Ploieşti: Christian Vasile deţine un record naţional la rezolvarea cuburilor Rubik

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christian doreşte să concureze şi la Bucureşti
Christian doreşte să concureze şi la Bucureşti

Pasiunea pentru cuburile Rubik a descoperit-o pe când studia în Danemarca, însă, abia mai târziu, la revenirea în ţară, a început să participe la concursurile de profil, reuşind să-şi îmbunătăţească timpul de rezolvare.

Christian a ajuns în Danemarca printr-o fundaţie. A plecat de la Colegiul Naţional „Jean Monnet" şi a studiat pentru un an de zile la o şcoală dintr-un sat danez. „Şcoala de acolo este mult mai uşoară, elevii fac 4 ore pe zi cel mult, iar tinerii fac sport sau lucrează, joburile pentru ei fiind ceva normal", spune elevul.

Pentru că nu avea voie să lucreze, lucru impus de fundaţie, tânărul a făcut mult sport, dar a descoperit şi alte lucruri noi.

„În noiembrie 2008, la o întâlnire a fundaţiei, unul dintre voluntari mi-a spus că este campion naţional danez la speedcubing iar sora sa este şi ea pasionată.

M-a uimit faptul că băiatul putea face un cub Rubik fără să se uite la el. Mi-am luat un cub din piaţă şi în 2 săptămâni am învăţat să-l rezolv", spune Christian.

De la o idee la un hobby

Fiindcă avea foarte mult timp liber la dispoziţie, elevul a exersat metodele de a face un cub, iar după aproximativ o lună şi jumătate a reuşit să rezolve culorile cubului în numai 40 de secunde.

După câteva luni a fost invitat de colegii danezi să participe la o competiţie de profil, însă, nu a reuşit să aibă un timp de rezolvare mai mic de 39 de secunde.

Totuşi, participarea la această competiţie a fost pentru el o motivaţie să înveţe şi mai mult. Anul trecut în luna octombrie, după ce a revenit în ţară şi a reluat cursurile la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul", Christi a participat la un concurs organizat în Ungaria.

Aici, el a reuşit să rezolve un cub Rubik în numai 26,72 de secunde, fiind potrivit recordurilor contorizate de Asociaţia Mondială a Cuburilor Rubik, al treilea record înregistrat în România.

Cel mai mare record aparţine unui tânăr din Bucureşti şi este de 21 de secunde, iar al doilea aparţine unui alt tânăr român stabilit în Finlanda, fiind de 25 de secunde.

„Există competiţii pentru speedcuberi care îl rezolvă fără să se uite la el, sau folosind doar o mână sau cu ajutorul picioarelor. Eu aş vrea să încerc cuburile mai mari, care sunt şi mai greu de rezolvat, dat fiind faptul că implică mai multe metode", spune elevul.

Speedcuber România

În fiecare zi, Christian repetă cel puţin o jumătate de oră rezolvările unui cub. El are mai multe cuburi, unele cu mai puţine pătrăţele, pe care le-a îmbunătăţit pentru a se mişca foarte repede.

Christian, alături de ceilalţi tineri pasionaţi de viteză în ceea ce priveşte cuburile Rubik speră că anul acesta să poată fi organizată la Bucureşti prima competiţie de acest gen din ţara noastră, mai ales că, participarea la un concurs naţional ar fi mult mai ieftină pentru el.

„Rămâne o pasiune costisitoare, pentru că la o competiţie de profil trebuie să plătesc toate cheltuielile de transport, cazare şi masă, care pornesc de la 100 de euro cel puţin", adaugă tânărul.

El intenţionează să aplice pentru un loc la facultate în Danemarca, după finalizarea studiilor liceale, fiind atras de domeniul multimedia design şi comunicaţii dar fiind convis şi că în această ţară ar avea mai multe şanse de afirmare decât în România.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum ai ajuns în Danemarca?

C.V.: Am mers în această ţară în vara anului 2008, fiind elev de schimb. Am depus o cerere, am fost selecţionat şi am participat la un interviu. S-a întâmplat să fie Danemarca, deşi eu la acel moment îmi doream foarte mult să ajung în Germania. Acum nu regret că am studiat în această ţară.

 

Ce ai făcut acolo?

C.V.: Am plecat din Ploieşti, un oraş cu sute de mii de locuitori şi am ajuns într-un sat cu aproximativ 1.500 de locuitori. Am mers la cursurile şcolii din această zonă şi am studiat, dar m-am înscris şi într-un club sportiv, unde făceam fotbal şi handbal, din cauză că la ei sunt cursurile scurte şi aveam foarte mult timp liber la dispoziţie.

Ce-i place:

„Îmi place ceea ce fac, îmi place internetul, lucrez în acest domeniu şi sunt şi blogger, am un blogg personal pe care postez de aproape trei ani, deşi în ultima perioadă nu am avut suficient timp să mă ocup serios de el", spune tânărul.

Ce nu-i place:

Elevul spune că nu îi place România, având în vedere că ştie cum este în alte ţări străine, în special nu îi place viaţa de aici, nu este mulţumit de ceea ce face în acest moment dar şi faptul că nu i se oferă foarte multe perspective.

PROFIL

NĂSCUIT:

4 mai 1991, Ploieşti

STUDII:

Elev clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul"

FAMILIE:
Are o soră de 12 ani

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite