UPDATE Liviu Luca, reţinut de DIICOT Ploieşti. Procurorii au percheziţionat mai multe proprietăţi ale sindicalistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Luca mai este cercetat în alte dosare FOTO Adevărul
Liviu Luca mai este cercetat în alte dosare FOTO Adevărul

Afaceristul Liviu Luca a fost reţinut luni seară după mai multe ore de audieri la sediul DIICOT Ploieşti şi după percheziţii la domeniul acestuia de la Păuleşti şi la mai multe adrese din Ploieşti. Luca este cercetat într-un dosar de spălare de bani, constituire de grup infracţional şi instigare la delapidare cu un prejudiciu de peste 14 milioane de lei

UPDATE ORA 22.10

Omul de afaceri Liviu Luca a fost reţinut luni seară de procurorii DIICOT Ploieşti, la capătul mai multor ore de audieri şi după percheziţiile care s-au desfăşurat în cursul zilei pe domeniul acestuia din Păuleşti şi la proprietăţi din Ploieşti.

Alte trei din cele şapte persoane din dosar audiate la sediul DIICOT Ploieşti au fost puse sub control judiciar.  

UPDATE ORA 15.40

Liviu Luca (62 de ani) a intrat din nou în vizorul anchetatorilor şi face subiectul unui dosar în care este cercetat pentru iniţiere a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi spălare de bani cu un prejudiciu de 14,5 milioane de lei. Procurorii DIICOT Ploieşti au descins luni dimineaţă pe domeniul acestuia din localitatea Păuleşti, din apropierea Ploieştiului, şi, timp de câteva ore, au percheziţionat imobilele de pe moşia care se întinde pe aproape opt hectare.

Pe domeniul de la Păuleşti, Liviu Luca are mai multe imobile, case ale familiei, dar şi ale personalului, precum şi un grajd, o piscină de dimensiuni olimpice, livezi, parcuri, dar şi un heliport. Tocmai această proprietate este vizată de procurori, sindicalistul Liviu Luca fiind suspectat că şi-ar fi însuşit 14,5 milioane de lei din conturile PSV Company, fostă Petromservice, pentru construirea ansamblului de locuinţe.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că în perioada  21 iulie 2005 - 06 martie 2009, SC PSV Company a virat în mod nelegal către SC Edilconst SA, în interesul suspectului Liviu Luca, suma  de 14,58milioane de lei reprezentând lucrări de construcţii executate la ansamblul sediu social şi anexe din Păuleşti”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Percheziţiile procurorilor DIICOT au continuat luni la mai multe imobile din Ploieşti, deţinute de Liviu Luca, în timp ce afaceristul a fost adus la audieri la sediul Procuraturii, alături de alte şase persoane. Şapte persoane, plus Liviu Luca sunt acuzate de constituire de grup infracţional organizat în scopul obţinerii de fonduri materiale din patrimoniul SC PSV Company.

Condamnări în alte două dosare

Liviu Luca mai are două condamnări cu executare în dosare cunoscute, însă deciziile nu sunt definitive. În noiembrie 2015, sindicalistul a fost găsit vinovat de două fapte de corupţie şi a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru rolul jucat în calitate de prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia.Potrivit rechizitoriului DNA, în cursul anului 2011, Liviu Luca a acţionat în aşa fel încât, folosindu-şi influenţa de prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, a înlesnit încheierea unui contract de management între societăţile Sind Tour Trading  SRL (administrator al unor hoteluri aflate în patrimoniul sindicatelor unde CNSLR Frăţia este acţionar majoritar) şi Tour Mirinvest SRL Timişoara, contract prin care cea de-a doua societate ar fi obţinut foloase necuvenite în sumă de 732.000 de euro.

În iulie 2014, Liviu Luca a primit şi o condamnare la 6 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de peste 83,5 milioane de euro în dosarul falimentării Petromservice. În dosar au mai fost condamnaţi şi Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan, precum şi foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol.

Cine este Liviu Luca

Inginer petrolist, devenit în 1990 liderul Federaţiei Sindicale Libere Petrom, Liviu Luca a fost considerat cel mai bogat sindicalist din România, averea sa fiind estimată la peste 400 de milioane de dolari. În 2002 a luat fiinţă Petromservice SA, din dividendele salariaţilor din petrol, iar Liviu Luca trece la conducerea firmei, funcţie în care rămâne şi după privatizarea Petrom.

Mult timp a fost creditat ca mâna dreaptă a lui Sorin Ovidiu Vântu, de altfel buni prieteni, cu ajutorul căruia a pus la cale şi falimentarea PSV, fosta Petromservice. PSV, coordonată de Liviu Luca şi controlată de Vântu prin off-shore-ul cipriot Elbahold Limited, avea, la momentul insolvenţei, participaţii la peste 50 de firme, printre care bănci, trusturi de presă, crame, combinate. Luca a fost implicat şi în echipa de fotbal Petrolul Ploieşti.

Apare în continuare cu funcţia de vicepreşedinte la CNSLR Frăţia, în ciuda condamnării, a fost delegatul organizaţiei sindicale în Consiliul Economic şi Social (CES) din România, apoi trimisul CES la Bruxelles, până în 2015.

UPDATE ORA 13.45

Omul de afaceri Liviu Luca a fost adus luni după-amiază la audieri la sediul DIICOT Ploieşti după ce, timp de mai multe ore, domeniul acestuia din Păuleşti a fost percheziţionat de procurori.

Percheziţiile continuă în Ploieşti, unde Liviu Luca deţine mai multe proprietăţi.

ORA 10.00

Procurorii DIICOT Ploieşti au descins luni dimineaţă la una dintre casele sindicalistului Liviu Luca, aflată în localitatea Păuleşti, din apropierea Ploieştiului.

Potrivit unor surse din cadrul DIICOT Ploieşti, percheziţiile ar avea legătură cu un dosar din 2014 deschis pe numele afaceristului. Percheziţiile s-ar putea extinde luni sau zilele următoare şi la o altă proprietate a lui Liviu Luca, din Ploieşti. 

Acesta ar fi suspectat de spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de 15 milioane de lei, însă acuzaţiile, dar şi valoarea prejudiciului ar putea fi extinse. Liviu Luca ar putea ajunge luni la audieri la sediul DIICOT Ploieşti.

Celebrul sindicalist Liviu Luca a fost găsit vinovat de două fapte de corupţie şi a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru rolul jucat în calitate de prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia

Afacerea „Petromservice”

De asemenea, într-un alt dosar, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat, pe 14 iulie 2014, în dosarul Petromservice, pe Sorin Ovidiu Vîntu la 6 ani şi 2 luni de închisoare, pe Octavian Ţurcan la 9 ani, iar pe Liviu Luca, la 6 ani, toate pedepsele fiind cu executare. 
Domeniul de la Păuleşti al lui Liviu Luca, întins pe opt hectare

casa paulesti liviu luca foto adevarul

În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Pe aceeaşi temă

Sindicalistul Liviu Luca a fost condamnat la trei ani de închisoare. Acuzaţiile: Contract dezavantajos pentru o firmă a CNSRL Frăţia

Dosarul „Petromservice”. Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la 6 ani şi 2 luni de închisoare. Liviu Luca a primit 6

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite