Ploieşti: Câinii Poliţiei Municipiului Ploieşti, agenţi fără uniformă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Câinii Poliţiei Municipiului Ploieşti, agenţi fără uniformă
Ploieşti: Câinii Poliţiei Municipiului Ploieşti, agenţi fără uniformă

17 patrupede alcătuiesc cea mai bună generaţie din istoria poliţiei locale, iar în curând, unitatea va avea în dotare şi un câine de detectare a cadavrelor

Poliţia Ploieşti are în dotare şapte masculi şi zece femele din rasa Ciobănesc German, animale cu o inteligenţă şi o pregătire deosebite, care îi fac parteneri de nădejde pentru agenţii care îi au în primire.

Doi dintre câini sunt antrenaţi pentru a lua urma infractorilor sau persoanelor dispărute, unul este folosit la detectare de droguri şi restul sunt câini de însoţire-patrulare.

Poliţiştii sunt mândri de ei şi spun că mai mulţi, mai bine întreţinuţi şi pregătiţi nu au fost niciodată. „Sunt extraordinari, patru provin din centrul de dresaj de la Sibiu, şase sunt de la fostul centru din comuna Ciorani şi restul din pepiniera proprie”, a declarat agentul Valentin Arsene, poliţist şi dresor cu state vechi.

Predresaţi de mici
De la vârsta de trei luni patrupedelor li se face predresaj cu agentul, respectiv joacă cu aport, exerciţii de mers la picior, de deprindere a poziţiilor aşezat şi culcat, obişnuirea cu locurile aglomerate, obişnuirea cu focul de armă, cu urcatul în maşini şi, nu în ultimul rând, deprinderea învăţarea animalului să refuze hrană de la alte persoane.

La împlinirea vârstei de un an, toţi câinii merg la Sibiu, la un stagiu de pregătire. În prezent, doi dintre câinii Poliţiei Ploieşti se află la Sibiu şi se vor întoarce acasă la sfârşitul lunii august. Printre ei se află Gebad, un exemplar care promite să fie cel mai bun din istoria câinilor poliţişti ploieşteni, fiind înzestrat cu calităţi deosebite.

„Animalelor trebuie să le acorzi atenţie zilnic. Le facem pansajul, respectiv le pieptănăm şi le spălăm. Zilnic facem pregătirea de intrare în program, timp de o oră”, a explicat agentul Valentin Arsene.

Pensionare la opt ani
Veteranul din padocuri este Asad, un mascul în vârstă de nouă ani, căruia urmează să i se facă actele pentru clasare. De regulă, acest lucru se face la opt ani, dar sunt şi cazuri în care câinii nu mai dau randament după o perioadă mai scurtă.

Demni de laudă sunt, conform poliţiştilor, şi Ceck, unul din cei doi câini de urmă, şi Alma, o căţea care nu mânâncă decât de la cel care o are în primire, chiar dacă îi cunoaşte şi pe ceilalţi agenţi ce lucrează cu patrupedele.

„Sunt foarte utili întrucât sunt ascultători, docili şi buni executanţi ai ordinelor care li se dau”, a declarat comandantul adjunct al Poliţie Municipale Ploieşti, comisar şef Alexandru Şteoalfă.

Câinii au pregătire polivalentă
Prin prezenţa lor pe teren, dau siguranţă oamenilor legii şi descurajează infractorii.

 Nu s-a înregistrat nicio tentativă de ultraj asupra unui poliţist însoţit de câine. Patrupedele participă la reţineri de infractori, scotociri în teren, în clădiri, detectare persoane în autoturisme, luare de urmă, fugă de la locul faptei şi descoperire de stupefinate.

Patrulare se face în cartierele mărginaşe şi rău famate, ca Bereasca, Mimiu şi Gara de Nord, nu în zone centrale ale oraşului. Cât de curând, Poliţia Ploieşti va avea şi un câine special pregătit pentru detectarea de cadavre.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite