Ploieşti: Culturile riscă să fie distruse de grindină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale au înaintat memorii către Ministerul Agriculturii, însă fără niciun rezultat.

Zeci de mii de hectare de culturi agricole sunt în pericol de a fi distruse zilele următoare de grindină. Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină din judeţul Prahova, singura din ţară, a primit deja avertizare pentru zilele de joi şi vineri de la Institutul Naţional de Meteorologie dar, din păcate, nu poate lua nicio măsură din cauza lipsei banilor.

Anul acesta, deja au fost distruse de grindină suprafeţe importante de culturi, dintre care cele mai afectate au fost 40 de hectare de vie la Ceptura.

Banii s-au blocat între ministere
 Încă de la începutul anului, angajaţii Unităţii Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină şi Stimularea Precipitaţiilor-Prahova aşteaptă fonduri de la Ministerul Agriculturii pentru a-şi desfăşura activitatea. Acum o lună, prefectul Radu Oprea şi directorul Direcţiei Agricole, Ioan Dragomir au făcut demersuri la minister, însă fără succes.

“Am solicitat de la minister două milioane de lei pentru anul acesta, ni s-au promis banii, însă lucrurile s-au blocat undeva între Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finaţelor”, a declarat prefectul judeţului.

Legea nu are norme de aplicare
 Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, anul trecut, a fost dată Legea 173 privind intervenţiile active în atmosferă care prevede înfiinţarea Administraţiei Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, această instituţie urmând să asigure şi componenta financiară a unităţii din Prahova. Însă, până acum, nu au fost aprobate nici măcar normele de aplicare ale legii şi cu atât mai puţin crearea instituţiei care ar trebui să asigure finanţarea pentru sistemul antigrindină.

Unitatea de Combatere Antigrindină din judeţ este prevăzută cu 12 puncte de lansare a rachetelor dintre care 10 în judeţul Prahova şi două în Buzău. Capacitatea acestora pentru protejarea culturilor este de 80.000 de ha, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din suprafaţa agricolă a judeţului.

Perioada critică pentru afectarea culturilor
Şi anul trecut sistemul antigrindină a funcţionat cu întârziere, acesta primind bani de la guvern tocmai în luna iulie. “În 2008, am lansat 20 de rachete deoarece am funcţionat după 25 iulie. Acest lucru s-a întâmplat pentru că nu am avut un buget alocat de la începutul anului”, ne-a declarat Constantin Nicolescu, şeful Serviciului antigrindină din cadrul Direcţiei Agricole Prahova.

Sezonul de acţiune al rachetelor antigrindină este ultima decadă a lunii aprilie-sfârşitul lunii septembrie, aceasta fiind perioada cea mai critică pentru afectarea culturilor de grindină. În prezent, unitatea deţine stocuri de rachete astfel încât poate acoperi necesarul pentru 2009, chiar dacă aproape o treime dintre acestea sunt expirate, după cum susţine şeful serviciului. 

Devalizat de hoţi
Din cauza faptului că nu a mai funcţionat din luna august a anului trecut, punctul de lansare a rachetelor de la Boldeşti-Scăeni nu păstrează decât urmele ţevilor care au fost furate de localnicii de etnie romă şi o platformă betonată într-un câmp plin de verdeaţă.

“S-a furat tot ce se putea. De aceea noi am adoptat un sistem portabil şi atunci când lansăm rachetele antigrindină, aducem un gard pentru împrejmuirea spaţiului şi montăm nişte dispozitive pentru lansarea rachetei. De asemenea, oamenii care se ocupă de această operaţiune sunt cazaţi în nişte barăci mobile”, a mai precizat Constantin Nicolescu.

Raza de acţiune a rachetelor antigrindină este de 10 km, iar timpul de reacţie de maxim două minute, anul trecut cu un leu cheltuit pe rachetele antigrindină lansate fiind evitate pagube în valoare de trei  lei.

Amplasare sisteme antigrindină
Cele 12 puncte de lansare a rachetelor sunt: Boldeşti-Scăeni, Valea Călugărească, Ceptura, Tătaru, Tohani, Mehedinţa, Băicoi, Câmpina, Vărbilău, Proviţa (Prahova), Pietroasele şi Vipereşti (Buzău).

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite