Ploieşti: Ion Stan are grijă de locatarii de la bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatului i-a plăcut mereu să aibă grijă de oameni, să îi sfătuiască şi să îi ajute. S-a preocupat, pe rând, de interesele angajaţilor, ale şomerilor şi ale locatarilor de la bloc.

În timpul şcolii pe care a urmat-o departe de casă, tocmai la Arad, a lucrat ca pedagog la căminele de elevi din campus, cu banii câştigaţi reuşind să se întreţină. După terminarea cursurilor, timp de aproape doi ani de zile a fost angajat la o societate româno-libiană, în pustiul Sahara, unde se ocupa de sistemul de irigaţii pentru culturile de zarzavaturi care se făceau în anumite zone.

Şef de sindicat
În anul 1989, a fost ales în sindicatul societăţii Petrobrazi unde lucra în perioada aceea, iar pe urmă a devenit vicepreşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor Prahova-filiala CNSLR Frăţia. 

I-a plăcut să ajute oamenii şi să lupte pentru drepturile lor, în 1994 înfiinţând Liga Judeţeană de Întrajutorare a Şomerilor, care se ocupa de reconversia profesională a celor rămaşi fără un loc de muncă. Activitatea ligii a fost apreciată şi susţinută inclusiv de lideri de sindicat francezi, după cum spune Ion Stan.

A înfiinţat UAP

Tot în anul 1994, Ion Stan a creat Uniunea Asociaţiilor de Locatari care după 1996 şi-a schimbat denumirea în Uniunea Asociaţiilor de Proprietari. „Ideea acestei uniuni a plecat de la faptul că unii directori de regii nu prea iubeau aşa sindicatele şi negociau direct cu asociaţiile de proprietari. Iar aceste asociaţii avea un sistem haotic de funcţionare, săptămânal intram în posesia datelor unor experţi din care reieşea că zece administratori sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu sau chiar delapidări” îşi aminteşte Ion Stan.

Perioada de început în fruntea asociaţiilor de proprietari a fost una foarte grea pentru acesta: „Erau foarte multe dosare de delapidări la început şi unele dintre acestea depăşeau costul unui apartament”.

Se ocupă de peste 1.000 de asociaţii
A plecat la drum cu 15 asociaţii de proprietari afiliate la Uniune pentru ca, în prezent, să ajungă la 1.400 dintr-un total de 1.800 de asociaţii câte există în Ploieşti. Nici astăzi neregulile nu au dispărut cu desăvârşire, chiar dacă asociaţiile sunt obligate să întocmească şi să depună bilanţuri contabile semestriale.

„Chiar săptămâna trecută am descoperit două asociaţii de proprietari neafiliate la Uniune unde era haos total. Preşedintele era doar cu numele, ştate de plată nu existau, calculul căldurii se făcea după ureche, iar registrele de evidenţă ale sumelor încasate nu erau cu toate că din fiecare asociaţie făcea parte o persoană publică cu răspundere la nivel de judeţ”, a mai precizat Ion Stan.

În situaţia în care asociaţiile de proprietari intentează proces administratorilor, Uniunea Asociaţiilor de Proprietari îi sprijină pe locatari în instanţă, fără a cere vreun onorariu. „Chiar acum avem vreo patru dosare pe rol pentru delapidări cu sume cuprinse între 40-100.000 de lei, în zone precum Malu Roşu, Bariera Bucov şi Vest”.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cum reuşiţi să îi împăcaţi pe cei care vin la Uniune?
I.S.: Pe toţi cei care vin la birou încercăm să îi îndrumăm conform legislaţiei în vigoare. Unii dintre ei pleacă mulţumiţi iar alţii nu, nu se poate să împaci pe toată lumea. Sunt şi multe sesizări justificate din partea locatarilor şi atunci facem tot posibilul să îi ajutăm.

Care sunt probleme asociaţiilor de proprietari din Ploieşti?
I.S.: În primul rând există probleme între cei care şi-au montat centrale termice şi cei conectaţi la sistemul centralizat de încălzire care locuiesc în acelaşi imobil. Problemele apar de la părţile comune pe care sunt obligaţi să le plătească toţi. Mai sunt şi probleme cu anumiţi operatori de servicii publice, dar sperăm să se rezolve tot aşa cum aşteptăm şi demararea procesului de reabilitare termică a celor 200 de blocuri din oraş, aşa cum a promis primarul.

CE-I PLACE
„Îmi place liniştea în special şi să respect oamenii, dar şi aceştia să mă respecte pe mine. Îmi place disciplina, corectitudinea”.

CE NU-I PLACE
„Nu-mi plac zgomotele, urletele şi alte manifestări de genul acesta. Nu-mi place să aud oamenii cum se înjură şi se jignesc între ei”.

PROFIL

Născut
07.09.1949, Ariceştii Zeletin

Studii
Grupul Şcolar Întreprinderea de Vagoane Arad

Profesie
tehnician

Familie
căsătorit, o fată

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite