Ploieşti: Bogdan Vintilă are grijă de trupurile şi sufletele oamenilor

Ploieşti: Bogdan Vintilă are grijă de trupurile şi sufletele oamenilor

Bogdan Vintila se împarte între medicină şi teologie

Este medic de peste 20 de ani, iar din anul 2000 este angajat la Serviciul de Ambulanţă Prahova însă, păstrează cu sfinţenie în inimă şi credinţa în Dumnezeu.

Bogdan Vintilă  a fost îndrumat spre medicină de către tatăl său. Când era student a lucrat ca asistent la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti, unde a intrat pentru prima dată în contact cu medicina.

După absolvirea Facultăţii de Medicină Generală, în 1987, a profesat la Predeal Sărari şi Drajna, fiind medic de familie. În 1998 a fost solicitat la Târgu Mureş, la serviciul de urgenţe Smurd. A mai lucrat un an la Centrul de Primiri Urgenţe de la Buşteni, iar în anul 2000 s-a angajat la Serivicul de Ambulanţă Prahova.

„Eu nu pot face abstracţie la pacient de suflet. Totdeauna mă gândesc la sufletul pacientului, pentru că nu se poate trup fără suflet şi nici suflet fără trup", este de părere medicul.

În cei 12 ani de experienţă la Serviciul de Ambulanţă spune că i-au trecut prin mâini mii de cazuri şi a văzut oameni suferinzi, însă a avut oportunitatea să vadă şi mulţi pacienţi care au sfidat moartea „Cred în învieri. Sensul vieţii noastre este învierea. Nu ştiu dacă sunt minuni ale vremurilor noastre actuale când este posibilă resuscitarea, dar am văzut mulţi oameni înviaţi din morţi", spune medicul.

Teolog cu credinţă

Dincolo de meseria de medic Bogdan Vintilă a ales să se formeze şi ca teolog. Nu aspiră la un statut de preot, pentru că nu se simte încă pregătit pentru acest drum, însă a ales să urmeze Facultatea de Teologie pentru că dorea să se regăsească pe sine şi „să se vindece".

În viaţa sa, lupta dintre credinţă şi trupesc este continuă, la un moment dat încercând chiar să trăiască la Mănăstirea Turnu din Târgşoru Vechi. Locul său preferat este Ierusalimul, pe care l-a vizitat de opt ori până acum.  

„Am fost  la Ierusalim pentru că acolo este un duh bun, acolo mă încarc cu multă credinţă şi apoi le-o transmit şi celor din jurul meu. Însă ca să ajung acolo trebuie să trec peste provocări mult mai mari şi mai grele. Mi-aş dori să merg la Ierusalimul ceresc, dar este foarte greu să ajungi acolo", este de părere Bogdan.

Dorinţa sa de a studia teologia vine de la Nicodim Bujor, un părinte bătrân din Ploieşti care l-a sfătuit să meargă pe această cale. De la idee la realizare nu a fost decât un pas, mai ales că aceasta reprezenta şi o dorinţă mai veche de-a sa.

Mai mult, pacienţii săi care sunt deschişi la dialog, primesc de la medicul de suflete şi vorbe de duh, nu numai îngrijiri medicale.

„Trebuie să-ţi îngrijeşti trupul, dar şi sufletul, pentru că bolile sunt doar consecinţe ale greşelilor noastre", mai spune Bogdan Vintilă.

Cum vedeţi sufletul omului?

Sufletul este o scânteie de la Dumnezeu. Societatea a rămas cantonată în materie, însă totul este de la Dumnezeu. Aş vrea ca toată lumea să-L cunoască şi iubească, însă consider că trebuie respectată libertatea omului.

Ce doriţi de la viaţă?

Trăiesc în lume şi încerc să găsesc o soluţie să ajut trupul şi sufletul. Seriviciul de Ambulanţă este ceea ce mi-am dorit să fac în medicină, pentru că trebuie să preiau pacientul din stradă şi să îl aduc în condiţii foarte bune la spital, unde este îngrijit. Am reuşit să ridic în curtea Ambulanţei Prahova o cruce, însă mi-aş dori să pot face şi o biserică.

Ce-i place:

„Iubesc frumosul, Raiul, care se prefigurează în noi sub forma virtuţiilor, a curăţeniei. Îmi place să merg la Ierusalim, dar mi-a plăcut foarte mult şi să pictez, deşi m-am oprit când a trebuit să fac icoane pentru că nu aş fi reuşit să le realizez".

Ce nu-i place:

„Nu-mi place de mine, chipul meu interior este foarte deformat. Ideea este că nu îmi doresc să ajung perfect, ci doar un om normal, prin care să poată lucra Dumnezeu. Nu aş putea face preoţie pentru că sunt prea păcătos pentru asta"

PROFIL

NĂSCUT:
16 ianuarie 1961, Bucureşti

STUDII:
Facultatea de Medicină Generală, Facultatea de Teologie Târgovişte

FAMILIE:
Necăsătorit


Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: