Ploieşti: Reparaţiile bijuteriilor, o afacere bună pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Reparaţiile bijuteriilor, o afacere bună pe timp de criză
Ploieşti: Reparaţiile bijuteriilor, o afacere bună pe timp de criză

Cei mai mulţi dintre ploieşteni fie repară bijuteriile pe care le au, fie le transformă pe cele vechi în modele noi, plătind doar manopera.

Criza din buzunarele ploieştenilor face ca vânzările de bijuterii să scadă mult faţă de nivelul anilor trecuţi. Pe de altă parte însă, bijutierii au speculat momentul, oferind ploieştenilor servicii de reparaţii diversificate, pentru a-şi păstra afacerile.

„Am avut nişte cercei vechi, de când eram tânără şi s-au rupt. I-am ţinut în dulap mai mult timp, pentru că nu am avut bani să-i fac, dar acum m-am gândit că totuşi aş putea să-i repar ca să am ce purta”, explică ploieşteanca Eugenia Maftei. Pentru o simplă reparaţie, manopera costă de la 3 lei şi poate ajunge la cel mult 100 de lei, în preţ nefiind inclus şi materialul folosit.

Ceva mai scumpe sunt transformările bijuteriilor vechi în modele noi, manopera pentru aceste servicii fiind cuprinsă între 50 şi 200 de lei. „Avem foarte mulţi clienţi în perioada aceasta. Dacă înainte de criză veneau 6,7 clienţi pe zi, acum avem şi câte 15, deşi mulţi vor doar reparaţii simple”, explică Mariana, o angajată a unui atelier de reparaţii.

Cifre de afaceri de sute de milioane
La unul dintre atelierele cooperativei meşteşugăreşti, singurele unităţi de stat din municipiu, vin peste 200 de clienţi pe lună. Cele mai multe bijuterii care necesită reparaţii sunt cele importate din Turcia şi Italia, care de obicei sunt foarte subţiri şi uşoare, fiind goale în interior.

Obiectele din metale preţioase realizate în ţara noastră sunt mult mai rezistente, spun bijutierii, pentru că sunt lucrate manual. În plus, materialele au aliaje care oferă o rezistenţă sporită, putând fi topite şi returnate de mai multe ori. „Sunt foarte multe cereri de transformări la toate cele trei unităţi meşteşugăreşti. Oamenii preferă să facă din obiectele vechi unele noi decât să cumpere din magazine”, explică un angajat al cooperativei. Numai anul acesta cifra de afaceri a acestei unităţi a fost de 40.000 de lei, mult mai mare decât în anii trecuţi.

Idei pentru profituri mai mari
Unii dintre reprezentanţii atelierelor de reparaţii au introdus în ofertele lor şi alte servicii pentru a atrage clientela. „Cu 3-5 lei facem reparaţii de ochelari cu rame metalice. Oamenii, mai ales cei bătrâni sunt foarte încântaţi de idee, pentru că altfel ar fi nevoiţi să-şi cumpere rame noi, care costă 100-200 de lei”, explică patronul unei societăţi comerciale din Ploieşti.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite