„Plantăm fapte bune în România“. 78.750 de copăcei plantaţi pe 30 de hectare de teren degradat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din 2011, voluntarii asociaţiei au plantat peste 78.700 de copăcei. FOTO „Plantăm fapte bune în România“
Din 2011, voluntarii asociaţiei au plantat peste 78.700 de copăcei. FOTO „Plantăm fapte bune în România“

„Plantăm fapte bune în România“ este o iniţiativă a societăţii civile tinere din România, bazată pe voluntariat şi care a a mobilizat, din 2011, 4.850 de voluntari, cu ajutorul cărora au fost plantaţi peste 78.700 de copăcei, pe 31 hectare de teren, inclusiv în Prahova

Programată a se derula pe o perioadă de 5 - 7 ani la nivel naţional, iniţiativa constă în acţiuni de conştientizare, semnalarea tăierilor de păduri ilegale, plantarea pe terenuri publice care în prezent nu sunt incluse în fondul forestier, monitorizarea plantărilor şi efectuarea de lucrări de întreţinere până la reuşita finală.

Din 2011, iniţiativa „Plantăm fapte bune în România“ a organizat plantări pe 31 hectare de teren public aflat în situaţii dificile: suprafeţe agricole degradate, care suferă de alunecări sau se află în regiuni afectate de fenomenul deşertificării. Iniţiativa se bazează pe voluntariat şi a reuşit în această perioadă plantarea a 78.750 de copăcei cu ajutorul a 4850 de iubitori de natură, în folosul comunităţilor.

Astfel, acţiunile de împădurire au devenit cea mai mare sursă de dezvoltare a proiectului: în cele două anotimpuri potrivite plantărilor din 2012, primăvara devreme şi toamna târzie, au fost organizate împăduriri în 7 judeţe, pe 17,3 hectare, alături de 1680 de voluntari. Puieţii plantaţi în Argeş, Constanţa, Ialomiţa, Prahova – la Breaza, Mureş, Satu Mare şi Timiş au fost aleşi în funcţie de recomandările specialiştilor în silvicultură.

În vara anului trecut au fost realizate şi primele acţiuni de îngrijire ale plantaţiilor care fuseseră deja realizate, fie în toamna lui 2011, fie din primăvara lui 2012: în 5 judeţe au intervenit 298 de voluntari, printre care şi persoane private de libertate.

Pentru că societatea civilă semnalează frecvent furturile de păduri sau administrarea defectuoasă a acestora, „Plantăm fapte bune în România“ a lansat o aplicaţie online, gratuită, care să îi implice pe toţi iubitorii de natură în raportarea acestor cazuri: Harta tăierilor de păduri.

Astfel,  publicul larg poate să acţioneze pentru salvarea pădurilor şi să determine decizia autorităţilor în cazurile care nu este respectat Codul Silvic. Astfel, faţă de cele 123 de raportări la nivel naţional, în 2012 au fost înregistrate 1.284 de raportări în toate judeţele din România.

În judeţul Argeş a fost realizată o acţiune în teren de verificare a raportărilor, cu echipaje formate din voluntari şi autorităţi. Autorităţile au comunicat existenţa a 30 de dosare penale deschise, din care 11 datate după acţiunea voluntarilor din teren.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite