Ploieşti: Alexandru Marin şi-a dedicat viaţa zborului cu paraşuta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instructorul a efectuat peste 3400 de salturi cu parasuta
Instructorul a efectuat peste 3400 de salturi cu parasuta

Are 67 de ani şi, din când în când, la propriu, este cu capul în nori. Merge la diverse mitinguri aviatice şi se plimbă cu avionul în amintirea vremurilor când era un renumit instructor de paraşutism.

Casa lui Alexandru Marin este un mic muzeu. Pereţii sufrageriei sale sunt tapetaţi cu poze şi afişe ce reprezintă avioane care au făcut istorie în cele două războaie mondiale, iar în vitrină, în loc de bibelouri are tot avioane, de pasageri, în miniatură, confecţionate din plastic.

În plus, într-un colţ de cameră dedicat pasiunii sale de-o viaţă-paraşutismul, Alexandru are expuse medalii, diplome şi steaguri ale unor ţări care au participat la competiţii aeronautice. Şi biblioteca sa te duce cu gândul tot la aviatică, fostul instructor de paraşutism deţinând o colecţie impresionantă de cărţi, dicţionare şi reviste de profil.

Privea avioanele de pe stadion

„Eram mic copil şi locuiam cu părinţii în zona stadionului Astra. Eram copil de mingi şi eram îndrăgostit de sport în general. Bineînţeles, fotbalul era preferatul meu. Şi când mă aflam pe teren urmăream cu mare interes nu doar meciurile care se disputau, ci şi avioanele care treceau pe  desupra stadionului şi care se vedeau atât de mici. Eram fascinat şi pe paraşutiştii care săreau din ele" povesteşte, cu nostalgie, Alexandru Marin.

A lucrat ca lăcătuş în construcţii până în 1963, când a fost încorporat pentru stagiul militar la Unitatea de Paraşutism din Buzău. Acolo a efectuat primele 26 de salturi cu paraşuta.

„Era ceva extraordinar, mi se împlinise visul. Ni se spunea „spionii" pentru că, de obicei, în caz de război, erai lansat în spatele frontului inamic. Am făcut salturi de noapte, pe apă, cu armament, tot ce se putea face la acea vreme. La primul meu salt am ţipat cât m-au ţinut puterile de frică, de emoţie", susţine acesta.

Instructor de paraşutism a devenit în 1968, după absolvirea unor cursuri de specialitate. Timp de opt ani a lucrat la Aeroclubul „Mircea Zorileanu" din Braşov.

„A fost o perioadă memorabilă. La Braşov erau în acei ani 11 paraşutişti în loturile naţionale. Erau tineri extraordinari care vroiau şi se luptau să facă performanţă. Munca mea era să merg şi prin licee să recrutez elevi pentru paraşutism. Îi testam imediat să văd dacă sunt buni pentru aşa ceva. Îi alegeam pe cei care erau siguri pe ei, aveau încredere în forţele proprii. Erau cursuri complexe, despre aerodinamică, meteorologie, noţiuni de fizică de matematică, de psihologie", spune fostul instructor.

 A luptat pentru viaţa sa de zeci de ori

Alexandru Marin nu a fost ocolit de pericol în cei 26 de ani de muncă ca instructor. El povesteşte că, în anul 1978, la un miting aviatic care a avut loc la Stejnic, era să moară „îmbrăţişat" în tandem cu un sportiv din lotul naţional, la câteva ore după ce trei paraşutişti cubanezi şi-au pierdut viaţa pentru ca paraşutele de rezervă au fost stricate.

„Am avut luciditate şi foarte mare încredere în mine. Asta ne-a salvat pe amândoi", explică Alexandru.

Întrebări şi răspunsuri

Care au fost cele mai bune paraşute cu care aţi efectuat salturi?

A.M: Eu am efectuat peste 3400 de salturi şi am avut peste 10.000 de cursanţi în total. Am început cu paraşuta AV28, de la Aurel Vlaicu, apoi cu T4, care erau confecţionate în Rusia. Foarte bune erau şi cele cehoslovace-PTCH. Mai târziu au apărut la noi şi cele germane şi americane, acestea din urmă fiind cele mai bune.

Copiilor dumneavoastră le-aţi transmis pasiunea pentru paraşutism?

A.M.: Am cinci copii, trei fete şi doi băieţi. Pe toţi i-am plimbat cu avionul şi le-am arătat lumea de sus. Nu au avut însă curaj să şi sară din avion cu paraşuta, oricum nu oricine e potrivit pentru aşa ceva şi obligatoriu îţi trebuie cursuri de specialitate.

Ce-i place

Alexandru Marin joacă popice şi spune că îi place să meargă pe jos. Când se întâlneşte cu prietenii joacă table, cărţi şi poker. Îşi găteşte singur şi se laudă cu faptul că este un bun gospodar.

Ce nu-i place

„Nu-mi place omul care încearcă să păcălească, minciuna şi nici lipsa de respect pentru cei care ştiu meserie şi lipsa de respect pentru bătrâni", susţine Alexandru Marin

Profil

Născut

22 aprilie 1943, Ploieşti

Studii

Şcoala profesională de lăcătuş

Familie

Divorţat, are cinci copii

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite