Ploieşti: Comorile dacice au ajuns la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată pe teritoriul României sunt prezentate publicului patru  dintre cele 12 brăţări dacice recuperate cu mari eforturi de statul român. Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova a vernisat astăzi în premieră la Ploieşti expoziţia itinerantă „Comorile dacilor", a Muzeului Naţional de Istorie.

Pe lângă cele patru brăţări, realizate integral din aur, au mai fost expuse alte şase brăţări de argint descoperite de arheologi chiar în Prahova, la Coada Malului, dar şi obiecte de podoabă, monede, coifuri şi alte piese valoroase din aur sau argint aurit.

Eforuri uriaşe pentru recuperare

„Pentru a reuşi să recuperăm aceste brăţări a fost realizată o acţiune sub acoperire, însă ea s-a finalizat foarte greu. Din cunoştinţele noastre mai sunt de recuperat acum alte 12 brăţări dacice, însă există informaţii că ar exista chiar 13. Brăţările datează din prima jumătate a secolului I Înainte de Chistos, toate patru fiind recuperate din Germania", explică unul dintre organizatorii acestei expoziţii, Ernest Oberlander-Târnoveanu, specialist din cadrul Muzeului Naţional de Istorie.

Obiectele de tezaur au fost descoperite pe teritoriul ţării şi cele mai multe au ajuns peste hotare, fiind comercializate cu 30.000 de euro bucata. „Au fost vândute la preţuri de nimic, cei care le-au găsit puteau să le aducă la Muzeul Naţional de Istorie, care ar fi stabilit o recompensă pentru fiecare obiect în parte", mai spune Târnoveanu.

Paza bună şi primejdia rea

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova a alocat din fondurile proprii un buget de 80.000 de lei pentru a asigura paza acestor piese. Un gardian păzeşte sala de expoziţie permenent, iar obiectele au fost asigurate pe perioada transportului lor şi pe durata expunerii în muzeul ploieştean. Obiectele de tezaur sunt expuse într-o cameră special amenajată la subsolul instituţiei.

„Ploieştenii pot vizita această colecţie zilnic între orele 9.00 şi 16.00, însă în sala de expoziţie nu pot intra grupuri mai mari de 10 persoane", explică directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Lia Voicu. Cei care vor vizita expoziţia în grupuri organizate vor achita 4 lei pentru un bilet, însă preţul întreg pentru o vizită este de 16 lei.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite