Ploieşti: Ecologizare de proporţii la Păuleşti de Ziua Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Mondială a Mediului a fost marcată printr-o serie de manifestări menite să atragă atenţia tuturor cât de important este să avem grijă de natură.

Sute de elevi şi funcţionari publici din cadrul Prefecturii, Primăriei şi Consiliului Judeţean s-au înarmat cu mănuşi şi saci de gunoi şi au mers pentru a ecologiza zona de agrement de la Păuleşti. Deşi la o primă vedere pajiştea părea curată, voluntarii au adunat peste 600 de saci de gunoaie, ceea ce echivalează cu 20 de metri cubi de deşeuri.

Corina Iordache, elevă în clasa a IV-a la şcoala din Păuleşti a venit împreună cu colegii ei să cureţe spaţiul verde: „Cred că trebuie să avem grijă de mediu şi nu să aruncăm hârtiile pe jos”, a spus fata.

La acţiune au participat şi 15 deţinute de la Penitenciarul de Femei Târgşor, printre care şi măicuţele de la Tanacu, acuzate că ar fi ţinut o altă măicuţă legată pe cruce, timp de trei zile, fără mâncare, fapt care a dus la decesul acesteia. 

Se vor da amenzi
Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma a precizat că speră ca această acţiune să nu se mai repete, iar cei care vin la iarbă verde la Păuleşti şi îşi lasă resturile la întâmplare, să îşi revizuiască atitudinea.

„Protejarea mediului nu înseamnă să devii îngrijitorul unor nesimţiţi care nu ştiu să facă curat în urma lor, ci conceperea unor strategii pentru producerea şi folosirea energiilor alternative”, a declarat Mircea Cosma. Acesta a mai precizat că de weekendul acesta inspectorii Gărzii de Mediu vor patrula în zonă şi îi vor amenda pe cetăţenii care aruncă gunoaiele pe domeniul public.

Elevii s-au întrecut în protejarea mediului
Pentru a-i face pe copii să înţeleagă cât de importantă este protejarea naturii,  reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova au organizat concursul „Gândeşte verde, gândeşte curat!”. Proiectul a constat în acţiuni ecologice şi campanii de informare despre protecţia mediului realizate de elevii unităţilor de învăţământ înscrise la concurs.

La eveniment au participat copii din 14 şcoli atât din Ploieşti cât şi din judeţ care au desfăşurat acţiuni de ecologizare, seminarii şi workshop-uri pe teme ecologice, colectare de deşeuri reciclabile, plantare de puieţi, amenajarea de noi zone verzi şi întocmirea unui „jurnal de bord”, în care au fost trecute toate acţiunile efectuate, pe zile, exemplificate cu fotografii.

Tone de maculatură
În cadrul proiectului s-au organizat 150 de acţiuni de educaţie ecologică pentru elevi şi de sensibilizare a comunităţii, s-au colectat 4.720 kg maculatură, 30 kg aluminiu şi 340 kg PET-uri. Copiii au plantat  925 pomi în curţile şcolilor şi în parcurile din oraş şi au făcut 13 acţiuni de ecologizare în pădurile şi zonele verzi ale judeţului.

Cei care au participat la proiect au fost recompensaţi cu o diplomă şi au primit cadouri din partea sponsorilor.

Cei mai buni ecologişti
Pe podium au urcat trei instituţii de învăţământ care au obţinut cel mai mare punctaj din concurs. Locul I a revenit Şcolii Generale „Inv. Nicolae Dinu” Dumbrava, locul II Şcolii Generale „Sf. Vasile” Ploieşti, iar locul III Şcolii Generale „Nicolae Bălcescu”  Ploieşti.

„Mi-a plăcut să particip la proiect. Am plantat flori în curtea şcolii, am împărţit fluturaşi, am adunat gunoaie şi am desenat peisaje din natură”, ne-a spus Alina Secreţeanu, elevă în clasa a VI-a la Şcoala Generală „Nicolae Bălcescu” din Ploieşti.

Marş în centrul oraşului
Pentru a trage un semnal de alarmă de Ziua Mediului, reprezentanţii organizaţiei de studenţi AIESEC au organizat un marş în centrul oraşului intitulat „Trăieşte Verde”. Acţiunea este menită să le arate oamenilor care sunt beneficiilor protejării naturii şi să îi convingă că este nevoie de un mediu mai curat.

Ziua Mondială a Mediului a fost instituită în 1972 pentru celebrarea Conferinţei „Ecologia Umană" de la Stockholm.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite