„Ploieştiul o să vorbească diferit despre robotică!” Obiectiv curajos pentru un grup de elevi de la Colegiul Mihai Viteazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa BraveBots
Echipa BraveBots

Dacă în urmă cu un deceniu robotica era un domeniu necunoscut pentru mulţi, astăzi îl putem întâlni în aproape toate industriile.

Acest fenomen a devenit popular şi în rândul tinerilor, aceştia având posibilitatea de a concura în diverse concursuri cu teme variate. Un exemplu de astfel de competiţie este First Tech Challenge (FTC), care se adresează eleviilor de liceu. Aceştia trebuie să construiască un robot de dimensiuni 18/18/18 inch, având la dispoziţie anumite kit-uri de piese. Pe parcursul “meciului” există 2 perioade: cea autonomă, în care robotul trebuie să îndeplinească anumite sarcini bazându-se doar pe un cod scris dinainte, şi cea de control, in care robotul este condus din telecomandă.

Inaugurată în Statele Unite încă din 2005, FTC a ajuns şi la noi în ţară. Anul acesta va avea loc editia a 3-a BRD First Tech Challenge Romania, iar entuziasmul tinerilor a crescut de la an la an, sezonul acesta adunând 145 de echipe din 77 de oraşe din întreaga ţară.

În perioada 18 – 25 noiembrie 2018 are loc „Săptămâna Europeana a Roboticii”, o inţiativă a EURobotics începută cu 7 ani în urmă şi cu scopul de a promova şi dezvolta acest domeniu în ţările membre UE. În ţara noastra au fost anunţate peste 50 de evenimente, multe dintre acestea având ca iniţiatori chiar membri ai echipelor de FTC.

robotul

Este şi cazul echipei BraveBots din cadrul Colegiului Naţional “Mihai Viteazul” Ploieşti, care şi-a propus „să pună Ploieştiul pe harta naţională a roboticii”. Participanţi în toate ediţiile precedente ale competiţiei BRD First Tech Challenge România, membrii echipei au organizat marţi, 20 noiembrie, un eveniment în cadrul liceului în care au adunat peste 100 de elevi, profesori şi pasionaţi de robotică de toate vârstele. În cadrul evenimentului au fost invitate mai multe echipe, care au prezentat fiecare câte o lucrare. Totodata a avut loc şi un concurs de lego destinat „micilor ingineri” de gimnaziu. Scopul acestui eveniment a fost de a aduce împreună cât mai mulţi oameni interesaţi de domeniul roboticii si a promova acest fenomen.

Povestea echipei a început în anul 2016, când "Naţie prin Educaţie" a sponsorizat liceul, oferindu-i un kit de robotică şi o imprimantă 3D. Fiind prima echipă din oraş, a fost necesară o doză remarcabilă de efort şi curaj pentru a încerca ceva nou, o experienţa despre care nu se ştiau încă multe lucruri. Echipa s-a alcătuit din caţiva elevi pasionaţi de matematică, informatică şi fizică, sub îndrumarea profesoarei Alice Georgescu. Lucrul după programul şcolar, într-una dintre sălile libere ale liceului, utilizarea a numeroase resurse online pentru a învăta despre funcţiunea programelor de software au devenit uşor parte din rutină. Cum nu aveau experienţă într-o astfel de competiţie, tinerii au întâmpinat multe probleme în proiectarea şi construirea robotului şi deseori au fost nevoiţi să improvizeze. 

robotii

Dar aceştia spun că toate obstacolele nu au făcut decât să îi înveţe, să îi ambiţioneze şi să le întărească echipa.Iar munca lor a dat roade! Rezultatele obţinute confirmă că sunt una dintre echipele competente din cadrul competiţiei. În palmaresul echipei se regăsesc locul 4 la prima editie BRD First Tech Challenge , locul 6 la cea de-a doua, cât şi câştigarea premiului 3 – Rockwell Collins Innovate Award. „Ne dorim ca evenimentul nostru să inspire cât mai multe persoane să se implice în comunitatea creată în jurul roboticii şi să dăm curaj cât mai multor tineri să încerce această activitate care pe noi ne pasionează. De azi Ploieştiul o să vorbească diferit despre robotică” a spus Adelina Dinescu, membră a echipei BraveBots.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite