Ploieşti: Mădălin Tănase, jandarmul profesor de arte marţiale

Ploieşti: Mădălin Tănase, jandarmul profesor de arte marţiale

Ploieşti: Mădălin Tănase, jandarmul profesor de arte marţiale

Plutonierul antrenează, în timpul liber, 70 de copii. N-a putut face performanţă din cauza greutăţilor materiale, dar vrea ca alţii să aibă această şansă.

Mădălin Tănase e una dintre acele persoane speciale care au ştiut să nu se lase învinse de greutăţile vieţii, cărora neajunsurile din copilărie şi adolescenţă nu le-au sădit în suflet invidia, lăcomia şi răutatea, ci dragostea de oameni şi dorinţa de a-i ajuta pe alţii să-şi croiască un viitor frumos.

„M-am apucat de sport, pentru că mi-au plăcut şi pentru că eu am avut o problemă când am fost mic. Părinţii s-au despărţit, am avut probleme financiare şi mi-am dat seama că, dacă mă apuc de sport, o să înving aceste probleme şi le-am învins cu adevărat”, spune plutonierul Mădălin Tănase.

Sprijin de la maestru

În 1998, l-a întâlnit pe maestrul Ioan Gârbea, căruia îi este recunoscător. „Este ofiţer de poliţie. M-a înţeles, i-a plăcut foarte mult de mine şi m-a ajutat să devin un sportiv de performanţă. Am câştigat campionate judeţene ;i interjudeţene la karate, la arte marţiale. Nu am făcut mare performanţă, din cauza lipsei posibilităţilor financiare”, povesteşte Mădălin Tănase.

„Dacă eu am trecut prin probleme de mic, am vrut să-i ajut pe cei care doresc să practice sport. Aşa am ajuns să pregătesc 70 de copii, la Clubul Copiilor din Băicoi. O fac gratuit, în timpul meu liber. Am copii care provin din familii foarte bune, dar şi unii care au probleme cu adevărat”, explică Mădălin Tănase.

Captivat de lucrul cu copiii
Tânărul plutonier al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova practică antrenoratul de zece luni şi e fascinat de activitatea sa. Spune că trebuie să fii actor, mai ales cu cei mici. „Dacă nu eşti un bun profesor, la un moment dat se plictisesc şi îşi pierd atenţia. La fiecare antrenament, trebuie să vii cu ceva nou, trebuie să discuţi cu ei, pur şi simplu să te joci cu ei, apoi să începi exerciţiile“, explică antrenorul.

 „Unii au ieşit campioni la un campionat interjudeţean, alţii vicecampioni, alţii au luat medalii de bronz. Aceşti copii îşi doresc mult mai mult, pentru că au ambiţie. Pe de altă parte, mulţi îşi doresc să devină jandarmi şi acest lucru este unul foarte bun pentru ei, ca să nu o apuce pe căi greşite, să se apuce de violenţă”, declară Mădălin . Soţia lui s-a împăcat cu ideea că omul provine din lumea sportului şi că, din această cauză, nu are prea mult timp liber.

Ce-i place
„Studiez anatomia, pentru că sunt sportiv. Pe de altă parte, sunt columbofil, cresc 200 de porumbei de curse şi am ieşit, anul trecut, vicecampion naţional la cea mai grea categorie“, spune bărbatul.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac problemele care apar în gândirea unor oameni. De exemplu nu-mi place să văd cum unele persoane râd sau nu-i înţeleg pe copiii care merg la o sală de sport, care nu înţeleg că sportul înseamnă educaţie“, mărturiseşte antrenorul.

Întrebări şi răspunsuri
Cât de important este sportul de contact?
M.T. Este important pentru cei mici, indiferent de categoriile sociale din care provin. În primul rând îţi învingi teama, în al doilea rând îţi dă o mare ambiţie şi în al treilea rând te face stăpân pe tine. Te întăreşte fizic şi mental şi, dacă ai probleme în viaţă, poţi să le treci cu brio.

Ce aşteptaţi de la viitor?
M.T. Mi-aş dori să ajung cu aceşti copii să reprezentăm cu succes România la campionate internaţionale. Pe de altă parte, chiar cred că ceea ce fac eu ar trebui să se dezvolte la nivel naţional. Oamenii legii trebuie să lucreze în instituţii de învăţământ şi să le explice copiilor ce înseamnă violenţa.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: