomnii, în stările de nervozitate şi în tulburările digestive de orice fel.

Constipaţiile şi diareele cronice sunt ameliorate sau vindecate com plet cu ajutorul curelor cu polen. De asemenea, suferinzii de artroză găsesc în polen un leac miraculos. La fel şi cei care suferă de prostată.

Cura cu polen

Apicultorii prahoveni recomandă ca, de două, maximum trei ori pe an, să facem cure cu polen. Pentru aceasta, este nevoie de un kg de polen.

Cura începe în doze progresive. Timp de opt zile se ia o linguriţă rasă de polen, fie la micul dejun, fie înaintea mesei de prânz, cu o înghiţitură de apă. În următoarele şapte zile, cantitatea se măreşte, adică se ia câte o linguriţă cu vârf cu polen. În cea de a treia săptămână se ia o lingură rasă de polen, iar din a 21-a zi, până la terminarea cantităţii de polen, o lingură cu vârf. Cura durează aproximativ două luni.

La început, polenul poate avea o acţiune uşor laxativă, însă este un lucru normal.

Pentru efecte şi mai bune,. Polenul se poate asocia, alternativ, cu miere şi cu lăptişor de matcă, în doze de 1,5 grame la 100 grame.

Cum se păstrează polenul

Produsul se păstrează la rece, ferit de umezeală. Conservat uscat sau congelat, polenul păstrează după un an circa 90% din proprietăţile iniţiale. 

Foarte important, polenul poate provoca alergii.

Mai puteţi citi

15 afecţiuni grave care pot fi vindecate cu tinctură de propolis. Cum ucide durerea de dinţi cel mai tare antibiotic natural

Beneficiile mierii. Un singur sortiment conţine lecitină, iar un altul face minuni pentru inimă şi tensiunea arterială

Secretele propolisului, antibioticul natural produs de albine. Ce fel de bacterii distruge şi cum trebuie să-l consumăm

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite