Pictoriţă de 12 ani câştigătoare de concursuri internaţionale: „Spaţiile expoziţionale sunt rezervate artiştilor consacraţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 12 ani, Iarina Slobozeanu este o tânără pictoriţă din Ploieşti care a câştigat peste 50 de concursuri naţionale şi internaţionale. Cu toate acestea, lucrările sale nu îşi găsesc spaţiu în locurile clasice pentru expoziţii pentru că sunt rezervate artiştilor „consacraţi“.

Pe când Iarina avea trei ani, părinţii şi-au dat seama că desenele care umpleau toţi pereţii apartamentului sunt mai mult decât simple mâzgălituri de copii şi că, orice ar face, fetiţa va continua să facă din casă primul său spaţiu expoziţional. 

Aşa că au îndrumat-o către cursuri de pictură pe care Iarina le-a „terminat“ foarte repede. „Atunci m-am gândit prima dată serios ce să fac mai departe. La finalul clasei a IV-a m-am pregătit atât pentru admiterea la Liceul de Artă din Ploieşti cât şi pentru clasa de intensiv germană de la Colegiul Mihai Viteazul“, povesteşte fetiţa.

Într-un final, a învins a doua pasiune a Iarinei, limba germană. „M-am gândit că de pictură mă pot ocupa în timpul liber. Pe de altă parte, ca pictoriţă la un profil de germană mă face să mă simt răsfăţaţă, pe când la Arte aş fi fost la fel ca ceilalţi colegi ai mei, nu aş fi fost diferită cu nimic“, explică fetiţa. 

Şi, într-adevăr, fiecare clipă liberă pe care o are este dedicată picturii şi deprinderii de noi tehnici. „Mi s-a reproşat uneori că nu am stilul de manual al elevilor de la Arte, însă nici nu vreau să pictez în aceste tehnici foarte «corecte». Mă pasionează foarte mult noutăţile din domeniu, stiluri noi şi materiale neconvenţionale“, spune Iarina.

Muzica pictată

Într-o vacanţă în Italia, de exemplu, Iarina a „furat“ o tehnică interesantă de pictură cu spray-uri colorate de la un artist stradal, aşa cum din numeroasele tutoriale de pe internet a învăţat multe alte tehnici. Dar sursa cea mai bogată pentru inspiraţia sa vine din imaginaţie. Ochi imenşi şi expresivi, note muzicale, pisici sau peisaje „răstălmăcite“ prind viaţă pe pânze, cartoane şi hârtii sub pensulele, culorile şi spray-urile Iarinei.

„O colecţie întreagă, de exemplu, este cu note muzicale. Am creat-o atunci când urma să fiu ascultată la muzică şi pentru că nu sunt deloc bună, i-am spus profesoarei că mă descurc mai bine să pictez muzica“, povesteşte micuţa pictoriţă. Totul, în culori puternice, vibrante şi vesele. „Îmi place să pictez foarte colorat, sunt un copil totuşi. Singurul tablou întunecat l-am făcut după incendiul din Colectiv, reprezentând note muzicale şi sufletele tinerilor care au murit acolo“, povesteşte Iarina. 

image

Pictura este forma supremă de relaxare pentru Iarina FOTO arhiva personală

Cu ajutorul părinţilor, care îi sunt un suport consistent pentru pasiunea sa, atât material, cât şi prin susţinerea necondiţionată, Iarina a început să aplice la diverse concursuri naţionale şi internaţionale şi a câştigat peste 50 dintre acestea. La 7 ani a fost cea mai tânără participantă la prestigiosul concurs Carmen Sylva organizat la Castelul Peleş şi a luat premiul I. S-au adăugat multe altele pe care le-a câştigat într-o competiţie deloc uşoară cu numeroşi copii talentaţi din ţară şi din întreaga lume.

 „Cel mai greu este la concursurile internaţionale, unde aplic online, dar de obicei nu ajung la premiere pentru că sunt departe şi nu-mi permit deplasarea. Ultimul de acest fel a fost în Canada. Am fost anunţată cu o săptămână înainte că am câştigat, însă este destul de complicat să procuri bilete de avion în timp atât de scurt“, povesteşte micuţa pictoriţă.

Expune în spaţii neconvenţionale

În urma concursurilor câştigate, Iarina a devenit membru onorific al Uniunii Artiştilor Plastici din Câmpina şi membru al iArt International, o importantă asociaţie de artişti plastici cu sediul la Iaşi. Recent, pictoriţa a câştigat şi o bursă în cadrul unui program de promovare a talentelor. „Arta stradală“, proiectul câştigător al acesteia, va presupune crearea unei colecţii de haine şi genţi pictate manual de Iarina, o altă pasiune a Iarinei. 

image

Ochii, o temă preferată de micuţa pictoriţă FOTO Dana Mihai

În ciuda performanţelor, cu excepţia vernisajelor colective, colecţiile fetiţei nu îşi găsesc locul, deocamdată, decât în spaţii neconvenţionale, biblioteci, şcoli sau chiar o cafenea din oraş. „Sunt şi locuri speciale pentru expoziţii, precum muzeele sau galeriile de artă. Însă, de fiecare dată, mi s-a spus că eu nu pot expune pentru că spaţiile respective sunt doar ale artiştilor consacraţi. Este destul de frustrant şi cred că ar trebui făcut mai mult pentru încurajarea talentelor şi a copiilor în special“, povesteşte micuţa artistă care nu se demoralizează încă şi pentru care pictura este forma supremă de relaxare.

Destinul Iarinei a fost încă de la început unul predestinat artei. Mama sa, care şi-a dorit foarte mult o fetiţă, i-a dat numele din admiraţie pentru actriţa Iarina Demian. Pictoriţa mai are o soră, mai mică cu doi ani, dar şi un frate, deja student.

Vă mai recomandăm

Cum a reuşit o româncă să-l cucerească pe regele Bahrainului. Femeia şi-a redescoperit peste hotare o pasiune din care scoate mii de euro

Artista care transformă textilele vechi în haine-unicat. „Când aruncăm un tricou, irosim 2.000 de litri de apă“

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite